Zoo Hodonín ušetří až 40 procent energie díky fotovoltaice a tepelným čerpadlům

Hodonínská zoologická zahrada spouští rozsáhlý program energetických úspor, díky němuž ušetří 25 až 40 procent energie v závislosti na roční době.

Pavel Baroch

18. 7. 2023

Zásobování celého areálu Zoo Hodonín elektrickou energií a teplem se výrazně promění. Namontují se fotovoltaické panely včetně bateriových úložišť, připojí se tepelná čerpadla, vzniknou kogenerační jednotky nebo nové rozvody tepla.

„Cílem projektu je samozřejmě snížení závislosti Zoo Hodonín na dodávkách energií a lepší vybalancování energetického hospodářství zoo. Zároveň by měl celý projekt přinést v první řadě úspory finanční, ale i efekt optimalizace zatížení energetické sítě odběrem silové elektřiny v návštěvnicky exponované době, a to především v budovách a zařízeních, které si vyžadují chlazení, klimatizaci, či jiné energeticky náročnější technologie,“ sdělil Obnovitelně.cz ředitel hodonínské zahrady Martin Krug.

Dodal, že zatím není schopen určit přesnou finanční úsporu. „Jelikož nejsem schopen predikovat vývoj cen energií na burzách, od kterých se odvíjí i cena a následně i hypotetická úspora, nedokážu na tuto otázku fundovaně odpovědět,“ uvedl Krug. „Měli bychom ale být schopni šetřit zhruba 25 až 40 procent elektrické energie v závislosti na ročním období.“

Projekt, který má být hotov do konce letošního roku, je částečně hrazen z dotací Evropské unie, respektive Státního fondu životního prostředí, a částečně spolufinancován z rozpočtu zoologické zahrady, respektive zřizovatele města Hodonín. Předpokládaná výše investice je bezmála 2,2 miliony korun.

Spočítejte si úsporu a získejte střešní elektrárnu do několika týdnů

Na projektu se od počátku podílela rovněž společnost Energon Energy Solutions. „Předmětem díla bylo zpracování studie na úpravu stávající elektroinstalace související s instalací střešních fotovoltaických elektráren, bateriového úložiště, kotlů, kogenerační jednotky, tepelných čerpadel, úpravu rozvodů tepla, návrh nadřazeného systému měření a regulace. Výsledkem studie byl návrh pro Zoo Hodonín, jak by mělo vypadat zásobování areálu elektřinou a teplem,“ sdělil Obnovitelně.cz jednatel společnosti Lukáš Roubíček.

Firma se dlouhodobě zabývá oblastí moderní energetiky. „Vidíme v ní velký potenciál růstu,“ konstatoval Roubíček, podle něhož jeho společnost sleduje nejnovější trendy v energetice a svým zákazníkům nabízí dostupná, ekonomicky výhodná inovativní řešení, která jim sníží náklady za energie.

Klientům přitom nabízí nejen energetické studie, ale také řešení „na klíč“ od inženýringu a projektové dokumentace přes samotnou výstavbu až po zprovoznění například fotovoltaické elektrárny s bateriovým úložištěm. Právě na větší fotovoltaické instalace se firma nejvíce zaměřuje.

Její sesterská společnost S-Power Energies například instalovala střešní fotovoltaiku na halu firmy Bohemia Apple, která se věnuje pěstování jablek. Instalovaný výkon 742 panelů na budově v Tuchorazu na Kolínsku mírně převyšuje 200 kilowattpeaků. Solární elektřina celoročně pokrývá část spotřeby na chlazení, přičemž roční úspora na energiích je minimálně 350 tisíc korun.

Foto: Zoo Hodonín