Štěchovickou plovoucí fotovoltaiku doplnilo trdliště pro ryby. ČEZ využívá potenciál vodních ploch

Před rokem se na Štěchovické přehradě objevila plovoucí vodní elektrárna a nyní k ní přibylo ještě rybí trdliště. V případě úspěchu se budou podobné projekty rozšiřovat na více vodních ploch.

Fotovoltaickou plovoucí elektrárnu s výkonem 21,6 kilowatt-peak instaloval ČEZ na Štěchovickou přehradu v loňském roce. Měla posloužit jako testovací pilotní projekt. Vzhledem k úspěšnosti je nyní na čase její rozšíření na 87 kilowatt-peak a do budoucna společnost zvažuje umístění další samostatné plovoucí stanice o výkonu tisíc kilowatt-peak.

„Hlavním dosavadním účelem bylo otestování vlastností nosných plováků a solárních panelů v kombinaci s každodenním provozem přečerpávací elektrárny, přičemž nutno dodat, že v tomto dennodenním provozu obstála plovoucí FVE bez problémů. Nejen, že je taková plovoucí FVE první svého druhu u nás, ale je právě unikátní i tímto svým umístěním na neustále kolísající vodní hladině, jejíž výška se mění často i v několika cyklech během jednoho dne,“ vysvětlila mluvčí ČEZu Barbora Peterová.

Soustava panelů se podle aktuální hladiny Vltavy pohybuje v rozmezí 8,7 metrů, celá konstrukce proto musí být připevněná speciálními pojezdovými ližinami. Solární panely se v blízkosti vody ochlazují, zvyšují svou účinnost a snižují odpar vody. Za toto řešení získala společnost ocenění Sustainability Star. Do roku 2030 chce ČEZ postavit 6 gigawattů výkonu obnovitelných zdrojů, převážně solárních elektráren a právě velká plocha různých přehrad odkrývá svůj potenciál.

Umělé rybí trdliště nabízí úkryt pro ryby, obojživelníky i vodní ptáky

V průběhu jarních měsíců instaloval ČEZ na Štěchovickou přehradu také umělé rybí trdliště o rozměrech 16 metrů čtverečních.

„Zelený ostrov vytváří biotop pro širokou škálu vodních organismů a je jakýmsi kompenzačním opatřením vůči kolísání hlady ve vodní nádrži, kde tento pohyb nelze omezit ani v době tření ryb. Jedná se o pestrý ekosystém plný vodních rostlin, v jejichž kořenech nalézají domov různé druhy planktonních organismů, hmyzu, mlžů, plžů či obojživelníků,“ informovala Peterová.

Rybí trdliště jsou klíčovým prvkem pro ekosystémy řek a jezer. Tyto často zarostlé oblasti poblíž břehů poskytují důležité útočiště, rozmnožovací a potravní prostředí pro mnoho druhů ryb, obojživelníků a bezobratlých živočichů. Jsou tvořeny především dřevěnými kůly a větvemi v mělké vodě.

Kůly a větve zpomalují proudění vody a umožňují tak vytvoření klidných oblastí, kde se mohou ryby krmit, rozmnožovat a chránit před predátory. Současně zlepšují kvalitu vody tím, že zpomalují proudění a umožňují sedimentům usadit se na dně.

Kalkulačka solární elektrárny: vyplatí se vám?

Těchto přirozených míst v některých lokalitách ubývá vlivem betonování či nepřirozeně vedeného vodního toku. Uměle vytvořená rybí trdliště jsou pak náhradou v místech, kde přirozený biotop v mělké vody chybí.

Umělý plovoucí ostrov na Štěchovické přehradě pak poskytuje útočiště vodnímu ptactvu k hnízdění i odpočinku. Dalším benefitem je pak množství rostlin, které svými kořeny pročišťují vodu. Trdliště Na Homoli na Štěchovické přehradě je pilotním projektem podobného typu. Pokud se osvědčí, ČEZ plánuje v příštím roce vybudovat větší na dalešické přehradě.

Text: Kristýna Čermáková

Foto: ČEZ