ČEZ ESCO nabízí fotovoltaiku za korunu. Jedna nově vznikla na střeše Komerční banky

Komerční banka na budovu své centrály v pražských Stodůlkách umístila fotovoltaickou elektrárnu, která bude například dobíjet firemní flotilu elektromobilů. Projekt vytvořila ve spolupráci s ČEZ ESCO.

Fotovoltaická elektrárna na střeše Komerční banky má výkon 94,5 kilowatt-peak a vyrobí 96,6 megawatthodiny elektřiny ročně. Instalace sestává z více než 200 fotovoltaických panelů, které jsou umístěny na ploše necelých 1 000 metrech čtverečních na střeše banky.

Tato instalace zásobuje elektřinou celou budovu Komerční banky a snižuje tak její energetickou náročnost. Elektřina ze solárů pokryje zhruba více než dvě procenta energetické spotřeby a pomůže například s dobíjením flotily elektromobilů, na které banka postupně přechází.

Fotovoltaickou elektrárnu nainstalovala společnost ČEZ ESCO, která tímto projektem demonstruje svou nabídku „Fotovoltaika za 1 Kč“. Svému zákazníkovi nainstaluje na střechu solární panely, po dobu patnácti let ji bude klient splácet v ceně odebírané elektřiny a následně bude výrobnu moci odkoupit za jednu korunu.

„Tahle země je deset let pozadu oproti našim sousedům, a teď ten solární boom doháníme a zájem je veliký. Každá megawatta obnovitelného zdroje je cesta k nezávislosti a bezpečnosti,“ uvedl generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

Projekt Fotovoltaika za korunu zajistil i solární elektrárnu na střeše banky. Podle generálního ředitele a předsedy představenstva Komerční banky Jana Juchelky by tento krok neměl být pouze ekologickým krokem, ale také ekonomicky výhodným rozhodnutím. „Vnímáme důležitost udržitelnosti na politické i obchodní úrovni,“ vysvětlil příčinu rozhodnutí společnosti. Komerční banka si klade za cíl stát se do roku 2026 uhlíkově neutrální.

I proto zvolila jako služební vozy Škodu Enyaq s kapacitou 60 kWh, kterých má nyní 130 a na další desítky aut čeká. Na první pohled zbytečnou velikost automobilu zástupci banky vysvětlili osobními zápůjčkami zaměstnanců, kteří s auty jezdí například na hory.

Za další kroky na cestě k udržitelnosti získala Komerční banka v loňském roce i ocenění Inovátor roku za sdílení bankomatů i s jinými společnostmi, například s Monetou. Ušetří tím za spotřebu jednotlivých strojů, které se často nacházely jeden vedle druhého, a současně ty přebytečné může umístit na dosud neobsazené lokality na menších vesnicích.

Autor: Kristýna Čermáková

Foto: Kristýna Čermáková