Nové Tesly i podivný stěrač aneb 10 nejzajímavějších postřehů z konference Elona Muska

Elon Musk představil dva nové vozy - kamion a sporťák. Kromě jízdních vlastností a specifikací se ale mezi fanoušky řeší jedna další věc a to ošklivý stěrač...

Lukáš Bašta

18. 11. 2017

Po několika odkladech konečně došlo na představení kamionu z dílny Tesly, s nímž nás Elon Musk škádlil už několik dlouhých měsíců. Nebyl by to ale Elon, aby toto odhalení nebylo i něco víc. Z vozu totiž vyjel i nový model Roadsteru, který chce automobilka začít vyrábět kolem roku 2020. Možná šlo o úlitbu fanouškům, kterým celou akci dvakrát odsunul (oznámení mělo původě proběhnout již v září), možná i investorům, jelikož samotné Tesle se poslední dobou nedaří tak dobře (je pozadu s výrobou nového Modelu 3). Co nám tedy tato událost přinesla? Pojďme na to!

Tesla Semi jede jako drak. Čtyři elektromotory se postarají o to, aby měl kamion dostatečnou dynamiku i s nákladem – z nuly na stovku by to naložený vůz měl zvládnout do 20 vteřin. Avizovaný dojezd by měl být až 800 kilometrů na jedno nabití.

Tesla Semi nabízí kabinu jako z vesmírné lodi. Kolem volantu (v kabině je sedadlo pro řidiče netradičně uprostřed) jsou jenom dva displeje a jinak nic. Interiér vozu je naprosto čistý a linie narušuje snad jen držák na nápoje.

Tesla Semi již příští rok. Snad. Elon Musk byl ve svých plánech vždy přehnaný optimista a pravidelně je musí dodatečně upravovat. Aktuálně se potýká s pomalejší výrobou vozu Tesla Model 3 a je hodně za svým plánem. Jak to dopadne u Tesla Semi, to ukáže až čas.

Walmart si objednal 15 kamionů, další pak stovky. Jednou z výhod Tesla Semi jsou i nízké náklady na provoz – každá Tesla měla Walmartu ušetřit 25 tisíc dolarů ročně (a řetězec má 6000 vozů). Transportní společnost J. B. Hunt šla ještě dál – objedná 600 až 820 kusů.

Nový Roadster jako první náklad Tesla Semi. V poslední části prezentace se ukázalo, že prezentované kamiony měly velmi cenný náklad – nový model vozu Tesla Roadster. Jde o žihadlo, které navazuje na vůbec první vůz od Tesly.

Tesla Roadster chce být nejrychlejší auto na světě. Že jsou Tesly sakra rychlé, tak nyní budou ještě rychlejší. Nový sporťák má dosáhnout rychlosti přes 400 km/h a z nuly na sto zrychlí za 1,9 vteřiny, čímž předjíždí i takové Bugatti Chiron.

Vyšší rychlost, dojezd i cena. Vůz nabídne nejen brutální výkon, ale i dojezd – ten má dosahovat téměř 1000 kilometrů na jedno nabití. Tohle ale není zadarmo a nový Tesla Roadster bude stát v základní verzi 200 tisíc dolarů.

Zapomeňte na specifikace, teď se řeší stěrač. Design nového Roadsteru je čistý, až na jednu jedinou věc – stěrač. Monstrózní škrabku na předním skle přitom na většině vizuálů neuvidíte, ale modely na místě stěrač měly. A nevypadal moc pěkně.

Kdo Roadster zaplatil, už se v něm svezl. Lidé, kteří zálohu 50 tisíc na Roadster složili hned na místě, se mohli ve svém autě hned ten večer povozit. Samozřejmě, na skutečný vůz si ještě počkají. Z výrobní linky bude sjíždět až v roce 2020...

Úkol splněn - akcie Tesly šly nahoru. Na dvě nová oznámení Elona Muska zareagovaly i finanční trhy a hodnota akcií společnosti stoupla o 4 procenta. Od září letošního roku přitom spíš průběžně klesaly.

Zdroj: Tesla Semi, Tesla Roadster, Gary Gastelu (Twitter)