Pankrácká věznice projde modernizací. Úspory energie ušetří téměř 8 milionů korun ročně

Pankrácká věznice uspoří téměř 8 milionů korun ročně, cca 20 % nákladů za energie a vodu. Projekt zahrnuje zateplení 13 objektů a rekonstrukci energetického hospodářství.

Roman Gazdík

26. 7. 2022

Vazební věznici Pankrác čeká modernizace za téměř 142 mil. korun. Zahrnuje částečné zateplení celkem 13 objektů a rekonstrukcí energetického hospodářství, které v těchto objektech ušetří téměř 20 % stávajících nákladů na energie a vodu. Část investice pokryje dotace a část smluvně garantovaná úspora na spotřebě energií a vody. Projekt je řešen metodou energetických služeb se zárukou úspor (z angl. EPC). Realizaci má na starost společnost ENESA z ČEZ ESCO.

„Díky EPC máme smluvně zajištěnu výši úspory elektřiny, tepla a vody během celého projektu. Kdyby byly úspory některý rok menší, než je garantovaná úspora ve výši 7 650 000 Kč, rozdíl doplatí poskytovatel. Důležitý je i fakt, že máme zaručen dohled nad celým systémem, včetně návrhů na další možné úspory,“ vysvětluje generální ředitel Vězeňské služby České republiky Simon Michailidis.

„Jsem rád, že se koncept energetických úspor se zárukou (EPC) stále více rozšiřuje do státní sféry. Podle analýzy ministerstva průmyslu je více než tři čtvrtiny státních budov energeticky nehospodárných. Ročně by stát mohl šetřit za energie i 20 miliard korun. Proto jsou projekty jako ten v Pankráci potřeba. Nejenže spoří veřejné prostředky, ale také ukazují cestu dalším podobným iniciativám,“ říká generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

Důvodem takto rozsáhlé akce je především současný stav energetického hospodářství a budov. Dvě stávající prádelny nahradí nová moderní centrální prádelna. Místo nynější centrální parní kotelny bude nová účinná teplovodní kotelna, včetně výkonného tepelného čerpadla. Také osvětlení projde významnou proměnou za celkem 2,9 mil. korun.

Modernizace věznice bude mít i ekologický přínos. Za dobu trvání projektu se ušetří 25 olympijských bazénů vody a emise CO2 se sníží o 6725 tun.

Stavební práce zahrnují zateplení, ale i výměnu oken. Jelikož většina objektů byla postavena na konci 19. století, bude třeba respektovat požadavky Národního památkového ústavu.

Modernizace má být hotova do konce srpna 2023. První úspory pak bude moci věznice sčítat od začátku roku 2024.

Pankrác není první věznicí, která se bude modernizovat. Realizace energeticky úsporných opatření za 115 mil. korun proběhla i ve Valdicích, nejlépe střežené věznici v ČR. Zde musel poskytovatel počítat s tím, že jeho zaměstnanci se nebudou moci pohybovat bez ostrahy. Zakázáno bylo používání mobilních telefonů. I tuto zakázku získala ve výběrovém řízení ENESA, firma s 60% podílem na trhu úspor z titulu EPC. „Valdice pro nás byly velkou školou organizace práce a logistiky ve vězeňském prostředí. Ale jsme za ni rádi, o to lépe jsme nyní připraveni na Pankrác,“ uvedl Milan Dorko, generální ředitel společnosti ENESA.

Autor: Roman Gazdík, ČEZ

FOTO: ČEZ (ilustrační foto)