Pokud Rusko vypne Evropě plyn, musí být Česko připraveno posílením úspor energie

Rodinám se může významně snížit účet za vytápění a omezí se závislost na ruském plynu, i když se nezateplí celý dům, ale třeba jen střecha anebo se vymění některá okna. Ministerstvo životního prostředí proto v nejbližší době plánuje rozšířit nabídku dotací na úspory energií pro české domácnosti prostřednictvím rychlých a jednodušších opatření v novém programu Nová zelená úsporám Light. Rozhodnutí ocenil Svaz moderní energetiky, podle něhož podpora rychlejších a jednodušších opatření dává smysl před nejbližšími zimami, kdy hrozí, že Rusko vypne dodávky plynu.

Pavel Baroch

30. 4. 2022

Poslední dubnový týden skončilo Rusko dodávat plyn Polsku a Bulharsku. Plyn do obou zemí přestal proudit i přes podepsané smlouvy, které měly skončit až v druhé polovině letošního roku. Od středečního poledne se pak bez dodávek plynu musí potýkat desítkách polských měst a obcí ve Velkopolském, Malopolském a Mazovském vojvodství. Právě do nich dodával plyn ruský dodavatel. První kroky Ruska naznačují, že Evropa musí postavit svou strategii na energetické nezávislosti.

Ministerstvo životního prostředí očekává, že nový „Light program“ umožní reagovat na současnou situaci na trhu, kdy je nedostatek odborných kapacit a některých materiálů. Konkrétní opatření totiž bude možné provést dodavatelskou firmou, ale i svépomocí. Podle aktuálních předpokladů by měla být prozatím k dispozici jedna miliarda korun, což umožní uskutečnit až 15 tisíc dílčích renovací, jako je právě zateplení půdy či střechy nebo částečná výměna oken a dveří.

Zájemce ale bude mít nárok pouze na jednu žádost po celou dobu trvání programu. Pro komplexní projekty zůstane plnohodnotná Nová zelená úsporám. I tak by light verze měla představovat rychlý a jednoduchý nástroj pro řešení dílčích renovací rodinných domů. „Třeba zateplením střechy lze tepelné ztráty snížit o dvacet procent, a to velmi rychle. Foukanou izolací lze zateplit střechu běžného rodinného domu během jednoho dne za 50 až 80 tisíc korun,“ vysvětlila architektka Marcela Kubů z Asociace výrobců minerální izolace.

Podpůrná záložna

„Chceme občany ještě více motivovat k realizaci úsporných opatření a samozřejmě si také uvědomujeme, že se aktuálně potýkáme i se ztíženou dostupností odborných firem. Připravujeme proto program cílený na drobná opatření, která nezapadají do klasického programu Nová zelená úsporám. Představme si třeba zateplení střechy nebo půdy, zateplení vybraných obvodových stěn, výměnu části oken a dveří,“ uvedla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Program by tak podle ní neměl narážet na naplněné odborné kapacity. „A k tomu cílit přesně na domácnosti například starobních důchodců, které ani při vysokém procentu dotace nevyužijí opatření v Nové zelené úsporám a jsou zároveň přímo postiženy energetickou chudobou,“ dodala ministryně Hubáčková.

Light verze programu Nová zelená úsporám by měla současně fungovat rovněž jako podpůrná záložna, financovaná z výnosů emisních povolenek. Domácnostem s nižšími příjmy, které na energeticky úsporná opatření nedosáhnou, protože na to nemají dostatek peněz, nabídne podle typu plánovaných opatření možnost plateb i na dodavatelům neuhrazené faktury.

O možných řešeních pro posílení energetické europoslanec Luděk Niedermayer a Martin Sedlák v novém podcastu Pod Proudem. Shodli se, že je třeba hledat takové cesty, které umožní investice do posílení energetické nezávislosti i chudším domácnostem.

Výzva pro 12 tisíc domácností

Se svým vládním kolegou, ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL), Anna Hubáčková oznámila, že chtějí být lídry v podpoře českých domácností proti energetické chudobě. Představili společný projekt podpory propagace kotlíkových dotací pro nízkopříjmové domácnosti.

„Až 95 procent dotační podpora na výměnu neekologických kotlů je velkou motivací a příležitostí pro nízkopříjmové domácnosti k přechodu na energeticky smysluplné zdroje. Naší snahou je, aby se tato dobrá zpráva dostala k lidem cíleně a co nejrychleji a nejblíže. Ministerstvo práce a sociálních věcí proto s Úřadem práce ČR vytipovalo na 12 tisíc potenciálních příjemců dotací. Mnohým z nich jsme již zaslali e-mailovou zprávu o možnosti výměny kotle, další ještě oslovíme prostřednictvím Úřadu práce ČR. Cílenou kampaň ještě doprovodíme roll-upy a plakáty umístěnými na stech pobočkách po celé České republice a zapojíme i sociální sítě,“ uvedl ministr Jurečka.

V tomto kole kotlíkových dotací na výměnu starého kotle na uhlí za ekologické vytápění je k dispozici více než 5 miliard korun. Nejen sociálně slabé rodiny mohou žádat o dotaci na instalaci tepelného čerpadla nebo kotle na biomasu. Podpora plynových kondenzačních kotlů na konci dubna skončí, aby se neprodlužovala závislost na ruských energetických surovinách.

Ministerstvo životního prostředí rovněž oznámilo, že chce pokračovat v podpoře obnovitelných zdrojů energie a transformace s důrazem právě na budování obnovitelných zdrojů a energetických komunit – prostřednictvím Nové zelené úsporám nebo přes Modernizační fond.

Kroky pro energetickou bezpečnost

Svaz moderní energetiky spolu s dalšími oborovými asociacemi doporučil, jak dlouhodobě posílit energetickou bezpečnost Česka. Konkrétních 12 kroků míří na systémové posílení úspěšného programu Nová zelená úsporám.

Ve výzvě EnergetickaSvoboda.CZ doporučují organizace vládě, aby zajistila dlouhodobé financování tohoto programu, které povede v horizontu jednotek let k trojnásobnému navýšení počtu projektů úspor energie a obnovitelných zdrojů. Součástí změn by měla být také možnost, aby domácnosti mohli čerpat zvýhodněný renovační úvěr na před- a do-financování dotace – například pomocí státní garance přes Národní rozvojovou banku. Nízkopříjmovým domácnostem by pak měl stát nabídnout investiční komponentu sociálních dávek. Ta by pomohla této skupině zvýšit běžnou míru podpory z programu Nová zelená úsporám až na 90 procent.

„Podpora investičních opatření zbaví domácnosti hrozby pádu do energetické chudoby i hrozby, že Putin přestane do Evropy posílat ruský plyn. Pro stát je navíc výhodnější podpořit domácnosti, aby zvýšily svou energetickou nezávislost, než je každý měsíc dotovat pomocí sociálních dávek. Je třeba udělat takové kroky, aby bylo pořízení solárních panelů, tepelného čerpadla nebo zateplení budovy dostupné pro každou rodinu v Česku,“ poznamenal Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

Legislativní bariéry

Vedle investiční podpory je pak podle něho třeba pracovat na odstranění legislativních bariér, které omezují využití obnovitelných zdrojů na bytových domech, nebo takové projekty zbytečně prodražují. Proto výzva EnergetickaSvoboda.CZ doporučuje také odstranit bariéry pro rozvoj chytrých projektů v energetice.

„Nový energetický zákon musí posílit ochranu zákazníků, ale také umožnit sdílení energie a ukládání energie, vytváření energetických společenství či umožnit přímé dlouhodobé smlouvy – takzvané PPA kontrakty – pro producenty energie z obnovitelných zdrojů. Dnes brání složité podmínky využití vlastní solární elektřiny obyvatelům bytových domů. Nemohou se tak bránit růstu cen energie na trhu, ani posílit svou energetickou bezpečnost,“ upozornil Sedlák.

Dodal, že vedle toho by měly legislativní změny zjednodušit stavební řízení pro malé projekty obnovitelných zdrojů. Ke zlevnění instalací solárních elektráren by také pomohlo zrušení takzvaného měření po fázích, kvůli němuž jsme dnes odkázáni z velké části na solární střídače z Číny. Chceme-li podpořit instalaci evropských technologií, musíme se podle Martina Sedláka ze Svazu moderní energetiky vrátit k takzvanému součtovému měření.

Autor: Pavel Baroch

Ilustrační foto: Pixabay