Inovativní vlna moderní energetiky ve Vídni: teplo z počítačů ohřeje nemocnici

Nejnovější vídeňská nemocnice získá od příštího roku netradiční zdroj tepla. Polovinu až 70 procent potřebné tepelné energie klinice s 800 lůžky dodá blízké výpočetní centrum. Díky inovativnímu využití odpadního tepla ze serverů ušetří Vídeň až 4 000 tun CO2 ročně a přiblíží se k dosažení klimatické neutrality do roku 2040.

Martin Prax

29. 4. 2022

Rakouské hlavní město v posledních měsících a letech hledá neobyčejné cesty, jak se zbavit závislosti na fosilních palivech a proměnit se do konce příštího desetiletí v klimaneutrální město, a to i v oblasti dálkového vytápění. Jedním z dalších kroků se stane propojení topného systému kliniky ve Floridsdorfu a chladícího zařízení několik stovek metrů vzdáleného výpočetního centra společnosti Interxion. Městský energetický podnik Wien Energie zřídí tepelná čerpadla, která využijí přebytečné teplo ze serverů, promění je v dálkové teplo pro nemocnici a zároveň ochladí serverovnu.

Odpadní teplo serverů má do budoucna pokrýt polovinu až sedmdesát procent tepelné spotřeby kliniky. „Jedná se o sousedskou spolupráci zaměřenou na ochranu klimatu. Nevyužité odpadní teplo poslouží jako klimaneutrální vytápění. Kooperace je skvělým příkladem toho, jak společně pracujeme na ochraně klimatu v digitalizovaném a na budoucnost připraveném městě jako je Vídeň,“ uvedl městský hospodářský radní Peter Hanke při představení projektu, kterého se zúčastnila i spolková ministryně pro klima Leonore Gewessler.

Následně ministryně uvedla, že podobné projekty pomohou zemi ukončit závislost na ruském zemním plynu. „Ve chvíli, kdy si umíme vyrobit vlastní energii, jsme silní. Klinika ve Floridsdorfu je skutečným průkopníkem a využívá teplo datového centra k vytápění celé oblasti. Je to chytré a energeticky účinné," doplnila Leonore Gewessler.

Podpora Vídně

Zástupci města projekt podpořili v rámci úsilí Vídně v oblasti ochrany klimatu a úspory CO2. „To vyžaduje i odvahu a kreativitu při implementaci konkrétních řešení. Je jasné, že pokud bude ohřívání planety pokračovat, bude v sázce zdraví nás všech,“ uvedl městský radní pro oblast zdravotnictví Peter Hacker. Díky novince Vídeň ušetří až 4 000 tun CO2 ročně.

Na propojení serverovny a nemocnice pracuje město od podzimu 2021. Prvním krokem bude výstavba spojovacího vedení mezi oběma budovami, poté dojde k napojení na chladící systém Interxionu. Současně s tím zřídí Wien Energie tři tepelná čerpadla v prostorách kliniky, každé o výkonu jednoho megawattu. Systém získá energii z chladící vody o teplotě kolem 26°C a využije ji k ohřevu nemocničního topného systému, a to až na 82 °C. Chladící kapalina zbavená přebytečného tepla se opět vrátí do datového centra, kde znovu poslouží k chlazení. Spuštění zařízení je v plánu v polovině roku 2023. Náklady se vyšplhají na 3,5 milionu eur, finance poputují i z ekologického fondu spolkového ministerstva.

Klinika Floridsdorf spotřebuje při topném výkonu 13 megawattů kolem 73 000 kubíků vody a 23 361 kilowatthodin ročně. V nemocnici s 800 lůžky je rozvedeno 90 000 metrů topení a vytápění běží v průměru 150 dní ročně. Moderní budova již nyní mimo jiné využívá solární energii, dešťovou vodu či dálkové chlazení, a v nemocničním areálu Vídeň zřídila i síť cyklostezek a 259 stojanů.

Autor: Martin Prax (s využitím zprávy Zahraniční kancelář města Vídně)

FOTO: Zahraniční kancelář města Vídně