Vodíková revoluce omezí závislost na Rusku, zelené palivo se začne vyrábět i v Česku

O vodíku se mluví jako o palivu budoucnosti, který by navíc mohl snížit závislost na energetických surovinách z Ruska. Zatím se sice vyrábí především ze zemního plynu, ale po celém světě se momentálně připravuje několik stovek projektů na výrobu takzvaného zeleného vodíku, kde se využívá čistá elektřina z obnovitelných zdrojů. Podle několika studií by se Evropa mohla stát světovým lídrem ve výrobě zeleného vodíku. Česká skupina Solar Global začne v dohledné době v Napajedlech ve Zlínském kraji dodávat zelený vodík, který se bude vyrábět pomocí elektřiny ze střešní solární elektrárny.

Pavel Baroch

23. 4. 2022

Podle studie poradenské společnosti Enerdata a Francouzského institutu pro mezinárodní a strategické záležitosti jsou vedle klimatické změny důvodem rozvoje vodíkové technologie rovněž „napjaté mezinárodní vztahy ohrožující energetickou bezpečnost celých kontinentů“. Analýza připomněla, že vodík lze vyrábět chemickým štěpením z fosilních paliv, ale právě také elektrolýzou z vody, tedy prakticky bezemisně. Technicky lze jeho výrobu zavést téměř kdekoliv, což by mělo výrazně posílit stabilitu globálních energetických trhů.

V současnosti se na celém světě ročně vyrábí kolem 90 milionů tun vodíku, ovšem především z fosilních zdrojů. Evropské země, Japonsko, Jižní Korea, USA nebo Čína nyní pracují na stovkách především elektrolytických vodíkových projektů. „Svou příležitost stát se globálními exportéry vodíku si už některé země začaly uvědomovat a spustily masivní investice,“ uvedla studie.

Čerpací stanice v Napajedlech

Analýza připomněla, že například v průmyslu si přechod na vodíkovou technologii vyžádá ještě poměrně dlouhou dobu. Důležitý je vodík také v dopravě. Do tohoto sektoru míří rovněž významná tuzemská investice. Česká skupina Solar Global uzavřela významný kontrakt na dodávku elektrolyzéru, díky němuž bude moci dodávat zelený vodík vyrobený pomocí elektřiny ze střešní solární elektrárny. Nová vodíková čerpací stanice, která vznikne ve městě Napajedla ve Zlínském kraji, umožní v současnosti jako jediná v Česku tankovat osobní vozidla na plný plnicí tlak. Jde navíc o první elektrolyzér v Česku, který vyrobí vodík s pomocí solární energie.

Solární elektřina může chránit vaše úcty za energii už letos

Zařízení dodá německá společnost H-TEC SYSTEMS. Výrobní kapacita je až 100 kilogramů za den. Takové množství vodíku stačí na ujetí zhruba 10 tisíc kilometrů osobním vozem s vodíkovým pohonem nebo tisíc kilometrů autobusu. „Vodík je novým motorem změn v energetice. Naše skupina patří mezi pionýry rozvoje solární energetiky v Česku, je tak pro nás logickým krokem vstoupit mezi prvními do vodíkové ekonomiky. Věříme, že právě zelený vodík vyráběný pomocí energie z obnovitelných zdrojů umožní dekarbonizovat energetiku, průmysl i mobilitu,” okomentoval projekt SG Hydrogen Vítězslav Skopal, předseda představenstva a zakladatel skupiny Solar Global. Potřebnou energii pro výrobu vodíku dodá střešní fotovoltaická elektrárna o výkonu 600 kilowattů.

„Značný výkonový rozsah elektrolyzéru a jeho rychlá výkonová odezva nám umožňují maximálně se přizpůsobit proměnlivé výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů. Takto vyrobený zelený vodík bude čerpací stanice ve městě Napajedla moci tankovat nejen do nákladních vozidel a autobusů, ale rovněž do osobních automobilů s ekologickým vodíkovým pohonem, jako je například Toyota Mirai nebo Hyundai Nexo,“ uvedl Skopal.

Tříminutové tankování

Vodíková mobilita je zatím na českém trhu v začátcích. Dynamický rozvoj však mohou přinést výhody vodíku oproti elektromobilitě. Obrovskou výhodou ve srovnání s nabíjecími stanicemi elektrovozidel je velmi krátká doba tankování a díky vyspělým technologiím rovněž vysoká bezpečnost celého řetězce od výroby až po spotřebu vodíku.

U osobních vodíkových vozidel je doba načerpání „plných nádrží“ například jen pouhé 3 minuty, přičemž dojezd takového vozidla je zhruba 800 kilometrů i více. Ročně tak bude možné v Napajedlech plně natankovat více než 2 tisíce osobních automobilů nebo 500 až tisíc autobusů či nákladních vozidel.

Současné vodíkové plnicí stanice v České republice umožňují plnit tlakové nádoby osobních vozů pouze na zhruba poloviční tlak (asi 300 až 400 bar), a tím je také omezen dojezd takto plněných vozidel zhruba na polovinu oproti dojezdu při dosažení předepsaného plnicího tlaku (700 bar a více). Plnění tlakem 700 a více barů je další výhodou projektu SG Hydrogen v Napajedlech.

Vývojové a logistické centrum

Projekt výroby zeleného vodíku je pilotním řešením v rámci dlouhodobé strategie skupiny Solar Global, která sází na postupný nástup klimaticky neutrální ekonomiky založené na obnovitelných zdrojích energie a dalších chytrých řešeních, mezi něž patří právě různé formy ukládání energie – ať již do chemických baterií nebo právě do výroby zeleného vodíku.

Centrem aktivit skupiny Solar Global pro spojení vodíku a solární energie je letos v březnu spuštěné vývojové a logistické centrum v průmyslové zóně Napajedla na Zlínsku. Budova stojí v těsné blízkosti dálniční sítě a nabízí tak ideální zázemí a podmínky pro distribuci produktů, komponent i kompletních systémů pro energetiku. Skupina do nové budovy investovala částku přesahující 100 milionů korun.

„Doba uhelná pomalu končí. Tato výzva představuje zajímavé příležitosti pro české technologické společnosti, které se mohou uplatnit na evropských trzích s řešeními pro moderní energetiku. Naše technologické centrum přináší na Zlínsko zajímavou perspektivu nového oboru spojujícího rozvoj obnovitelných zdrojů s akumulací energie. Vytvoříme pracovní místa s přidanou hodnotou, která nabídnou možnost podílet se na modernizaci nejen české energetiky,“ konstatoval Vítězslav Skopal, zakladatel společnosti Solar Global.

Nárůst až o 8 tisíc procent

Česká vodíková technologická platforma s odkazem na zprávu společnosti Guidehouse Insights uvedla, že do roku 2031 by trh s elektrolyzéry na výrobu zeleného vodíku mohl vyrůst až o 8 tisíc procent, přičemž právě Evropa má být v tomto ohledu světovým tahounem. Nárůst by měl být exponenciální a průměrně o více než 60 procent ročně. „Zpráva počítá, že z roční kapacity na výrobu elektrolyzérů, která v roce 2022 čítá asi 1,3 gigawattů, by v roce 2031 měla být výroba asi 104,6 gigawattů elektrolyzérů ročně,“ uvedla platforma na svém webu. Podle některých expertních odhadů by měl vodík v roce 2050 pokrývat až 24 procent světové poptávky po energii a tvořit trh o velikosti 630 miliard eur ročně. Vodíkové technologie by měly doplňovat ostatní ekologické zdroje.

K většímu využití vodíku vyzvala rovněž iniciativa Bezputina.cz, pod níž je podepsán Svaz moderní energetiky a další organizace včetně Aliance pro energetickou soběstačnost, Solární asociace nebo Centra pasivního domu. Jejím cílem je dosáhnout nezávislosti na Putinově plynu. Podle iniciátorů výzvy je zapotřebí ještě více otevřít Česko inovacím včetně výroby zeleného vodíku. „Jde o řešení, která pomohou snížit účty za energii domácnostem i firmám. Ukládání energie může přinést flexibilnější výrobu a vodík pomůže dekarbonizovat průmyslovou výrobu,“ uvádí se ve výzvě, kterou už podepsaly stovky lidí.

Autor: Pavel Baroch

Foto: Solar Global