Unikátní laboratoř umožní rychlejší a bezpečné připojování obnovitelných zdrojů

Distribuční společnost EG.D, člen skupiny E.ON, otevírá v Českých Budějovicích novou laboratoř na testování a certifikaci technologických prvků obnovitelných zdrojů energie se zaměřením na solární elektrárny. Pracoviště, které má na tuzemské poměry unikátní vybavení, umožní rychlejší a přesnější testy menších energetických zařízení. Díky budoucí certifikaci pak bude možné rychleji zapojovat obnovitelné zdroje energie do elektrické distribuční sítě.

Roman Šperňák

11. 3. 2022

Cílem EG.D je zodpovědně integrovat co nejvíce obnovitelných zdrojů, a proto musí zajistit připojení s předem známými dopady provozu těchto výroben na napájecí distribuční síť a ostatní zákazníky. Testování a zkoušky v laboratoři umožní lépe předcházet blackoutům, zlepší stabilitu a spolehlivost celé sítě a v neposlední řadě přispějí ke zvýšení kapacity připojení dalších obnovitelných zdrojů.

Jedním z důvodů vzniku laboratoře je současný a budoucí rozvoj obnovitelných zdrojů energie. Do elektrické distribuční sítě se totiž připojuje stále více menších solárních elektráren o výkonu v desítkách a nižších stovkách kilowattů. „Zatímco před šesti lety jsme ročně připojovali pouze několik desítek obnovitelných zdrojů, loni už to bylo více než pět tisíc malých elektráren. Naše soustava je musí všechny pojmout a zůstat přitom stabilní,“ popisuje nárůst počtu menších výrobců zelené elektřiny Martin Kašpírek, vedoucí kvality dodávky energií společnosti EG.D. A dodává, že letos oproti loňsku očekávají i více než dvojnásobek žádostí o připojení malého energetického zdroje do distribuční sítě.

Zákazníky nové laboratoře budou tvořit hlavně firmy, které dodávají nebo vyrábí komponenty pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů. Pokud testované zařízení úspěšně projde certifikací, bude možné je do distribuční sítě připojit daleko rychleji. Celkově by se měl proces připojení nového obnovitelného zdroje výrazně zjednodušit a zkrátit. To by měli ocenit hlavně menší výrobci elektřiny – třeba provozovatelé solárních elektráren na střechách domů a firemních objektech, kteří kromě lepších podmínek pro připojení získají i záruku, že jejich technologie je 100% kompatibilní s elektrickou distribuční sítí EG.D.

„Energetika se výrazně mění směrem k větší decentralizaci a širšímu využívání obnovitelných zdrojů energie. A my na to musíme být připraveni. Naše nová laboratoř pomůže zvýšit celkovou kvalitu všech do sítě připojených technologií, přispěje k její stabilitě a umožní další rozvoj výroby zelené elektřiny. “ uvedl člen představenstva společnosti EG.D David Šafář.

Autor: Roman Šperňák, tiskový mluvčí EG.D

FOTO: EF.D