Restart solární energie: dlouhodobá jistota dostupné ceny elektřiny

Události posledních měsíců jasně nasměrovaly zájem k energetickým zdrojům nezávislým na fosilních palivech z Ruska. Mezi ty nejdostupnější patří fotovoltaika. Solární panely pomáhají firmám zajistit část energie za dlouhodobě předvídatelné ceny.

Martin Prax

16. 4. 2022

S ohledem na současný růst cen elektrické energie a hrozící nedostatek zemního plynu jsou instalace solárních panelů jedním z nejrychleji dosažitelných kroků, který pomůže firmám snížit výdaje za energie. „Pokud si firma pořídí solární elektrárnu, jde o dobrou investici do své budoucnosti. Solární panely mají životnost více než 40 let. Po splacení jejich ceny vyrábí Slunce energii de facto zadarmo, pouze s minimálními náklady na průběžný servis elektrárny. Výhodou sluneční energie je také fakt, že je nezávislá na dodávkách z Ruska,“ uvádí k výhodám solární elektrárny pro firmy Vítězslav Skopal, předseda představenstva skupiny Solar Global.

Právě skupina Solar Global zahájila výstavbu největší střešní solární elektrárny v Česku. Fotovoltaické moduly pokryjí střechu logistického areálu u Kojetína. Čistá solární elektřina tak pomůže snížit rostoucí výdaje za energii a přispívá ke snížení emisí. Fotovoltaická elektrárna bude mít výkon téměř 4 megawatty a ročně vyrobí více než 4 miliony kilowatthodin. První elektřinu dodá již během tohoto června.

Cesta k energetické bezpečnosti

Solar Global byl také nejúspěšnější čistě solární českou společností v rámci prvního kola Modernizačního fondu. Díky podpoře postaví 9 nových fotovoltaických elektráren s celkovým výkonem téměř 32 megawattů. Ročně dodají do sítě skoro 30 gigawatthodin čisté elektřiny, která bude 100 % nezávislá na dodávkách z Ruska.

Česká solární firma Solar Global s kořeny v Uherském Hradišti není ve fotovoltaice nováčkem. Na trhu působí již 13 let. “Máme zkušenosti s výstavbou solárních elektráren u nás, v Německu, Polsku i Španělsku. Jako první jsme v Česku vstupili do využití bateriových systémů v kombinaci s ukládáním energie a nyní připravujeme pilotní projekt zeleného vodíku,” uvádí ke zkušenostem Vítězslav Skopal.

Jeho společnost sbírala zkušenosti, které nyní mohou využít při domácím restartu rozvoje fotovoltaiky, například v Německu. Před 4 lety zde úspěšně dokončila stavbu velké solární elektrárny na tříhektarové rekultivované skládce. Solární park využívá kombinace polykrystalických modulů, upevněných na speciálních betonových patkách, odpovídajících jak místním klimatickým podmínkám, tak i specifickým podmínkám rekultivované skládky.

Spolupráci s českou firmou při stavbě parku si pochvaloval i sám starosta obce pan Klaus Jaschke: „Město Schönwald velkým úsilím sanovalo bývalou skládku pro vytvoření podmínek pro stavbu fotovoltaické elektrárny. Kvůli bývalé skládce byly vyšší nároky a požadavky na výstavbu než na jiných pozemcích. Společnost Solar Global a.s. velice dobře spolupracovala s úřady. Těší nás, že fotovoltaická elektrárna bude připojena k distribuční síti a děkujeme za výbornou spolupráci během výstavby a přejeme úspěšný provoz.“

Solární panely ochrání rozpočet před růstem cen energie. Vyplatí se i vám?

Restart sluneční energie

Na dobrou spolupráci s obcemi sází Solar Global také při novém rozvoji solární energetiky v Česku. Obce se rozhodně nemusí bát, že by fotovoltaika byla zásahem do jejich prostředí. Jde o tiché, bezemisní zařízení. Panely vydrží bezpečně vyrábět elektřinu minimálně 30 let, během kterých nevyžadují de facto žádné podstatné servisní zásahy. Místní se proto nemusí obávat zatížení cest těžkou technikou. Po skončení životnosti panelů vlastník elektrárny ze zákona garantuje, že bude veškeré zařízení bezpečně a ekologicky zlikvidováno.

Dnes lze navíc solární elektrárny provozovat v souladu s přírodou: pod panely se mohou pást ovce, ale lze tam také pěstovat rybíz nebo maliny. Například studie Clarkson&Woods prokázala, že míra biodiverzity je často vyšší na plochách s fotovoltaikou než na ekvivalentních zemědělsky využívaných plochách. Zejména studie poukazují na několikanásobně vyšší výskyt opylujícího hmyzu. Zastínění půdy panely také poskytuje rostlinám ochranu před suchem.

Autor: Martin Prax

FOTO: AliES