Éra uhlí v Česku skončí rychleji. Vláda chce sto tisíc solárních střech

Vláda Petra Fialy představila své programové prohlášení. Svaz moderní energetiky vítá zájmena části, ve kterých je jasné, že vládní koalice považuje Zelenou dohodu pro Evropu i obnovitelné zdroje za příležitosti pro Českou republiku.

Martin Prax

9. 1. 2022

Po 11 letech stagnace solární energetiky slibuje vláda její restart. "Fotovoltaika se během minulého desetiletí stala nejlevnějším zdrojem energie. Nové projekty vznikaly raketově po celé Evropě, jen Česko si muselo na novou vlnu zájmu o solární energii počkat. Slib vlády Petra Fialy vybudovat během následujících čtyř let sto tisíc nových solární střech je jasným závazkem, že to myslí s modernizací české energetiky vážně," hodnotí program vlády Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

Dalším významným posunem je závazek rychlejšího útlumu uhlí. Vláda slibuje, že podnikne takové kroky, aby byl možný konec jeho spalování již v roce 2033. Podle Svazu moderní energetiky se Česko může zbavit uhlí, pokud využije možnosti rozvoje obnovitelných zdrojů a začne čerpat potenciál úspor. Jen fotovoltaika může do roku 2030 narůst na 12 tisíc megawattů. "Éra uhlí se blíží ke konci, vláda musí položit základy nové ekonomiky uhelných regionů. Příležitostí pro ně jsou nové projekty obnovitelných zdrojů, ale i výroba baterií. Jedna továrny na baterie pro automobilový průmysl může zaměstnat až třicet tisíc lidí," dodává Martin Sedlák.

Zelené zdroje se Česku vyplatí

Prorůstové scénáře zpracované Centrem pro otázky pro životní prostředí při Univerzitě Karlově ukazují, že lze zvýšit výrobu obnovitelných zdrojů do roku 2030 o zhruba pětinásobek pro fotovoltaiku, na 12 terawatthodin ročně, a pro větrné elektrárny na zhruba sedminásobek proti dnešku, na necelých 5 terawatthodin ročně.

Právě růst nových fotovoltaik či větrných turbín zajistí snížení globálních klimatických škod až o 25 mld. Kč a škod na zdraví, které jsou způsobené emisemi škodlivých látek, až o 6,4 mld. Kč do roku 2030. Zároveň by intenzivní rozvoj obnovitelných zdrojů měl přinést až 108 tisíc nových pracovních míst.

Kalkulace přínosů ve studii stanovily, že jen v investiční fázi by díky jedné továrně o produkční kapacitě 40 GWh vzniklo zhruba 6 tisíc pracovních míst. Samotný provoz gigafactory by ve výrobě a navazujících dodavatelských firmách vytvořil dalších zhruba 33 035 nových pracovních míst. Provoz gigafactory by zvedl český HDP celkem o 172,1 mld. Kč.

Rychlejší konec uhlí přivítaly ekologické organizace

Programové prohlášení vyhodnotily také ekologické organizace. Vládní koalice podle jejich analýzy ponechaly v programovém prohlášení zelené sliby z předvolebních programů volebních koalic v 8 případech ze 14 hodnocených oblastí. "Z toho v sedmi případech jde o konkrétní pozitivní řešení a v jednom případě jen obecné. V pěti případech je programové prohlášení slabší než program Pirátů a STAN. Samostatnou kategorií je jaderná energetika, kde byla již koaliční smlouva více projaderná než předvolební programy a programové prohlášení ještě výrazně přitvrzuje," píší Hnutí DUHA ve svých závěrech k programovému prohlášení.

“Vláda slibuje řešení většiny ekologických problémů a výzev a většinou i předkládá konkrétní opatření. Nyní však půjde o to, aby svoje závazky naplnila. Potřebujeme rychle začít vracet život do naší krajiny, zdravé a odolné lesy i moderní energetiku připravenou na konec uhlí a rozvoj obnovitelných zdrojů. Ekologické organizace budou plnění závazků vlády nadále hlídat a potřebné změny i prosazovat,” uvádí Jiří Koželou z Hnutí DUHA.

Kriticky pak vidí část programu vlády, která se věnuje rozvoji moderní energetiky. "Stavět naši energetickou budoucnost na silném rozvoji jaderné energetiky, jaký navrhuje vláda, přinese ve skutečnosti komplikace pro ochranu klimatu a nezbytnou transformaci naší energetiky. Jde o výrazně dražší a časově zdlouhavější řešení, než by byly investice do obnovitelných zdrojů, přičemž vláda by měla dobře vážit, kam peníze vkládat. Nové reaktory přinesou také více vysoce radioaktivních odpadů, s nimiž si dost dobře neumíme poradit," uvedl pro média předseda Sdružení pro záchranu prostředí Calla Edvard Sequens.

Autor: Martin Prax

FOTO: Hanjin / Creative Commons / CC-BY-SA