Růst cen energie vedl k raketovému zájmu o domácí fotovoltaiku

Celkový výkon těchto 1514 střešních fotovoltaických elektráren dosáhl 7,4 MW. Zákazníci mají zájem zejména o solární elektrárny doplněné bateriovými systémy. Baterií ČEZ Prodej loni u zákazníků instaloval 939, tedy dvojnásobek.

Roman Gazdík

5. 1. 2022

Stoupl i zájem o tepelná čerpadla, kterých loni technici ČEZ v českých domácnostech zapojili 1118, oproti 514 v roce 2020. Vedle růstu trhu a stoupajících cen energií zvýšení počtu instalací pomohlo také to, že ČEZ Prodej výrazně zefektivnil celý proces od nabídky až po instalaci a zákazník je nyní pravidelně informován každém kroku.

ČEZ celý projekt střešní fotovoltaické elektrárny s akumulací nebo tepelného čerpadla připravuje pro zákazníky na klíč a je schopen zajistit i financování, včetně vyřízení žádosti o dotaci. Poskytuje záruku 25 let na 80% výkon panelů, 15 let na samotné panely, 10 let na ČEZ Battery Box a pětiletou záruku na práci.

„Zájem o naše služby v oblasti moderní energetiky rychle roste. Prakticky každý už dnes při stavbě nového domu nebo při rekonstrukci střechy přemýšlí o tom, zda si pořídit také fotovoltaiku. Solární elektrárny se už se stávají v Česku standardem a zájem výrazně zvýšila i rostoucí cena energií. Jsme rádi, že se zákazníci obracejí právě na nás. S vlastní fotovoltaikou zákazníci šetří jako životní prostředí, tak rodinné rozpočty,“ říká generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Nejvíce fotovoltaik instaluje ČEZ Prodej společně s bateriovými systémy. V nabídce jsou dva základní produkty od českého výrobce OIG Power. Jednak ČEZ Battery Box 1F EASY se základní kapacitou 4,8 kWh a maximálním výkonem napojené elektrárny 3,7 kWp. A potom ČEZ Battery Box Home s výkonem 7,2 až 12 kWh a maximální kapacitou elektrárny 10 kWp při připojení tzv. mikrozdrojem, který nepotřebuje licenci ERÚ.

Oblíbenou je i kombinace s tepelným čerpadlem, kde je možné řídit celou domácnost jako chytrý dům pomocí společného softwaru. Ten dokáže ovládat i další spotřebiče a technologie (osvětlení žaluzie, garáž, vyhřívání bazénu), takže je skutečně možné kontrolovat celou domácnost jako chytrý dům. Aplikace pracuje také s předpovědí počasí a automaticky snižuje energetickou náročnost.

Solární panely na střeše sníží vaše výdaje za energii. Nechte si spočítat úsporu pro váš dům

ČEZ Prodej také uzavřel dalších více než tisíc smluv na další fotovoltaiky a baterie, které bude zapojovat v příštím roce. Díky obřímu zájmu ve druhé polovině roku se nicméně prodlužuje doba, která je nutná pro vyřízení celé instalace.

„Jedeme na 150 procent a nepolevujeme ani teď v zimě. Budeme instalovat, dokud nám počasí dovolí. Nabíráme nové lidí tak, abychom mohli poptávku zákazníků co nejrychleji uspokojit,“ vysvětluje Petr Ouška, ředitel ČEZ Prodej pro nekomoditní služby.

ČEZ Prodej v této době doporučuje zákazníkům zajímajícím se o moderní technologie, aby nás kontaktovali s dostatečným předstihem. Zájem o fotovoltaiky a další úsporná řešení od ČEZ totiž nyní stoupá raketově a dodací lhůty se prodloužily. Kvůli epidemii COVID se narušily dodavatelské řetězce a některé komponenty je obtížné získat. Zhruba měsíc také obvykle trvá vyřízení dotace. Od podpisu smlouvy k instalaci fotovoltaiky tak mohou uběhnout 3-4 měsíce. „Snažíme se každopádně klienta pravidelně informovat, co už jsme vyřešili a co náš ještě čeká, aby měl jasnou představu o celém procesu od nabídky až po instalaci,“ uzavírá Petr Ouška.

Autor: Roman Gazík, ČEZ (titulek redakční)

FOTO: ČEZ