Z nevyužitých pomerančů vyrobí ve španělské Seville elektřinu

Město Seville nacházející se na jihu Španělska patří s 50 tisíci pomerančovníky k největším producentům pomerančů v Evropě. Jejich plody však nejsou vhodné k jídlu, protože jsou velmi hořké a vhodné jen do marmelády, kterou milují Britové. Pomeranče, které město nevyveze, se tak musí zlikvidovat, což se může od letošního roku změnit. Hořké ovoce totiž poslouží k výrobě elektřiny na bázi bioplynu.

Za pilotním projektem zpracování sevillských pomerančů pro výrobu elektřiny stojí městská vodárenská společnost Emasesa. V projektu použije 35 tun ovoce k výrobě elektřiny pro provoz městské čističky vody. Pomeranče budou zpracovány v již existujícím bioplynovém zařízení pro výrobu elektřiny z organického odpadu. Fermentace pomerančů v zařízení uvolňuje metan a ten potom slouží k pohánění generátoru. „Zdá se, že bakterie, kterou používáme k produkci metanu, má velmi ráda šťávu z pomerančů,“ řekl Enrique Vaquerizo, vedoucí oddělení odpadních vod ve společnosti Emasesa, novinářské návštěvě ze serveru Fast Company.

„Společnost Emasesa je momentálně vzorem pro zbytek Španělska v oblasti udržitelnosti a boji s klimatickou změnou,“ uvedl starosta Seville Juan Espadas Cejas na tiskové konferenci při uvedení pilotního energetického projektu. „Tento projekt nám pomůže dosáhnout cílů pro snižování produkce emisí a dosahování energetické soběstačnosti a principů cirkulární ekonomiky“.

Pomeranče zajistí energii pro 73 tisíc domácností

Cílem španělského města je do budoucna vyrobit „pomerančovou” elektřinu přímo do sítě. Jen v letošním roce bude místní úroda 5,7 milionu kilogramů pomerančů, což je o 38 % více než v roce minulém. „Doufáme, že brzy budeme schopni recyklovat všechny městské pomeranče,“ řekl ředitel environmentálního oddělení v Emasase Benigno López pro The Guardian. Aby to bylo možné, musí město investovat zhruba 250 tisíc eur do nových zařízení.

Podle autorů projektu však mají pomeranče pro výrobu místní elektřiny velký potenciál, protože jinak by ovoce skončilo na skládce nebo bylo použito jako hnojivo. Zkušební projekt ukázal, že z 1000 kilogramů pomerančů je možné vyrobit 50 kWh elektřiny, což je dost elektřiny na pokrytí spotřeby pěti domácností během jednoho dne. A pokud město dokáže recyklovat všechny místní pomeranče a dodat vyrobenou elektřinu zpět do sítě, může být pokryta spotřeba 73 tisíc domácností.

Pomerančová šťáva znečišťuje ulice, ale má velký energetický potenciál

„Pomerančový džus je tvořen z fruktózy, která obsahuje velmi krátké uhlíkové řetězce a energetická výkonnost těchto řetězců je během procesu fermentace velmi vysoká. Navíc to není pouze o šetření peněz. Pomeranče jsou pro město problémem, takže takto z odpadu dokážeme vyrobit přidanou hodnotu.“ Skutečnost je taková, že vzhledem k nepoživatelnosti hořkých sevillských pomerančů, které do města dovezli v 10. století Maoři, tyto plody sice vypadají působivě na stromech lemujících místní cesty, ale poté, co spadnou na zem, znečišťují ulice lepkavou šťávou a přitahují hmyz.

Město musí zaměstnávat 200 lidí jen na každoroční úklid oranžového ovoce z ulic. Část pomerančů se sice dováží do Velké Británie, protože Britové z hořkých plodů vyrábějí svou oblíbenou pomerančovou marmeládu, ale to se může vzhledem k plánovaným obchodním omezením mezi EU a Velkou Británii v důsledku Brexitu brzy změnit. Pilotní projekt získávání energie z ovoce, které by jinak bylo vyhozeno, je proto skvělým příkladem dlouhodobého udržitelného řešení, jenž pomůže snížit emise z výroby elektřiny a přitom omezí produkci biologického odpadu.



Autorka: Kristýna Vobecká

FOTO: Maxim Massalitin / Creative Commons / CC-BY-SA