Rakovinu prsu v raném stádiu odhalí domácí test s umělou inteligencí založenou na psím čichu

Věděli jste, že psi umí na základě čichu poznat, jestli má člověk rakovinu? Zakladatelka startupu The Blue Box ano a na základě toho vyvinula řešení pro domácí testování žen na přítomnost rakoviny prsu. Jedná se přitom pouze o malou krabičku, která může zachraňovat životy.

Autorkou nápadu, jenž je zatím ve fázi prototypu a testování, je španělská inženýrka Judit Giró Benet (23 let), která se testování rakoviny začala věnovat na základě osobní zkušenosti, kdy byla její matce diagnostikována rakovina prsu. Úspěšně se vyléčila, ale poté se Benet začala o problematiku více zajímat. Zjistila, že až 40 procent žen vynechává vyšetření na mamografu, protože je pro ně nepříjemné nebo bolestivé. Rakovina prsu tak může být zjištěna až v pozdní fázi, kdy se šance na vyléčení podstatně snižují. Situaci ještě zhoršuje koronavirová pandemie, kdy více než milion žen podle organizace Breast Cancer Now vynechalo pravidelné vyšetření na mamografu.

Psí čenich převedený do umělé inteligence vycítí rakovinu

„Je to krabička, je modrá a upozorní vás na možnost, že máte rakovinu prsu a měla byste navštívit doktora. Vytvořila jsem ji na základě zjištění, že někteří psi dokážou rozpoznat ranou fázi onemocnění u lidí. A pokud dokážou rakovinu cítit psi, proč by to neměl dokázat můj mikroprocesor?“ uvedla autorka modré krabičky pro server Intelligent Living.

Schopnost psů vycítit rakovinu byla poprvé pozorována v roce 1989, kdy pes projevil velký zájem o znaménko vyrůstající na noze svého majitele. Toto znaménko se nakonec ukázalo jako rakovinotvorné. „Na této události se prokázalo, že rakovina způsobuje metabolické změny a mění chuť a vůni těla,“ řekla Benet pro Positive News.

Benet se tak povedlo replikovat psí čichové senzory do mikroprocesoru Arduino s využitím analytické metody plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií (GC-MS). Zařízení tak analyzuje a rozeznává různé látky ve vzorku moči, aby dokázalo určit zápach přítomnosti rakoviny v těle.

Modrá krabička do každé rodiny

The Blue Box (modrá krabička) funguje velmi jednoduše. Testovaná žena vloží do krabičky vzorek moči a s využitím umělé inteligence, která funguje podobně jako psí čenich, pak v krabičce probíhá analýza těchto vzorků. Umělá inteligence dokáže na základě testování biomarkerů rozpoznat rakovinu prsu ve velmi rané fázi. Data potom srovnává s dalšími daty uloženými v cloudu a po jejich vyhodnocení pošle testované osobě výsledek přímo do mobilní aplikace. Testování je naprosto nebolestivé a neinvazivní.

V prvotní fázi testování dokázal Blue Box rozpoznat známky počínající rakoviny s 95% úspěšností. Čím více lidí bude krabičku využívat, tím se podle autorky projektu stane software chytřejší. „Pokaždé, když se někdo nechá otestovat, získává umělá inteligence v cloudu nová data. Každá testovaná žena tak pomáhá dalším ženám získat lepší diagnózu.“

Španělská průkopnice v testování rakoviny má vizi, že Blue Box nebude jen testovací zařízení, ale pomůže změnit způsob boje s rakovinou. „Pokud se stanete součástí komunity, chceme, abyste cítila vlastní aktivní podíl na boji s rakovinou prsu, protože se věnujete nejen její prevenci, ale také pomáháte zlepšovat testovací algoritmus,“ řekla Benet pro server Intelligent Living. Podle ní může být modrá krabička dostupná v každé domácnosti, kde se její ženské členky mohou aktivně testovat. „Chceme, aby se produkt dostal na trh, ale také si přejeme vytvořit komunitu žen, které pečují o své zdraví a také se starají o sebe navzájem.“

Autorka: Kristýna Vobecká

FOTO: James Dyson Award