Chov včel a moderní technologie spojil brněnský startup Forsage

Chov včel však není tak jednoduchý, jak by se mohlo laikovi zdát. Včelaři musí sledovat řadu faktorů, které život jejich včelstev v úlech ovlivňují. Pomoci jim v tom mají monitorovací senzory od brněnského startupu Forsage, díky kterým mohou včelaři zjistit i na dálku, co se v jejich úlech právě děje.

Nápad na vývoj monitorovacích senzorů pro včely se zrodil v roce 2017 na brněnském hackathonu, kde se parta vývojářů rozhodla vytvořit něco pro včely. „Hackathon vyhráli a nápad se jim líbil natolik, že se rozhodli v tom pokračovat dále. S vývojem jim pomáhal včelař Martin a když s tím po roce a půl usilovného testování chtěli vyjít do světa, přidala se k nim na komunikaci Soňa. A tak vznikl tým i produkt,“ popisuje vznik Forsage zmíněná Soňa Parke, která má na starosti PR projektu. Forsage se však nezabývá pouze vývojem senzorů a vah pro včelaře, ale také funguje jako neziskovka zaměřená na osvětu v oblasti včelařství a včelí výzkum. „V neziskovce Forsage ECO šlapeme do včelí osvěty a podáváme pomocnou ruku i těm, co o pořízení včel uvažují. Ať už bezplatnými materiály v sekci kurzů na webu www.forsage.eco nebo třeba video seriálem Včelařský rok na našem YouTube,“ doplňuje Parke.

Děj v úlu sdílený online

Monitorovací senzory Forsage mají za úkol hlavně zjednodušit a zefektivnit práci včelařům, kteří díky nim získávají aktuální data z úlů. V aplikaci vidí, co přesně se v jejich úlech právě děje, aniž by museli včely rušit. Včelař tak rychle ví, že je se včelami vše v pořádku nebo naopak, když včely potřebují pomoci. Monitorovací senzory Forsage měří v úlech vlhkost a teplotu, ale také váhu, na kterých úly stojí. „Úlové váhy existovaly už za minulého režimu, tedy ty mechanické. Včelař k váze musel dojít a údaj si z ní opsat. V dnešní době internetu se tohle mění a zvyšuje se tak užitečnost technologií,“ vysvětluje členka včelího týmu.

Forsage kombinuje něco tak tradičního jako chov včel a moderní technologie. Typickým zákazníkem jsou podle Parke nadaní včelaři i fanoušci technologií a najdou se mezi nimi také milovníci dat a grafů, které spojuje analytické myšlení. „Mezi našimi zákazníky máme třeba i firmy, které chtějí promítat na televizi na recepci, jak se zrovna daří firemním včelám.“

Včelí výzkum i hospodský kvíz s včelí tematikou

Součástí činnosti Forsage je již zmíněný včelí výzkum. Sběr dat probíhá do cloudu a data jsou potom poskytována několika studentům vysokých škol, kteří z nich zpracovávají bakalářské nebo diplomové práce. Ve Forsage mají také aktuálně otevřenou pozici datového analytika, který by se zabýval pouze daty. „Poté, co se k nám přidá nový datový analytik, budeme z dat dělat i balíčky, které se přidají k ostatním z celého světa a přispějí tak k mezinárodnímu výzkumu,“ doplňuje k dalším plánům ve včelím výzkumu PR manažerka.

Oblast včelího vzdělávání se bohužel v důsledku koronavirové pandemie omezila. „V loňském roce jsme měli pilotovat větší spolupráci se dvěma školami v podobě pravidelných přednášek a začlenění včel jako výukové pomůcky do různých předmětů. Byly to školy, které si chtěly pořizovat vlastní včely. Nikoho nepřekvapí, když řeknu, že tyto projekty stále čekají na realizaci,“ říká Parke a dodává, že se dění okolo neziskové části Forsage v současnosti přesunulo hlavně do online prostředí.

Oblíbené jsou besedy ve firmách a přednášky na mezinárodních akcích zaměřených na udržitelnost. „Až restrikce povolí, chceme se vrátit zpět do offlinu, oživit výlety do škol i živé akce pro veřejnost. Stihli jsme loni například dva včelí pub kvízy, snad doba dovolí a letos jich stihneme více i mimo Brno a Prahu. Obrovskou vlnu zájmu vzbudil v onlinu právě ten zmiňovaný YouTube seriál Včelařský rok, to nám aktuálně dělá velkou radost,“ uzavírá Parke a těší se na lepší zítřky, které budou přát nejen včelám, ale také setkávání lidí.

Autorka: Kristýna Vobecká

FOTO: se souhlasem Forsage