Oživení nebo záchrana? Odborníci debatovali o rozvoji obnovitelných zdrojů v Česku

Poslanecká sněmovna v současné době projednává novelu zákona o podporovaných zdrojích energie. Druhé čtení novely by mělo proběhnout během března. Změna zákona má přinést nastavení aukcí pro nové projekty obnovitelných zdrojů, z podpory jsou však vyloučeny solární elektrárny. Novela také zasahuje do podpory v minulosti realizovaných výroben elektřiny z obnovitelných zdrojů energie. To jsou dva klíčové body, které se debatovaly na webináři Svazu moderní energetiky za účasti náměstka ministra průmyslu pro energetiku Reného Neděli.

Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky uvedl, že se „česká vláda se brání zavést u nás v zahraniční úspěšně vyzkoušenou podporu pro nové obnovitelné zdroje. Tržní soutěž v aukcích nových kapacit přitom v Německu nebo Polsku vedla ke snížení cen solární elektřiny, což je výhodné zejména pro spotřebitele energie. Právě fotovoltaika je nejlevnějším řešením, které pomůže Česku nahradit uhlí v energetickém mixu. Rozvoj fotovoltaiky také přinese nová pracovní místa a podpoří oživení ekonomiky po pandemii koronaviru.” Připomněl také, že příležitosti nejsou pouze v provozu a výstavbě solárních elektráren, ale také výroby fotovoltaických modulů. Vláda by proto měla podle něj být aktivní v lákání investorů, kteří by v Česku vybudovaly výrobní kapacity pro produkci solárních panelů.

Příležitost pro české firmy připomněl také Jan Habart, předseda CZ BIOM: „Podpora bioplynu a biometanu, ale i ostatních obnovitelných zdrojů je příležitostí pro český venkov a zemědělství, přináší nová pracovní místa a práci především českým firmám."

Jan Habart se během debaty věnoval i možnostem, jak by měla vláda rozvoj zelené energetiky podpořit. Domnívá se, že dekarbonizaci české energetiky nejvíce brzdí nepředvídatelnost a chybějící systémová podpora všech obnovitelných zdrojů. "K chystaným podporám by měl stát připravit také nástroj, kterým vyrovná propastný rozdíl ve zpoplatnění uhlíku velkých znečišťovatelů oxidu uhličitého, činící 40 EUR/tunu CO2 a malých producentů, kde vypouštění CO2 není zpoplatněno prakticky vůbec," dodal Jan Habart.

V navazující části debaty spolu diskuzovali Jan Kčmář, předseda Solární asociace a Jan Palaščák, zakladatel skupiny Amper, který investoval v minulosti do solárních elektráren. Během své debaty se věnovali právě možným dopadům na sektor, pokud by vláda prosadila omezení výnosů pro již realizované projekty fotovoltaických instalací.

„Stát v příštích letech počítá s výstavbou nových solárních elektráren o výkonu několik gigawatt, především prostřednictvím Modernizačního fondu. Všechna úsilí nicméně nakonec mohou být bez významu, pokud stejný stát zničí tisíce podnikatelů s fotovoltaikou skrze kontroly překompenzace," varoval Jak Krčmář. "Další vývoj čisté energetiky v Česku by měl být z velké části postaven právě na solární energii. Rozdílným nastavením IRR ale stát dává najevo, že fotovoltaiku nadále diskriminuje a dívá se na ni stále s nedůvěrou. Za takových podmínek se nikomu nebude chtít své peníze do nových zdrojů vkládat, bankám se nebude chtít půjčovat finance a signál zahraničním investorům o stabilitě Česka jako destinace pro investice bude negativní," doplnil Jan Krčmář.

Jan Palaščák připomněl, že přístup vlády je často příliš komplikovaný právě pro investory. „Český stát ale i Evropa často volí složitější a byrokratičtější nástroje, jako jsou zejména individuální dotace namísto vytváření rámce pro soutěž technologií a inovací, kterým by mohlo být právě například zmíněné rovné zpoplatnění všech emitentů CO2. Česko potřebuje přejít od ekonomiky velkých podniků a centrálních elektráren k ekonomice tvořené firmami “z dlouhého konce.” Taky je na čase redefinovat termín energetické bezpečnosti a od fixní ideje zdrojové soběstačnosti přejít k “nepostradatelnosti” české energetiky v kontinentální Evropě, kde můžeme být díky své geografické poloze elektrickou baterií a plynovým zásobníkem Evropy," uvedl během debaty.

V rámci komentářů zástupců asociací a byznysu přinášíme shrnutí hlavních závěrů. Webinář můžete shlédnout ze záznamu zde: Otevře novelizace prostor k rozvoji obnovitelných zdrojů? | ČeskéNoviny.cz (ceskenoviny.cz).

Autor: Svaz moderní energetiky

FOTO: se svolením Svaz moderní energetiky