Musíme začít využívat obnovitelné zdroje na maximu, chceme-li nechat něco dalším generacím

Jedním z dodavatelů nového českého startupu bezDodavatele, který nabízí pouze energii z obnovitelných zdrojů, je Lukáš Liška. Ten nás po jedné ze svých vodních elektráren provedl a rovnou vysvětlil přístup svůj i Čechů obecně k čisté elektřině.

Markéta Pešková

14. 7. 2020

S Lukášem Liškou se scházíme v malé vodní elektrárně ve středočeské vesničce Vinec. Leží na břehu Jizery nedaleko Mladé Boleslavi a samotné budovy elektrárny ve stylu pozdní secese si díky impozantnímu štítu všimnete už z dálky. Do provozu byla uvedena už v roce 1919, tehdy ale ještě nešlo o elektrárnu: původně to byla pila, kam se plavilo dřevo z nedalekých Jizerských hor.

Čistou elektřinu vyrábí dvě Kaplanovy a jedna Francisova turbína

Elektrárnu ve Vinci koupil Lukášův tatínek v roce 2014. Předchozí majitel mu ji prodal pod podmínkou, že elektrárnu zvelebí a budou v jejím provozu pokračovat, což rodina ráda splnila. Za výrobu elektřiny o objemu 210 kilowattů mohou dvě Kaplanovy a jedna Francisova turbína.

Vinecká elektrárna ale není jediným místem, kde Lukáš Liška vyrábí čistou energii. „Celé to začalo už v roce 1998, kdy táta koupil starý mlýn v Golčově Jeníkově na Vysočině,“ vzpomíná na počátky podnikání Lukáš. „V té době to byla ruina, protože tam ale byla taky vodní elektrárna, táta se ji rozhodl obnovit a tím to celé začalo.“

Do rodinného podniku přibyla o dva roky později vodní elektrárna v Benátkách nad Jizerou a v roce 2014 se firma rozkročila také na Slovensko, kde začala stavět vodní elektrárnu v Nových Zámcích. Zařízení s výkonem 900 kW bylo do provozu uvedeno v roce 2017.

Dost elektřiny na rozsvícení Řeporyjí

„Když se to sečte, v Česku každý rok vyrobíme celkem 5,3 milionu kilowatthodin elektřiny. To je tolik energie, co by rozsvítilo všechny domácnosti třeba v pražských Řeporyjích nebo kterou by vytvořily soláry na zhruba osmnácti hektarech,“ říká Lukáš Liška.

Ten zkušenosti s fungováním vodních elektráren nabíral u firmy Mavel z Benešova. Jde o předního výrobce turbín, který své technologie nainstaloval už ve zhruba osmi stovkách vodních elektráren, a to v sedmatřiceti zemích na pěti kontinentech. Teprve poté, co se podílel na celé řadě instalací po celém světě, převzal rodinnou firmu.

U vodních elektráren ale jeho činorodost rozhodně nekončí. „S obchodním partnerem máme v Praze nestátní zdravotnické zařízení a aby té udržitelnosti nebylo málo, máme ještě zhruba pětadevadesát procent českého a slovenského trhu ekologické značky outdoorového oblečení a doplňků Fjällräven ze Švédska,“ vypočítává Lukáš Liška.

Jak dále podnikatel konstatuje, kromě pozitivních reakcí se občas musí potýkat s negativním vnímáním vodních elektráren i celou řadou předsudků, které jsou s nimi spojené. Často například slýchá, že vodní elektrárny berou z vody kyslík, a tím škodí rybám. Podle něj je to ale přesně naopak – vodní elektrárny vodu naopak okysličují, což je vidět právě na množství ryb, které v okolí plavou.

„Současná vyhrocená situace OZE spíš škodí.“

Jako ještě závažnější problém ale považuje vyhrocenou situaci, která v poslední době v prostředí OZE panuje. „Místo toho, aby společnost obnovitelné zdroje podporovala, se mi někdy zdá, že nám spíš hází klacky pod nohy. Celá řada Čechů teď ekologii chápe tak, že by se příroda neměla jakkoliv měnit, a tudíž by se v ní nemělo dělat vůbec nic. Člověk je ale součástí přírody a změna, motivovaná ohleduplností a selským rozumem, ke koloběhu věcí zkrátka patří. To je ostatně i přístup, který v našich elektrárnách uplatňujeme.“

Ani tato „blbá nálada“ ale podnikatele nedonutí, aby s výrobou čisté energie skončil. Je to totiž pro něj jediná správná cesta. „Jsem hluboce přesvědčený, že pokud tu po nás má něco zůstat pro příští generace, musíme začít využívat obnovitelné zdroje na maximum a neplýtvat. Ať si každý říká, co chce, extrémní výkyvy počasí z posledních let jasně ukazují, že už nějakou dobu probíhají velmi závažné klimatické změny. Pokud své chování hodně rychle nezměníme, možná už tu brzy žádná planeta, o kterou bychom se mohli starat, nebude,“ říká Lukáš Liška. A dodává, že vznik nového startupu bezDodavatele, který nabízí jen čistou energii od českých dodavatelů, je jedním z kroků, který by který by u nás mohl věci rozhýbat správným směrem.

„Velcí dodavatelé dnes nejsou motivovaní, aby obnovitelné zdroje podporovali. Mají zavedený systém odběru elektřiny primárně ze spalování uhlí, který jim funguje, a masivnější přechod na čisté zdroje pro ně tak znamená pouze náklady navíc. Právě bezDodavatele ale může být tím hybatelem, díky kterému bude čím dál víc zákazníků vyžadovat právě OZE energii. A když jich bude dost, jsem si jistý, že se postupně změní nálada jak v byznysu, tak samozřejmě i v politice, což bude nakonec znamenat přepnutí Česka na čistou energii,“ s optimismem uzavírá Lukáš Liška.

Zdroj: Markéta Pešková

FOTO: Markéta Pešková