Sucho a změna klimatu mění chuť oblíbených vín

Návštěvě baru nebo vinotéky je zatím v nedohlednu, ale zájem veřejnosti o alkohol koronavirová krize zřejmě dlouhodobě neovlivní. Budoucnost alkoholového byznysu však již teď ovlivňují dopady klimatické změny. Jaké budeme pít víno nebo destiláty v časech, kdy přibývají sucha v důsledku klimatické krize? Leccos napovědělo třídenní Living Soils Forum, které se uskutečnilo v únoru v rámci veletrhu Vinexpo v Paříži.

Kristýna Vobecká

23. 4. 2020

Není náhodou, že fórum zaměřené na udržitelnost alkoholového byznysu, sponzoroval gigant ve výrobě luxusního alkoholu Moët Hennessy. Na fóru, o jehož závěrech informovala agentura Bloomberg, CEO Philippe Schaus prohlásil, že všechny vinice vlastněné společností Moët Hennessy v oblasti Champagne budou do konce tohoto roku fungovat bez použití herbicidů. Jedná se o velký závazek, protože značka vyprodukuje miliony lahví šampaňského ročně. Společnost se dále zavázala k investici 20 milionů eur do nového výzkumného centra zaměřeného na udržitelnost v regionu, které bude zkoumat například recyklaci vody nebo možnosti snižování produkce emisí. 

Biodiverzita a živá půda

Hlavním tématem fóra byla tzv. živá půda, která obsahuje vysoký podíl organických látek, což přispívá ke schopnosti půdy zadržovat vodu, živiny a díky mikrobiální rozmanitosti lépe chránit vinnou révu proti škůdcům a chorobám. Díky půdě bohaté na živiny se také snižuje nutnost použití chemických postřiků a herbicidů. Pro představu zvýšení organické složky půdy o 1 % procento zdvojnásobuje její schopnost udržet vodu.  Klíčem k podpoře živé půdy je podpora biodiverzity. „Les je budoucnost,“ prohlásil na fóru Nicolas Blain z francouzské organizace Reforest Action a dodal, že lesy jsou z 80 % domovem biologické rozmanitosti po celém světě. Z těchto důvodů například vinařství Château Anthonic z Bordeaux investuje do rozvoje agrolesnictví a vysazuje stromy přímo na vinicích, jak se tomu dělo v minulosti. 

Sucho na vinici: řecká vína ve Francii?

Nejen české zemědělce trápí sucho, pěstitelé vína také bojují se změnou klimatických podmínek a nedostatkem vody. “Zvyšující se teplota je prostě novou normou,” varovala Angel Hsu, profesorka environmentálních studií na Yale-NUS Collage v Singapuru. Vyšší průměrné teploty zasahují některé vinařské regiony. “Na čas mělo oteplování v Bordeaux pozitivní efekt, ale nyní tomu tak již není,” uvedl Kees van Leeuwen, profesor vinařství z Bordeaux. “Víno má vyšší úroveň alkoholu a jeho aroma se mění z čerstvého na vařené ovoce. Klimatickou změnu ochutnáváme v každé sklenici,“ dodal. Vinaři v zasažených oblastech se tak snaží najít způsoby, jak se klimatické situaci přizpůsobit. Zkoušejí například změnu technik práce na vinici nebo výměnu používaných odrůd za ty, které vydrží v náročnějších podmínkách. Nedaleko Bordeaux také skupina vědců v projektu VitAdapt zkouší pěstování 52 nových odrůd, jakou jsou třeba Tinta Cao z Portugalska nebo Assyrtiko z Řečko a jejich schopnost přežít v nových podmínkách. 

Součástí nového přístupu k pěstování vína je hospodaření s vodou. Průkopníkem v zavlažování ve velmi suchých podmínkách je Izrael, kde používají zavlažování formou kapek přímo ke kořenům rostlin. Pomoct může také digitalizace a využívání senzorů, které omezí plýtvání vodou nebo opakované využití vyčištěných odpadních vod k zavlažování.

Stejně jako celý svět, tak také výrobci alkoholu budou čelit v době klimatické změny mnoha výzvám, aby dokázali zachovat svůj byznys a prodávat alkohol v současné kvalitě. Jak pronesl v úvodu fóra CEO Moët Hennessy Schaus „Všechno se musí změnit, aby se nezměnilo nic.“ 

Vodka, která absorbuje tolik emisí jako osm stromů

Dali byste si vodku, při jejíž výrobě dochází k zachytávání oxidu uhličitého z ovzduší? V newyorském baru by to šlo. Americký výrobce vodky Air Co., který působí v newyorském Brooklynu, představil vodku, která je vyrobena s minusovým počtem emisí. Znamená to, že při výrobě jedné lahve této vodky zmizí z ovzduší tolik emisí, jako absorbují tři plně vzrostlé stromy, tedy asi půl kilogramu. Společnost používá pro výrobu stroje pro zachytávání uhlíku poháněné solární energií, a to z ní dělá první uhlíkově negativní palírnu na světě. 

Řešení pro zachytávání uhlíku z ovzduší mají také ve vinařství Smith Haut Lafitte v Bordeaux. Zde zachycují oxid uhličitý vznikající během kvašení vína a přeměňují ho na jedlou sodu, která je zpracována v restauraci oceněné Michelinskou hvězdičkou.

Zdroj: Bloomberg

FOTO: Chris Ford