Týká se vás karanténa? Čas můžete trávit ekologickými programy

Ať už musíte být v domácí karanténě, protože vám to bylo nařízeno, nebo prostě trávit více času doma, protože všechny kulturní instituce a sportoviště zavřeli, nabízíme pár tipů, jak se můžete zabavit a snížit přitom svou uhlíkovou stopu.

Kristýna Vobecká

14. 3. 2020

Vytřiďte si šatník

Začíná jaro, takže první krok se nabízí. Vytřiďte zimní oblečení a připravte svůj šatník na příznivější počasí. Dejte pryč oblečení, které jste na sobě neměli déle než dva roky. Zachovalé oblečení můžete zkusit nabídnout kamarádkám, nebo až se situace uklidní, vyměňte ho na swapu. Použité oblečení můžete také donést do charitativních obchodů a hodit do popelnic pro Armádu spásy. Oblečení, které už nechcete dávat nikomu, třeba stará bavlněná trička, můžete rozstříhat a použít jako hadry na úklid. Rozhodně však oblečení nevyhazujte do popelnice. Pošlete ho dál nebo recyklujte. 

Vyrobte si vlastní ekologický čistič a ukliďte si

Když už si ze starého oblečení vyrobíte hadry na úklid, možná najdete chuť se i do pořádného úklidu pustit. A k tomu se vám bude hodit ekologický čistič vlastní výroby, na jehož testování jste nikdy předtím nenašli čas. Hlavními složkami všech domácích čističů jsou hlavně jedlá soda, vinný ocet, sůl a různé kombinace éterických olejů pro přidání vůně a antiseptických vlastností. Oblíbený je například tea tree oil, citron a levandule. Internet je plný různých variant a návodů na ekologické čistící prostředky od prostředků na okna, přes čištění odpadů po tablety do myčky vlastní výroby. Stačí si vybrat a otestovat. Teď na to máte čas. 

Uvařte si 

Nabízí se objednat si jídlo s donáškou, ale uvědomte si, že celý rok si nemáte čas pořádně uvařit z domácích a čerstvých surovin, nebo upéct buchtu, na kterou máte již dlouho recept. A teď ten čas najednou máte, takže více času stráveného doma můžete využít právě k tomuto účelu. Navařit si můžete také do zásoby a jídlo zamrazit, případně zavařit. Nejen že ulevíte životnímu prostředí, protože jídlo s donáškou znamená více jednorázového odpadu, ale také uděláte něco pro své zdraví a zažívání. Domácí strava z čerstvých surovin je ta nejlepší.  

Vyrobte si vlastní kompostér

Pokud vás pokaždé, když vynášíte koš štve, že je plný biologicky rozložitelného odpadu, třeba slupek od brambor, zbytků od zeleniny nebo sedlin od kávy, vyrobte si konečně vlastní kompostér. Můžete ho umístit na zahradu, pokud máte tuto možnost, nebo na balkon. Kompost můžete vyrobit z palet, ze dřeva, z pytlů nebo si ho již hotový koupit. Na balkon se hodí menší, kompaktní kompostér s plným dnem, na zahradu kompostér s větším objemem a pokud vám nevadí žížaly, můžete mít také vermikompostér v interiéru. K tomu jsou určené zvláštní nádoby, které se někdy dodávají již se žížalami. O možnostech kompostování se dozvíte více třeba zde

Omezte odpad 

Potraviny vám mohou přivést vaši příbuzní a přátele nebo si je objednáte online. V tom druhém případě dejte přednost potravinám, které nejsou zabalené v plastu a prodávají se ve znovupoužitelných obalech. Například rohlik.cz nabízí službu otoč obal. Můžete si objednávat například jogurty ve skleněných obalech a trvanlivé produkty jako jsou vločky, kroupy, cukr a další ve skleněných nádobách, které po použití umyté vrátíte při dalším nákupu kurýrovi. Stejně tak kurýrovi můžete vracet papírové tašky, které se použijí na další nákupy. Nyní je možné objednávat také drogerií v plastových znovupoužitelných obalech, obal od pracího gelu tak můžete vymytý opět vrátit kurýrovi, jenž ho vrátí do oběhu. 

Otevřete si knihu

Telefon v jedné ruce a ovladač od Netflixu v druhé ruce. Tak si mnoho lidí představuje karanténu. Dává to smysl, ale televize, dobíjení telefonu i počítače spotřebovává energii. Zkuste se vrátit ke kořenům a otevřete knihu. Konečně máte čas přečíst to, co jste nikdy předtím nestihli. Budete chytřejší, zabavíte se a nezvýší vám to účty za elektřinu. Takže si udělejte pohodlí s knihou a nestresujte se, to vaší imunitě stejně nepomůže.