Energeticky nezávislé léto: baterie na chatu i pod stan

Pomalu začíná parné léto a tak poroste chuť na vychlazené pivo nebo zmrzlinu. Pokud se chystáte pod stan nebo na chatu, kde není přístup k elektřině, pomůže vám přenosné bateriové úložiště. To navíc můžete nabíjet elektřinou ze solárních panelů a být tak úplně energeticky nezávislí.

PR

30. 6. 2019

Na trhu je několik zajímavých řešení, která mohou zajistit energii v místech bez trvalé přípojky k veřejné síti. Tato přenosná úložiště elektrické energie lze nabíjet klasicky ze sítě, autoadaptérem nebo (přenosným) solárním panelem. Jedním z nich je baterie NS Compactor 1200. Pomocí elektřiny ze sítě lze tuto baterii nabít z 0 na 100 % za 6 hodin. Na polovinu zkrátí čas dobíjení využití solárního panelu. Na baterii lze připojit fotovoltaické moduly o celkovém výkonu až 500 wattů.

Slunce nabije za tři hodiny

NS Compactor 1200 ukládá elektřinu do výkonných li-ion baterií Samsung ICR 18650. Kapacita baterie je 1,2 kilowatthodiny a příkon 1000 wattů. „Na baterii lze připojit běžné spotřebiče od osvětlení přes rádio a televizi až po mini-lednici. V praxi jedna plně nabitá baterie dodá elektřinu pro LED lampu na svícení po dobu více než 150 hodin. Případně lze pomocí baterie až 90krát nabít úplně vybitý mobilní telefon,“ představuje možnosti využití baterie NS Compactor 1200 Sara Livaja ze společnosti Nano Solar, která tuto baterii uvedla na český trh v letošním roce. 

Díky tomu má systém řadu výhod oproti jiným řešením na trhu. Například v porovnání s olověnými bateriemi váží téměř čtyřikrát méně – pouhých 12,5 kilogramů. Optimální hmotnost tak zajišťuje jeho snadnou přenosnost a díky tomu také variabilní využití. Potřebnou energii může dodat pro volnočasové aktivity na chatě nebo festivalu, ale poslouží také řemeslníkům pro pohon nářadí nebo tiskáren či pokladen při různých venkovních akcích. Ideální je také pro kameramany nebo fotografy: na rozdíl od elektrocentrály neruší, baterie nevydávají žádný hluk.

Li-ion baterie mají také dobrou životnost. Vydrží 1000 cyklů při 90% vybití nebo až 3000 cyklů při vybíjení na 80 %. O baterii se stará zabudovaný systém, který hlídá teplotu a maximální hodnoty nabíjení i vybíjení, aby nedocházelo k poškození baterie.  

Mezi další výhody baterie NS Compactor 1200 patří cena: lze ji pořídit za něco lehce přes 30 tisíc korun. Tedy o zhruba polovinu levněji než jiné konkurenční produkty na trhu. 

Energie sbalená na cestu 

Dalším zajímavým řešením, které se hodí na léto, je batoh s integrovaným solárním panelem. Opět může zajistit energii tam, kde nejsou dostupné elektrické zásuvky. Pomocí solárního panelu o rozměrech zhruba jedné A4 a výkonu 9 wattů nabije mobilní telefon přibližně za 2,5 hodiny. 

„Připravila jsem pro batoh poměrně náročný zátěžový test. Během měsíčního cestování zažil spoustu letů, cest na motorce po prašných silnicích i velmi silný déšť. Vše zvládl bez újmy jak na funkčnosti, tak na vzhledu,“ hodnotí zkušenosti se solárním batohem jedna z uživatelek, která jej vyzkoušela při cestě po Asii. 

Batoh se osvědčil jako ideální příruční zavazadlo do letadla díky svým rozměrům a promyšlenému rozdělení kapes na notebook a elektroniku. Solární batoh zvládne například každý den průběžně dobíjet powerbanku a dva mobily. Výhodou je, že pak člověk nemusí čekat v hotelu, než se mu telefon nabije. 

Ať již vyrazíte na cesty do daleké Asie nebo jen do kanceláře, vždy budete mít s sebou čistou energii pro svůj telefon, osvětlení či tablet. Více informací o produktech společnosti Nano Solar naleznete na webu www.nanosolar.eu