Volvo a Uber spojily síly. Výsledek: první samořiditelný vůz do sériové výroby

Nástup samořiditelných vozů se blíží. Automobilka Volvo a společnost Uber představili vůz, který zvládá autonomní řízení a bude se moci sériově vyrábět.

Neznámý

17. 6. 2019

Volvo a Uber pracovaly společně na vývoji autonomního vozu od roku 2016. Během uplynulých tří let otestovaly několik prototypů. Na základě získaných zkušeností vzniklo SUV Volvo XC90, které bude prvním vozem sériové výroby. Systém automatického řízení společnosti Uber umožní vozu samostatně řídit. 

Základní Volvo XC90 je vybaveno klíčovými bezpečnostními funkcemi automobilky, díky nimž mohla společnost Uber do vozu instalovat svůj vlastní systém autonomního řízení. To v budoucnu umožní vyvíjet vozidla řízená autopilotem pro síť flotily Uber, jejímž cílem bude zajišťovat sdílenou jízdu v automaticky řízených vozech. 

Několikanásobné jištění

K nejdůležitějším funkcím sériového vozu připraveného pro autonomní sdílenou jízdu patří několik záložních systémů pro řízení a brzdění. Pokud kterýkoli z primárních systémů z nějakého důvodu selže, okamžitě se aktivují záložní systémy, které vůz nechají zastavit.

Kromě vlastních palubních systémů značky Volvo je automobil vybaven také celou řadou senzorů systému automatického řízení společnosti Uber, jejichž úkolem je zajistit bezpečné ovládání a manévrování s vozem v městském prostředí. 

Systém autonomního řízení Uber integrovaný do platformy vozu Volvo může jednoho dne nabídnout bezpečnou a spolehlivou alternativu k současné sdílené jízdě, kdy budou ve vyhrazených oblastech vhodných pro automaticky řízená auta zákazníky přepravovat vozidla vybavená autopiloty, na něž již nebudou muset dohlížet speciálně vyškolení zaměstnanci společnosti Uber.





„Věříme, že nám technologie autonomního řízení umožní dále přispívat ke zlepšení bezpečnosti na silnicích, což je hlavní priorita naší společnosti,“ uvedl Håkan Samuelsson, prezident a generální ředitel společnosti Volvo Cars. „Očekáváme, že v polovině příštího desetiletí budou jednu třetinu všech aut, která prodáme, tvořit vozy s plně autonomním řízením. Naše smlouva se společností Uber posiluje naši ambici stát se vyhledávaným světovým dodavatelem pro společnosti nabízející sdílenou jízdu.“ 

„Úzká spolupráce se společnostmi, jako je automobilka Volvo, je klíčovým předpokladem pro vytvoření efektivní flotily bezpečných modulárních a automaticky řízených vozidel,“ uvedl Eric Meyhofer, generální ředitel společnosti Uber Advanced Technologies Group. 

Auta s autopilotem 

Automobilka Volvo Cars má v plánu využít podobný koncept základních vozidel pro autonomní řízení i u svých budoucích automobilů vybavených autopilotem, které hodlá představit začátkem dvacátých let. Jedná se o technologie, které budou představeny pro příští generaci modelů Volvo postavených na platformě SPA2. Ty budou vybaveny funkcemi umožňujícími automatické řízení bez nutnosti dohledu v jasně vyznačených oblastech, jako jsou dálnice a uzavřené okruhy. 

Společnost Volvo Cars věří, že autonomní řízení nabízí celé lidské společnosti významný přínos, protože až budou všechna vozidla řízena autonomně, výrazně se zvýší bezpečnost na silnicích. Do té doby může zmíněná technologie nabídnout zákazníkům alespoň lepší jízdní zážitek, protože místo nich bude vykonávat únavné a nudné úkony, jako je například zastavování a rozjíždění se v dopravních zácpách. 

TZ: Volvo Cars (redakčně kráceno), foto Wikimedia Commons/ Albin Olsson