Elektromobily vyhrály. Poprvé jsou prodávanější než klasická auta

Automobily na elektrický pohon byly v březnu v Norsku prodávanější než auta poháněná spalovacími motory. Nic podobného se zatím nikde nestalo.

Tomáš Vondra

7. 4. 2019

V březnu bylo v Norsku z prodaných automobilů 58,4 procent elektromobilů. Podle Chrisity Bu z Asociace norské elektromobility se jedná o historický rekord.

Bu také uvedla, že za celé první tři měsíce letošního roku dosáhl prodej elektromobilů 48,4 procent a že všechny výhledy očekávají, že kolem padesáti procent se prodeje elektrických aut budou držet i celý zbytek letošního roku.

“Norsko ukazuje celému světu, že elektromobily mohou nahradit auta poháněná benzínem a naftou a mohou se tak stát důležitým kamínkem v mozaice boje za snižování emisí oxidu uhličitého,” napsala v tiskové zprávě. 

Norský tah na branku

Norsko má pro přechod na elektromobilitu ideální podmínky. Jedná se o velmi bohatou zemi s pouhými 5,3 miliony obyvateli. Rozhodlo se, že bude první zemí, která opustí spalovací motory - a vsadilo na masivní podporu elektromobility. Podporuje ji ekonomicky: automobilům s elektrickým pohonem snížilo dovozní cla, kupce elektromobilů zase motivovalo snížením registračních poplatků a navíc ani nemusí platit mýto. A lépe se mají i v městském provozu, smí tam totiž využívat silniční pruhy vyhrazené jen autobusům. 

Tyto pobídky ale budou trvat jen do roku 2021, pak skončí. Pak už nebudou ale ani nutné, norský parlament totiž schválil, že všechna auta prodávaná v této skandinávské zemi po roce 2025 musí mít elektrický pohon.

 Podobně se snaží občany motivovat i v jiných zemích světa, ale zatím nikde tak úspěšně jako v Norsku. Jde o snahu vlád snižovat uhlíkové emise a bojovat proti klimatické změně. V blízké budoucnosti se očekává, že podobně se začne chovat i Čína, která už dnes je největším provozovatelem vozidel s elektrickým pohonem - zatím se ale jedná především o elektro-autobusy.

Zdroj: Phys.org. foto Nadrew Nash/ Flickr Commons