Nová tepelná čerpadla jsou více ekologická i účinnější. Pomáhá jim k tomu nové chladivo

Chladiva v tepelných čerpadlech se musí změnit, rozhodla Evropská unie. Výrobci proto přechází na propanovou technologii R290.

Trh s tepelnými čerpadly prochází důležitou změnou. Na základě nařízení Evropské unie o fluorovaných skleníkových plynech (F-plyny) bude postupně ukončen prodej výrobků, které tyto látky používají jako chladivo. Náhradou budou přírodní látky – především čistý propan, označovaný jako R290.

Nová čerpadla nabízí vyšší účinnost a přináší jeden unikát – propanové čerpadlo země-voda, které je na trhu ojedinělé. Pro majitele současných čerpadel se zároveň nic nemění. Servisní podpora bude poskytována v nezměněné podobě, o nedostatek starších chladiv mít obavy nemusí, informují zákazníky experti společnosti MasterTherm.

Čistý propan přináší ekologii i vyšší účinnost

Ekologické chladivo R290 je čistý přírodní propan. Díky tomu se vyznačuje minimálním vlivem na životní prostředí: má velice nízký potenciál globálního oteplování, konkrétně vyjádřený hodnotou 3, přičemž tato hodnota u starších chladiv je ve stovkách či tisících. Propan zároveň nemá vliv na poškozování ozonové vrstvy.

Tím však výhody propanu nekončí. Díky vhodným vlastnostem pro přenos tepla se R290 stává pro tepelná čerpadla volbou, díky které mohou dosahovat vyšší účinnosti a vyšších výstupních teplot topné vody (až 75 stupňů Celsia). Výsledkem je, že tepelné čerpadlo se stane ještě ekologičtějším zdrojem tepla, který nejen že posouvá hranice možného ve vytápění a chlazení budov, ale také stanovuje nový směr pro celý průmysl.

Společnost MasterTherm upozorňuje i na nutné předcházení případných bezpečnostních rizik. Případný únik chladiva hlídá senzor, který v případě detekce propanu reaguje okamžitým vypnutím jednotky a uzavřením ventilů v chladicím okruhu, čímž omezí únikové množství propanu na minimum. Čerpadla jsou tak vhodná a bezpečná jak pro venkovní umístění, tak v případě unikátního čerpadla země-voda AquaMaster Inverter Combi P také pro interiéry.

Světový unikát

Právě vyřešení bezpečnostních otázek souvisejících s propanem je u AquaMasteru s R290 unikátní napříč světovými výrobci. V souladu s přísnými bezpečnostními protokoly probíhá také samotná instalace čerpadla. Chladící okruh čerpadla je hermeticky uzavřený a při montáži se do něj nijak nezasahuje, samotná bezproblémová funkce chladicího okruhu je navíc po montáži zkontrolována v rámci prvotní diagnostiky.

MasterTherm je jedním ze dvou světových výrobců nové technologie využívající nové chladivo R290. Nelze opomenout další výhodu, kterou s sebou tepelná čerpadla přináší. I u propanových jednotek je totiž zachována důležitá vlastnost tepelných čerpadel – a sice reverzní chod, a tedy možnost chlazení objektu. V teplých dnech se tak z tepelného čerpadla bez jakékoli nutné úpravy stává v podstatě chladicí jednotka, která významně přispívá k tepelnému komfortu během teplých dnů.

I v tomto případě vynikají skvělé termodynamické vlastnosti propanu. Díky nim je chlazení pomocí čerpadel řady R290 efektivnější a provozní náklady pro domácnosti nižší.

Máte stále starší modely se starším chladivem? Bez obav

Majitelé tepelných čerpadel s tradičními chladivy jako jsou R410a nebo R407 však mohu zůstat klidní. Nařízení Evropské unie se jich totiž nijak přímo nedotýká. Čerpadlo není nutné měnit. Tento závazek zahrnuje pravidelné servisní kontroly, rychlé řešení jakýchkoli problémů a aktualizace, které zajišťují, že zařízení bude fungovat co nejefektivněji.

Čerpadla s původními fluorovanými plyny se budou běžně prodávat ještě přinejmenším několik let, protože legislativní omezení bude nabíhat postupně, od menších čerpadel pro rodinné domy v roce 2025 až po velká tepelná čerpadla pro průmysl v letech dalších. Po skončení jejich životnosti navíc není problém chladivo z čerpadla bezpečně odstranit pomocí profesionálního odčerpání.

Text foto: MasterTherm + KČ