Moderní firmy

Advertoriál

Kontrola ze vzduchu. Drony už bzučí i nad fotovoltaickými elektrárnami, odhalí až 16 typů závad

U starších panelů se závady najdou téměř vždy, říká majitel společnosti DronMAXcz. Díky speciálnímu softwaru, který si společnost nechala vyvinout, dostane zákazník přehledný protokol o stavu své solární elektrárny.

Pavel Baroch

19. 3. 2024

Byla to typická „díra na trhu“, kterou Pavel Švagerka s manželkou Petrou zaplnili. Stačilo si před pár lety uvědomit, že malé bezpilotní letouny – drony nemusí jenom fotit nebo natáčet, ale že se na ně dá připevnit i speciální termokamera, která odhalí závady na fotovoltaických panelech.

Dnes služeb společnosti DronMAXcz z jižní Moravy využívají majitelé střešních instalací i velkých solárních parků. „U starších FVE se závady najdou téměř vždy. U solárních parků je jich do pěti procent,“ řekl Obnovitelně.cz Pavel Švagerka.

Ale tak jednoduché to s jejich podnikatelským záměrem zase nebylo. Pavel Švagerka působil v původním povolání třináct let, ale práce už ho nenaplňovala, a tak přemýšlel, co dál. „A já jsem zrovna začínala pracovat v realitách a prodávala jsem dům ve Znojmě. K propagaci nemovitosti jsem chtěla záběry z dronu. Ale na Znojemsku nebyl nikdo, kdo by s ním mohl legálně létat,“ vzpomíná Petra Švagerková.

Se svým problémem se svěřila manželovi a trochu s nadsázkou a trochu vážně prohodila, že by s dronem mohl začít létat on, a nemovitosti by jí pak natáčel a fotografoval sám. Nápad dopadl na úrodnou půdu, protože mezi jeho koníčky vždy patřila také letadla nebo elektronika a navíc rád zkouší nové věci a možnosti.

„Myslím, že to byl takový první impuls,“ říká Švagerková. Její muž se o bezpilotní létání začal více zajímat, absolvoval různá školení, zjišťoval si u realitních kanceláří, jaký by měly o tuto službu zájem. A koupil si svůj první dron.

„Nápad zaměřit se na inspekce fotovoltaických elektráren vznikl na školení pro práci s bezpilotními letouny, kde se manžel dozvěděl, že s dronem se dá dělat spousta věcí – nejen natáčet a fotit. Za pomoci speciální termokamery umístěné na dronu lze na solárních panelech vidět jejich závady. Hodně se o tuto problematiku začal zajímat a zjistil, že tato služba na trhu chybí a nikdo ji nedělá. A to byla ta ‚díra na trhu‘, kterou hledal,“ konstatuje Petra Švagerková.

Soukromé osoby i velké společnosti

O služby DronMAXu je od počátku nebývalý zájem, firma už má nalétáno více než 1,2 tisíce hodin. Obracejí se na ni soukromé osoby, které mají několik panelů na střeše, ale i velké společnosti provozující rozsáhlé solární parky. „Naším typickým zákazníkem je kdokoli, kdo má solární panely,“ říká jednatel společnosti Pavel Švagerka.

Zákazníci totiž zjistili, že se jim taková revize vyplatí. „Když jim data ukazují, že výroba není taková, jaká byla na počátku, je potřeba panely zkontrolovat a najít příčinu,“ uvádí Švagerka. Nejčastěji to podle něho bývá neaktivní string, hotspot, vyhřátý vodivý spoj, třetinová porucha, rozbité sklo. „Nebo jsou panely chybně namontovány u nějakých překážek, které pak stíní, a v tom místě se fotovoltaické články přehřívají. Jsme schopni určit až 16 typů závad,“ konstatuje Švagerka.

Dodává, že DronMAXcz kontroluje starší elektrárny, ale i nové instalace – pro ověření, jestli jsou v pořádku, bez závad a jsou umístěné na správném místě, kde jim nic nestíní. „Je to taková kontrola po montážní firmě,“ vysvětluje Švagerka. Zákazníkům doporučuje provádět inspekci jednou za tři roky.

„Tím, že v posledních dvou letech je nebývalý boom solárních elektráren, je o naše služby skutečně velký zájem. Ale myslím, že je to i výsledkem, který od nás zákazník dostane. Díky našemu softwaru získá přehledný protokol o stavu jeho elektrárny. Dostane také video z inspekce jako záruku, že byly zkontrolovány opravdu všechny panely, a také fotografie panelů. Když na panelu zjistíme závadu nebo jeho chybné umístění, dron panel vyfotí,“ říká Švagerka.

Zákazníci, aspoň podle zveřejněných hodnocení, jsou se službami spokojeni. „Odevzdáváme jim přehledný a podrobný protokol s výsledky. Mají důkazy, že jsme prohlédli opravdu vše, a hlavně po nápravě závad budou opět využívat energii z panelů naplno. V protokolu je také tabulka odhadovaných ztrát, kde zákazník vidí, o kolik přichází, když má na panelu závadu,“ popisuje Švagerka.

Na DromMAXcz se obrátil například Jaroslav Karhan z Olomouce. Chtěl si nechat zkontrolovat solární panely na střeše rodinného domu a nechat si zaměřit druhou část sedlové střechy pro potřebu optimálního rozmístění dalších panelů. „Zareagovali rychle a vstřícně. Požadované služby profesionálně provedli za velmi příznivou cenu. Pokud plánujete fotovoltaickou elektrárnu nebo pokud chcete mít jistotu, že vaše současná elektrárna je v pořádku, mohu služby firmy DronMAX vřele doporučit,“ uvedl zákazník.

Vytvoření detailního 2D či 3D modelu

K optimálnímu umístění fotovoltaických panelů pomáhá detailní 2D nebo 3D model. Firma ho vytváří pomocí dronu, který je speciálně určený pro metodu fotogrametrie, tedy bezkontaktního sběru dat cílového objektu. Model pak slouží projektantům při návrhu osazení panelů na střechu,nebo při tvorbě výkresové dokumentace.

Naimportují si model do uživatelsky přátelského programu pro navrhování PV*SOL a tam si mohou měřit vzdálenosti, osazovat panely přímo na model a vidí, kde jsou případně překážky, jako například vzduchotechnika, různé přijímače, hromosvody a další,“ říká Pavel Švagerka. Dodává, že tuto metodu lze využít nejen ve fotovoltaice, ale obecně ve stavebnictví, architektuře, geodézii, památkářství, kartografii nebo třeba geografii.

„Klienti od nás dostanou reálný model současného stavu, s nímž mohou dále pracovat pro konkrétní potřeby. Ať už pro rekonstrukci objektu, zmapování kanalizace, zjištění stavu fasády budovy, změření objemu skládky odpadů či zeminy,“ konstatuje Švagerka. Výhodou této metody je její rychlost a současně finanční nenáročnost.

Data se navíc mohou sbírat i v těžko přístupných místech. Příprava je rychlá a zákazník má okamžitě online přístup k získaným údajům. „A stačí k tomu jenom pilot s odpovídajícím dronem,“ dodává Pavel Švagerka ze společnosti DronMAXcz.

Foto: DronMAXcz