Vyšetřovatelé: požár australského bateriového megaúložiště energie zavinil kabel, nikoliv akumulátor

V září hořely hned dvě bateriového uložiště Tesla Megapack. Výsledky prvního vyšetřování ukazují, že samotná baterie oheň nezpůsobila.

Když velké bateriové uložiště v australském Queenslandu začalo v září hořet, celý projekt ještě nebyl ani v plném provozu. K požáru došlo při závěrečné fázi budování projektu, když ještě nebylo spuštěných všech 40 bateriových jednotek.

Hořet začala jedna z nich a díky včasnému a profesionálnímu zásahu hasičů se oheň dál nerozšířil. Jak uvedl vlastník celého bateriového systému Genex Power, požár naštěstí nebyl nijak závažný a nebylo potřeba ani použití dalších hasících kapalin, bezpečnostní prvky zafungovaly, jak měly. Poškozena zůstala pouze konkrétní jednotka a zbytek uložiště je i nadále funkční.

A důvod vzniku požáru? Závada kabeláže střídavého proudu zvenčí uložiště. Oheň se poté skrze kabely rozšířil až do bateriového uložiště. Jak uvádí společnost Genex Power, závada proto nevznikla vinou zkratu samotné baterie. „Hoření modulu Megapack proběhlo přesně podle konstrukčních očekávání. Díky certifikačním osvědčením a dodržování norem nebylo nutné použít externí vodu a oheň se nerozšířil na sousední jednotky,“ uvádí společnost ve své zprávě.

Právě díky dodržování norem pak zafungovaly předepsané postupy hašení. Jednotka sama sebe odizolovala od ostatních a Tesla provede kontrolu jističů a kabeláže u zbývajících stále plně funkčních baterií. Podle Genex Power je to alespoň důvod pro kontrolu a modernizaci bezpečnostních prvků.



Díky bezpečnostním pojistkám byla baterie včas odstavena a oheň se tak nerozšířil a dohořel sám. „Porucha byla izolována na rozhraní elektroniky síťových rozvodů střídavého proudu,“ vysvětluje závadu předběžná vyšetřovací zpráva.

Baterie jako zdroj politických hádek

Nebyl to jediný případ požáru. Hořet začalo v září i v obrovském 182,5 megawattovém bateriovém uložišti Tesla Megapack v Californii, které uvedla společnost PG&E do provozu teprve v dubnu. Oba požáry tak vyvolaly debaty o životaschopnosti řešení obnovitelných zdrojů energie a také o bezpečnosti bateriových úložných systémů.

Bateriové uložiště v Austrálii mělo energií zásobovat 4 000 domácností a mělo vyrovnávat výkon obnovitelných zdrojů. Podle deníku Guardian jsou debaty o funkčnosti mnohdy absurdní a zacházejí do nepravd a zavádějících informací vytržených z kontextu. Například australský senátor Matt Canavan hned online reagoval na skutečnost, že hasiči pouze přihlíželi situaci a nehasili.

„LNP najde jakoukoliv záminku k démonizaci obnovitelných zdrojů,“ reagoval na výrok socialistické strany a postoje Matta Canavana ministr pro změnu klimatu a energetiku Chris Bowen a upozornil, že nechat baterii vyhořet samotnou je základní bezpečnostní pravidlo řízených požárů lithium-iontových zařízení.

Výsledky australského šetření ale mluví jasně, na závěry události ze Spojených států si budeme muset ještě počkat. Zatím ale vše naznačuje, že je zbytečné vytvářet předčasné soudy. Nehoda v Queenslandu nakonec vlastně nic nezpůsobila. Tesla zničenou jednotku nahradí a preventivně vymění i dvě okolní, na jejichž funkčnost mohl mít oheň negativní vliv.

Foto: Unsplash