Už jen pár dní. Konec hlasování v soutěži Adapterra Awards se blíží

Permafarma, beton z dešťové vody, 30 let budování odolného lesa, ekologická myčka tramvají, dešťové záhony nebo 90 000 nově vysazených stromů. Hlasujte pro ten nejzajímavější projekt.

Soutěž Adapterra Awards pořádaná Nadací Partnerství hledá nejlepší příklady adaptací na změnu klimatu. Shromažďuje je v inspirativní databázi, oceňuje a propaguje. Díky tomu mohou ukázkové projekty sloužit jako vzorové realizace pro další projektanty, stavebníky či zastupitele po celé České republice.

Obce, kraje, jednotlivci i organizace do ní přihlašují stavby, krajinné úpravy a inovace, které pomáhají postupně připravovat českou krajinu a města na změnu klimatu. V pěti kategoriích tak lidé mohou hlasovat pro projekty ve volné krajině i v zástavbě nebo pro počiny, které se věnují vylepšení domácího i pracovního prostředí. Zvláštní cenu získá také projekt, který si získá největší sympatie hlasujících.

Nejčastěji se tak díky dobré praxi daří zvyšovat odolnost vůči vlnám veder, suchu, přívalovým dešťům nebo dalším extrémům počasí jako jsou vichřice. V současné chvíli probíhá hlasování veřejnosti, projekty do dnešního dne získaly již téměř 7 500 hlasů.

Hlasování potrvá do 15. října a vítěze Ceny sympatie, stejně jako dalších čtyř hlavních cen, se dozvíme na výroční konferenci 1. listopadu v Divadle NoD v Praze. Věnovat se bude aktuálnímu tématu posílení ochrany stromů ve městech.

„Každý, kdo šel letos v létě po rozpálené ulici na vlastní kůži poznal, jak důležité jsou vzrostlé stromy ve městech. Oproti umělému zastínění poskytují stromy kvalitnější stín a aktivně ochlazují své okolí. Je nezbytné, abychom zajistili podmínky pro jejich zdravý růst a chránili je před ničením. Na potřebných legislativních změnách aktuálně pracuje Ministerstvo životního prostředí,“ uvádí vedoucí adaptačního týmu Nadace Partnerství Martin Ander, který je rovněž jedním z členů pracovní skupiny ministra, která návrh připravuje.

„Jak už se stalo tradicí, představíme na konferenci také příklady a zkušenosti dobré praxe z českých měst a obcí,“ dodal Ander.

Který z 21 finálových projektů adaptací na změnu klimatu získá letošní Cenu sympatie? Vyberte v hlasování veřejnosti ještě do 15. října na adapterraawards.cz

Foto: Adapterra Awards