Lahve od Coca-Coly se válí po celém světě. S udržitelností mají firmě pomoct nová kartonová madla

Multipacky od Coca-Coly budou mít nově lepenková držadla místo plastových. Snaží se tak snížit svou ekologickou stopu, která je ale stále dost vysoká.

Rakouská pobočka Coca-Coly oznámila spolupráci se společností DS Smith PLC, která se zabývá udržitelnými obaly na bázi vláken. Místo dosavadních plastových pevnějších držadel na multipacky velkých 1,5 litrových lahví bude nově využívat lepenku. Řešení nahrazující plast bude dodáváno do rakouských supermarketů od září 2023.

Podle tiskové zprávy je obalové řešení DS Smith Lift Up stoprocentně recyklovatelné držadlo z vlnité lepenky, které zlepšuje funkčnost nošení pro spotřebitele. Společnost Coca-Cola HBC Rakousko tak snižuje množství plastů o přibližně 200 tun ročně.

Společnosti DS Smith a Coca-Cola HBC sdílejí vizi inovativních obalových řešení, která jsou navržena tak, aby byla 100% recyklovatelná a využívala co nejmenší množství potřebného materiálu.

Balení DS Smith Lift Up bylo navrženo s využitím přístupu společnosti DS Smith Circular Design Metrics, což vedlo k snížení uhlíkové stopy obalů i výrobní linky.

Nové obalové řešení pro 1,5litrová PET multipacková balení se bude v Rakousku používat pro značky Coca-Cola, Fanta, Sprite a Mezzo mix.

Inovaci DS Smith Lift Up lze použít pro různé velikosti lahví a vyrábí se ve spolupráci se společností Krones, předním výrobcem balicích strojů. Nosná rukojeť má měkký úchop usnadňující přenášení výrobků, které zároveň zůstávají bezpečně uloženy v jejich udržitelném obalu. Ten byl navržen pro PET lahve určené ke spotřebě v domácnosti.

„Jsme hrdí na to, že jsme partnery tohoto inovativního obalového řešení, které odstraňuje zbytečný odpad a jednorázové plasty. Koncept DS Smith Lift Up byl navržen s využitím přístupu společnosti DS Smith Circular Design Metrics, takže využívá co nejmenší množství materiálu, snižuje dopad na životní prostředí a v obchodech a supermarketech vypadá fantasticky,“ uvedl Stefano Rossi, generální ředitel divize Packaging Solutions společnosti DS Smith.

Spolupráce s partnery jako je Coca-cola či Krones je podle Rossiho klíčem ke snížení množství jednorázových plastů a k dosažení inovativních změn ve velkém měřítku. „Udržitelný design je pro nás jako společnost základem a toto je zářný příklad příležitosti pro inovace v oblasti obalů, které mohou vést k udržitelnější budoucnosti pro výrobce, maloobchodníky i spotřebitele.“

740 milionů spotřebitelů

Podle Marcela Martina, ředitele pro firemní záležitosti a udržitelnost společnosti CCHBC se jedná o vůbec první obalové řešení svého druhu pro 1,5litrová multipacková balení Coca-Coly, Fanty a Spritu.

„V roce 2022 byla naše společnost již pošesté vyhodnocena jako nejudržitelnější nápojářská společnost na světě v roce 2022 podle Dow Jonesova indexu udržitelnosti, jednoho z předních globálních měřítek udržitelnosti,“ uvedl dále Martin.

Skóre umístilo společnost Coca-Cola na první místo ročenky S&P Global Sustainability Yearbook 2023. „V roce 2023 jsme pokračovali v nejvyšším hodnocení udržitelnosti podle MSCI ESG Ratings, a to již devátým rokem po sobě. Uvědomujeme si však obrovský rozsah úkolu, který před námi stojí, abychom vytvořili udržitelnější podnik. Budeme pokračovat v inovacích, spolupráci a investicích, abychom mohli i nadále dodávat naše nápoje udržitelným způsobem,“ vysvětlil Martin.

Coca-Cola HBC je společnost zaměřená na růst v oblasti spotřebního baleného zboží a strategický partner společnosti The Coca-Cola Company v oblasti stáčení. „Společně s našimi zákazníky obsluhujeme 740 milionů spotřebitelů v širokém geografickém záběru 29 zemí,“ vyzdvihuje společnost.

Jednička v udržitelnosti současně jedničkou v množství odpadu

Přestože společnost uvádí na trh lepenkové madlo na multipacky a je jedničkou v žebříčcích udržitelnosti, ne každý s hodnocením souhlasí. I přes snahu být průkopníkem v technologiích či systému připevněných víček k lahvi mezi prvními, nedá se jí upřít ani jedno smutné prvenství, a to v množství vyprodukovaného plastového odpadu.

Podle organizace Break Free From plastic je několik let v kuse na prvním místě v seznamu největších znečišťovatelů životního prostředí ve vyhozeném plastovém obalu. Na jednu stranu je pochopitelně nutno podotknout, že odpad vytváří lidé, ale na tu druhou jsou plastové lahve, víčka i jejich kroužky tak dlouhodobým problémem, že kroky směrem k udržitelnosti mohly přijít výrazně dříve.

Zda množství plastového odpadu vyváží těch 200 ušetřených tun plastového materiálu na madlech, je na uvážení.

Foto: Unsplash