Česká televize omezuje investigativní pořad Nedej se!. Ekologové sepsali výzvu za jeho záchranu

Veřejnoprávní ČT se rozhodla snížit stopáž dlouholetého pořadu Nedej se! o více než o polovinu. Proti rozhodnutí se ale vznesla vlna kritiky a environmentálně zaměřená hnutí sepsala petici.

Od začátku letošního roku zkrátila Česká televize pořad Nedej se! o jeho jednotlivé části. Dokumentární část Nedej se dokument byla zcela zrušena, vysílací čas Občanských novin byl snížen na polovinu a tvoří ho nyní pouze reprízy. Zůstala pouze poslední třetina a to Nedej se PLUS. Proti tomuto rozhodnutí protestují environmentální spolky, kterým menší vysílací prostor těchto témat v televizi připadá jako silně nedostatečný.

Vyzývají proto k návratu plného rozsahu pořadu Nedej se!, k ustálení jeho vysílacího času na atraktivní a pravidelnou hodinu. Současně také dodávají, že je obecně potřeba podíl environmentálních pořadů v České televizi zvýšit.

„Spolek Arnika se zabývá řadou témat souvisejících se životním prostředím, ať už jde o problémy spojené s plastovou krizí a nebezpečnými chemikáliemi, účast veřejnosti v rozhodovacích procesech týkajících se životního prostředí či různými aktivitami v několika zemích z celého světa. Jde o naléhavé a komplexní problémy, které si zaslouží pozornost veřejnoprávního média a s ní spojený dostatečný prostor k jejímu vysvětlení,“ vysvětlil pro Obnovitelně.cz mluvčí spolku Arnika Luboš Pavlovič.

Podle Pavloviče současné problémy gradují a je nutné začít je řešit. „Proto příliš nechápeme, proč právě teď dochází u jediného pořadu ČT, který se těmito tématy zabývá, k omezení vysílacího času na polovinu. Spíše bychom očekávali, že témata klimatické a plastové krize či chemické znečištění bude kromě tohoto pořadu reflektována i v hlavních publicistických a zpravodajských relacích,“ uvedl Pavlovič.

Kalkulačka úspor: kolik ušetříte díky fotovoltaice?

Češi přitom podle něj o environmentálně a přírodně orientovaná témata zájem mají. Podle průzkumu STEM mělo být klima jednou z priorit českého předsednictví Evropské unie v roce 2021.

Ojedinělý a nezastupitelný pořad pro angažovanou společnost

Pořad Nedej se! se dlouhodobě věnuje environmentálním problémům, jako je například světelný smog, ohrožení biodiverzity a hmyzu, znečišťování vod či eroze půdy.

Jiří Řehounek ze sdružení Calla pro Obnovitelně.cz dále vysvětlil, že je cennou součástí českého vysílání, který se jako jediný systematicky věnuje ochraně přírody a životního prostředí. Kromě vyššího důrazu na environmentální témata by si podle něj veřejnoprávní televize měla dát více záležet na ověřování faktů u environmentálních kauz.

Několik dní od spuštění petice a v době psaní článku je nasbíráno téměř 700 podpisů. Výzvu můžete podepsat zde.

Mezi další spolky, které se za petici postavily, patří také Český svaz ochránců přírody, Čmelák – společnost přátel přírody, Ekologická servisní organizace a spolek Děti Země.

„Pořad Nedej se! je ojedinělý a nezastupitelný hlavně tím, že umožňuje angažované veřejnosti při ochraně životního prostředí v prestižní České televizi vyjádřit své obavy a připomínky k jeho možnému poškozování či ničení,“ vysvětlil předseda spolku Děti Země Miroslav Patrik. „ Je přitom jedno, zda se jedná o ‚velké politické‘ téma, nebo o lokální, které bývá často politiky přehlížené, ale pro místní občany má velký význam.“

Foto: CC-BY 3.0