Photon Energy a RayGen zprovoznili v Austrálii unikátní koncentrovanou solární elektrárnu

Photon Energy Group, společnost s českými kořeny se sídlem v Amsterdamu, spolu s australskou technologickou společností RayGen, zprovoznili RayGen projekt – inovativní solární elektrárnu s elektrotermálním úložištěm u města Carwarp.

„Jsme nadšeni, že můžeme oslavit zprovoznění solární elektrárny s úložištěm společnosti RayGen. Je to důležitý milník v rámci přechodu k čistým zdrojům energie nejen pro Austrálii,“ řekl Georg Hotar, CEO Photon Energy Group. Společnost oznámila spuštění elektrárny v tiskové zprávě.

„Technologie RayGen přímo řeší problém nestability solární energie. Dodává elektřinu ve dne i v noci – ze solárního zdroje a z vlastního úložiště. Věříme, že tato technologie má potenciál rozšířit se ve větším měřítku, proto usilovně pracujeme na developmentu obdobné solární elektrárny o výkonu 200 megawattů s úložištěm v Yadnarie v Jižní Austrálii. Tento projekt je již v pokročilé fázi developmentu.“

„Jsme nesmírně rádi, že můžeme s Photon Energy – naším důležitým partnerem a investorem v RayGen – oslavit tento úžasný milník. Photon Energy vstoupila do projektu Carwarp s příkladným odhodláním a v celém průběhu nám byla oporou svým know-how. Zprovozněním tohoto projektu se nyní s Photon Energy můžeme soustředit na další nadcházející projekty, zejména solární farmu Yadnarie,“ řekl Richard Payne, CEO RayGen.

Elektrárna RayGen v Carwarp přidá vysoce účinné solární panely o výkonu 4 megawattů a elektrotermální úložiště o výkonu 2,8 megawattů a kapacitě 50 megawatthodin do sítě regionu West Murray.

Photon Energy má na svých trzích rozpracované projekty o celkové kapacitě 1,2 gigawatt-peak, včetně 200 megawattové solární elektrárny kombinované se 115 megawattovým elektrotermálním úložištěm s použitím technologie RayGen. Společnost očekává, že konečné rozhodnutí ohledně financování tohoto obřího projektu oznámí do poloviny následujícího roku.

Photon Energy Group uzavřela strategické partnerství a zároveň oznámila svou vstupní investici do RayGen v dubnu 2020. Dostala se tak do společnosti velkých investorů jako AGL Energy, Equinor, Chevron, SLB (nové jméno pro technologického giganta Schlumberger) a Australská agentura pro obnovitelnou energii (ARENA).

Vedle rozpracovaných RayGen projektů investovala Photon Energy Group do společnosti RayGen od dubna 2020 několikrát. V high-tech společnosti si v současnosti drží 7,6procentní podíl.

Text: Tisková zpráva

Foto: Photon Energy group