Kamion Thor ET-One se chce svést na úspěchu Tesla Semi

Další americká firma představila elektrický tahač. Po Tesle se tak na zajímavý trh chce dostat společnost s božským jménem.

František Mašek

8. 1. 2018

Tam, kde bude nejhustší síť dobíjecích stanic, bude i největší množství elektromobilů. A protože USA hodlá postavit mnoho dobíjecích stanic i na páteřních komunikacích přes celou zemi, je zanícení tamních firem pro elektromobily pochopitelné. Teď se představil další konkurent Tesly Semi – podivný Thor ET-One.

Trh elektrických nákladních automobilů bude jednou pořádně nacpaný. Jednou. Všechny firmy se teď snaží horečnatě představovat své modely, i když jejich vývoj by asi chtělo nějaký ten čas. Důvod? Přece Tesla a její velký tahač Semi. Auto, které zatím jen slibuje, ale zatím je ve hvězdách, kdy skutečně přijde na trh (údajně 2019, ale víme, jak je na tom Elon Musk se lhůtami). Přesto se všichni s ním musí srovnávat.

A tak i Thor truck vytáhl svůj kousek, ačkoli sami přiznávají, že to, co je pod kapotou, ještě není úplně finální verze. To, co je jasné, že auto bude postaveno na klasickém rámovém podvozku již vyráběného tahače se spalovacím motorem. Ten je vyndaný a místo něj a do volných míst jsou vloženy akumulátory. Konkrétní kapacitu zatím neznáme. Dojezd na jedno nabití by měl být kolem 480 km. To je poloviční vzdálenost, než má Tesla Semi. A tak při představení hned autoři předeslali, že na prodloužení dojezdu se ještě pracuje.

Další informace o voze ukazují, že to bude plnohodnotný dělník. Utáhne přívěs o hmotnosti až 32 tun. V kabině budou moci sedět hned dva lidé. Proti Tesle je to pravděpodobně výhoda, protože to je jedna z největších výtek vůči vozu od Elona Muska – Tesla má místo jen jedno. Je ještě jedna výhoda vozu Thor ET-One – v nabídce budou hned dvě výkonové verze.

Z technických údajů dostupných od výrobce pak ještě uveďme největší rychlost 113 km/h a dobití akumulátorů na plnou kapacitu pomocí speciální rychlodobíječky za 90 minut. Cena bude někde mezi 3 až 5,5 miliony korun, což je dost podobné americkému rivalovi. Oficiální uvedení do výroby zatím Thor Trucks nezveřejnil.

Zdroj: TheVerge.com