Většina států EU dosáhne svých cílů v solární energetice ještě před rokem 2030

Cíle zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie na určitou hladinu do roku 2030 již splnily čtyři evropské země, u dalších 19 je pravděpodobné, že to stihnou do roku 2027. Česká republika se drží na chvostu tohoto rozvoje.

Výsledky studie SolarPower Europe zveřejnil server Político. Třiadvacet zemí pravděpodobně podle dosavadních statistik dosáhne požadovaných solárních instalací již v roce 2027. Odráží to tak celosvětový boom fotovoltaik.

Celkem cíle evropských zemí zvýšit instalaci solárních panelů z roku 2019 poskočily o 63 procent. A to především díky některým státům, kde byl celý loňský rok ve znamení rozvoje této energetické oblasti. Například Litva poskočila za jediný rok o pět set procent, Finsko, Švédsko, Portugalsko a Slovinsko zdvojnásobily své původní energetické cíle a Španělsko ho posunulo o 94 procent.

Podle energetického experta mezinárodní Evropské agentury pro životní prostředí Javiera Esparraga k rozšíření solárních elektráren napomohlo snížení celkových nákladů. Ty v přepočtu na kilowatthodinu klesly za poslední deset let o 90 procent.

Současně ke zvýšené poptávce přispěla válka na Ukrajině a důraznější zájem o energetickou soběstačnost jednotlivých států. Esparrago ale vidí riziko v nepřizpůsobené síti a skladování energie v nedostatečných uložištích. V tom podle něj Evropská unie celkově zaostává.

Přesto zájem a rozvoj fotovoltaické energie zaskočil i většinu analýz, které si státy nechávaly zpracovávat v době, kdy vytvářeli své plány na snižování uhlíkové stopy. V červnu proto Mezinárodní energetická agentura upravovala prognózy zavádění obnovitelných zdrojů.

„Upřímně řečeno, správně jsme to neodhadli nikdy. Náš nejoptimističtější scénář vždy podhodnotil výslednou situaci na trhu,“ vysvětlovala pro Político Jenny Chase. Špatné odhady odůvodňuje nečekaným vývojem efektivní výroby solárních panelů v Číně, které snížily cenu a zvýšily dostupnost.

Jen za rok 2022 Čína nainstalovala 107 gigawattů solárního výkonu, což je zhruba stejné, jako celkový výkon všech solárních elektráren Spojených států. A podle Chase je pravděpodobné, že v roce 2023 přidá dvojnásobné množství solární kapacity.

Data SolarPower Europe ukazují optimistický růst obnovitelných zdrojů, což by se již mělo odrazit ve výsledcích hodnoty oxidu uhličitého v ovzduší. Za rok 2022 využití solární energie ušetřilo 230 milionů tun emisí.

Server ale kritizuje přístup některých zemí, mezi kterýma je i Česká republika. Zavedení adekvátního množství solární energie totiž blokuje jak legislativa, tak nedostatečná flexibilita rozvodné sítě. Podle výsledků dat je pak problémem nutnost vypínat solární elektrárny v době, kdy množství energie převyšuje poptávku.

Česká republika za ostatními evropskými zeměmi pokulhává, růst nestačí

I podle dat české Solární asociace ale Češi do fotovoltaik investují ve velkém. Překážku v podobě legislativy ale komentoval výkonný ředitel asociace Jan Krčmář. „Slibný růst však mnohdy brzdí zbytečné bariéry, mezi které patří složité povolovací procesy, omezené možnosti připojení nebo odpor místních občanů či památkářů. Investoři se potýkají také s nejednotným přístupem úřadů.“

Nárůst zájmu o solární panely je sice enormní, jen od začátku roku se do sítě připojilo o 50 procent více fotovoltaik než za celý loňský rok, v porovnání se zbytek Evropy to ale nestačí. Jak Krčmář dále upozorňoval, jsme průmyslová země a máme velkou energetickou spotřebu. I proto musí být tempo budování solárních elektráren ještě rychlejší.

„Podle studie Deloitte vypracované pro Svaz moderní energetiky můžeme do roku 2030 vybudovat až 15 gigawattů nových fotovoltaik. K tomuto číslu se navzdory restartu české solární vlny v posledních dvou letech stále neblížíme a je potřeba přijmout řadu dalších opatření. Zejména umožnit rychlé budování velkých pozemních solárních parků prostřednictvím takzvaných akceleračních zón, které vytipují vhodné lokality brownfieldů, zemědělsky nevyužitelných ploch nebo lokalit vhodných pro agrivoltaiku,“ upozorňuje programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák.

Důležité je zaměřit se také na bateriová uložiště, kterých máme výrazný nedostatek. Trend výstavby velkých solárních elektráren sice analytici Solární asociace kvitují, na 13 loni postavených elektráren ale vzniklo pouze jedno bateriové uložiště, což to je naprosto nedostačující.

Foto: Unsplash