Vlna veder přináší kromě úmorných teplot také rekordní produkci solární energie

Ačkoliv se v uplynulých týdnech na rekordně vysoké teploty společnost nedívá zrovna s nadšením, pro solární zdroje je dlouhotrvající sluneční svit štěstím.

Již loňský rok trhal rekordy v solární energetice, letos budou čísla nejspíše ještě vyšší. Dlouhý a nepřerušovaný sluneční svit totiž nahrává vlastníkům solárních panelů do karet. Od června, který byl nejspíše historicky nejteplejším měsícem, po červenec, kdy je každý týden ovlivněn novou anticyklónou.

Podle společnosti Ember byla výroba solární energie v Evropě v prvním letošním půlroce o 11 procent vyšší v porovnání s předchozím rokem. Tento úspěch se dal očekávat, solární energie je už 18 let v řadě nejrychleji rostoucím zdrojem energie, jen loni vzrostla výroba energie ze slunečních panelů o 24 procent.

Vyplatí se vám solární elektrárna? Spočítejte si úsporu

Za prvních šest měsíců letošního roku solární panely vyrobily doposud rekordních 129,2 terawatthodin. Zatím nezapočítaný červenec přinese podle očekávání agentury Reuters další pokořený rekord. Podle odhadů společnosti Refinitiv se výroba solární energie vyšplhala nad průměry i v zemích jako je Německo, Španělsko, Itálie či Francie, tedy v zemích, které jsou klíčovými producenty solární energie.

V České republice se jen v letošním dubnu vyrobilo více elektřiny ze slunce, než v letních měsících loňského roku. Podle agentury Reuters je důvodem kromě výjimečně vhodného počasí také nárůst výstavby solárních zdrojů, který má boom po celé Evropě.

Kapacita v Německu, celkově nejvýznamnějším evropském výrobci solární energie, vzrostla o 12,1 procent na 66,55 terawatthodin, zatímco druhý výrobce Itálie zvýšil loni kapacitu o 11 procent. To odpovídá analýzám Mezinárodní energetické agentury. Ta předpovídá, že kapacita fotovoltaických elektráren bude tvořit dvě třetiny letošního nárůstů celosvětové kapacity obnovitelných zdrojů.

Slunce solárům pomáhá ale i škodí. Přílišné teploty snižují účinnost

Přes všechna data ale není přílišné horko pro solární panely dobrou zprávou. Podle společnosti Solar Energy klesá účinnost panelů o 0,34 procent za každý stupeň, kdy teplota stoupá nad 25 stupňů Celsia.

Ani fotovoltaické elektrárny nejsou uzpůsobeny pro příliš vysoké teploty a při přílišném přehřátí nefungují správně. Podle vědce Luise Villazona horko způsobí, že se foton nabije samotnou teplotou, nikoliv sluncem a ztrácí tak na účinnosti.

„Vyšší teploty také zvyšují elektrický odpor obvodů, které přeměňují fotovoltaický náboj na střídavou elektřinu. Moderní hybridní solární panely jsou navrženy tak, aby méně trpěly horkem, ale přesto mohou v horkých dnech ztratit až deset procent své účinnosti," vysvětloval Villazon pro BBC.

I přesto ale díky slunečnému dní čerpají světlo od východu slunce po západ a ve výsledku v průměru vytvoří více elektřiny, než kolik jí při slunečném dni ztratí. Vedle teplotních rekordů tak v červenci můžeme čekat i rekordy v produkci energie ze slunce.

Foto: Unsplash