Nejen PET lahve a plechovky. Čechům by nevadil mnohem širší zálohový systém

Češi by při rozšiřování zálohovaného systému na umělohmotné lahve a plechovky, jak to právě připravuje Ministerstvo životního prostředí, šli ještě dál.

Pavel Baroch

27. 6. 2023

Nevadily by jim ani zálohy na jednorázové sklo nebo nápojové kartony.

Vyplývá to z průzkumu, jenž si u agentury STEM/MARK nechala zpracovat společnost Ball, největší výrobce nápojových plechovek na světě, která má své pobočky také v západočeské Dýšině a Plzni. Na dotazy odpovídalo více než tisíc lidí, kteří si aspoň jednou měsíčně koupí nápoj v plechovce. Redakce Obnovitelně.cz má výsledky průzkumu k dispozici.

Naprostá většina dotázaných (85 %) by zavedení systému vratných záloh v České republice uvítala, přičemž 84 procent by podpořilo zařazení všech typů nápojových obalů – tedy nejen plánovaných PET lahví a plechovek, ale také všech skleněných lahví a nápojových kartonů. V současnosti je záloha nejvíce rozšířená u pivních lahví.

Průzkum také ukázal, jak je pro české zákazníky důležitá cena, byť jde třeba jen o několikakorunovou zálohu, která se jim pak stejně vrátí. Téměř polovina dotázaných totiž uvedla, že by při nakupování zvolila levnější variantu, pokud by byl nápoj se zálohou dražší než stejný nápoj v jiném typu balení bez zálohy.

To podle autorů výzkumu potvrzuje, že by se mělo uvažovat o tom, aby se do systému záloh zahrnuly všechny typy obalů. Tuto myšlenku ostatně podpořilo osm z deseti dotázaných, častěji pak mladí lidé do 29 let.

„Chování spotřebitelů u nás výrazně ovlivňuje cena. Pokud by tedy byly do zálohového systému zahrnuty všechny druhy nápojových obalů, vyhneme se tomu, aby lidé volili levnější, ale méně ekologické varianty,“ řekl Radek Mádr, výkonný ředitel společnosti Ball Beverage Packaging Czech Republic.

Spočítejte si úsporu a získejte střešní elektrárnu do několika týdnů

Rozsáhlejší zálohování by podle něho vedlo k větší recyklaci nápojových obalů. „Hliník má tu jedinečnou vlastnost, že ho lze donekonečna opakovaně zpracovávat s minimálními ztrátami. Při správné recyklaci se může hliníková plechovka vrátit do regálů za šedesát dní,“ konstatoval Mádr.

Ostatně podle 83 procent lidí by samotní výrobci měli omezit sortiment ekologicky nešetrných nápojových obalů a nabízet varianty, které jsou z hlediska udržitelnosti co nejpříznivější.

Důležitá výše zálohy

Téměř dvě třetiny veřejnosti pokládají podle průzkumu také za důležité, jak bude nastavena výše zálohy. Domnívají se, že by měla být úměrná velikosti balení, tedy že by na velkou dvoulitrovou láhev měla být vyšší než na malou půllitrovou.

„Naše společnost sestavila soubor deseti doporučení pro nastavení parametrů zálohového systému. Jedním z nich je stanovení správné výše zálohy, která by se odvíjela od velikosti nápoje a motivovala spotřebitele k vracení všech typů jednorázových obalů,“ poznamenala Jelena Petljanski, manažerka pro udržitelnost ve společnosti Ball.

Ministerstvo životního prostředí představilo základní parametry zálohového systému v polovině května. Návrh zatím obecně počítá s výší 4 až 5 korun.

Zálohy by se přitom měly týkat všech nealkoholických nápojů v plastových lahvích o objemu 0,1 až 3 litry a alkoholických nápojů do 15 procent alkoholu v plastových lahvích. Dále také všech nealkoholických nápojů v plechovkách o velikosti 0,1 až 3 litry a nápojů s obsahem do 15 procent alkoholu v plechovkách.

Ministerstvo zatím nepočítá s tím, že by se zálohový systém více rozšířil. Výjimky se mají týkat obalů od mléka a mléčných výrobků, nápojů nad 15 procent alkoholu a jednorázových skleněných nápojových obalů. Celkově by podle odhadů mohlo ročně systémem projít zhruba 2,5 miliardy kusů PET a plechovek.

„Zákazníci budou s PET lahvemi nebo plechovkami zacházet podobně jako dnes se zálohovaným sklem. Při nákupu zaplatí zálohu, která bude stejná jak pro lahve, tak pro plechovky. Její přesná cena bude určena vyhláškou k zákonu,“ uvedl ministr Petr Hladík (KDU-ČSL).

Úspěšný pilotní projekt

Paragrafované znění upraveného zákona o obalech připraví ministerstvo do konce letošního roku. Nový zálohový systém by tak mohl začít fungovat nejdříve v polovině roku 2025. Už teď se díky pilotnímu projektu Lidlu a Kauflandu ukazuje, že zálohování může úspěšně fungovat. Za první tři měsíce odevzdali zákazníci v šesti obchodech více než 260 tisíc PET lahví a plechovek.

Jak uvedly obě společnosti ve společné zprávě, v průměru se v rámci testovacího provozu vysbíraly v každé prodejně více než 4 tisíce obalů týdně.

„Pilotní testování potvrdilo, co jako maloobchodníci pozorujeme už delší dobu: mezi zákazníky je vysoká poptávka po rozšíření zálohového systému ze skleněných lahví i na další jednorázové obaly,“ uvedla Renata Maierl, mluvčí společnosti Kaufland.

Důležitým poznatkem je také to, že pro mnohé zákazníky představuje záloha (v tomto případě slevový kupón) jen jednu z motivací nápojové obaly vracet. Z kupónů vydaných zálohovými automaty lidé uplatnili pouze okolo čtvrtiny.

„Ze zákaznické ankety jsme navíc zjistili, že většina lidí vrací nápojové obaly proto, že považují zálohový systém z hlediska cirkularity za důležitý, slevový kupón pro ně není zásadní,“ sdělil Tomáš Myler, mluvčí společnosti Lidl.

Ilustrační foto: Kaufland