Kontrolovat své náklady za energie můžete stejně snadno jako spotřebu paliva v autě

Zatímco v autě nebo při nakupování jsme zvyklí hlídat své náklady průběžně, u energií je kontrolujeme jen jednou do roka.

To se musí změnit, píše ve svém komentáři Miro Hachlinec, zakladatel a výkonný ředitel startupu BeiT, který se zabývá vývojem sofistikovaného systému pro sledování spotřeby energií. Průběžné sledování spotřeby nám totiž pomůže lépe kontrolovat své výdaje a tím i ušetřit.

Zítra se chystám jet po D1 z Prahy do Brna. Ačkoli netuším, kolik času strávím v dopravních zácpách, mohu si být takřka jist výsledným nákladem cesty. Podle stylu jízdy i v jejím průběhu. Věděli jste však, že podobně, jako vám kontrolka spotřeby paliva odhadne, kolik paliva jste při jízdě spotřebovali, můžete sledovat i své výdaje za energie? Tak jako v autě vám k tomu nepomůže nic jiného než technologie. A vy díky neustálému přehledu můžete na svých výdajích za energie do značné míry ušetřit.

Mít přehled o svých výdajích v reálném čase je natolik běžné, že si tuto skutečnost často ani nemusíme uvědomovat. V supermarketu i při online nákupech si můžete vybrat z několika různých cenových variant.

Zcela opačně je tomu v případě provozu domácnosti, tedy nákladu, který průměrně zatíží každý měsíc celou třetinu vašeho rozpočtu. Na otázku kolik utratím za energie vám však vaše správa budovy či dodavatel odpoví až po roce, když v poštovní schránce najdete fakturu s přeplatkem či nedoplatkem. Jak vysokým, to je každoročně jedno velké překvapení.

Moderní technologie šetří spotřebu

Výdaje za energie rozhodně nejsou zanedbatelnou sumou. Tím spíše v dnešní době, kdy konflikt na Ukrajině jejich cenu značným způsobem eskaloval. A proto se možná divíte, proč nad takto významným výdajem nemůžete mít stejný přehled jako nad zmiňovanou spotřebou paliva při jízdě autem.

Vězte však, že taková možnost existuje. S pomocí digitálních technologií můžete platit útratu v restauraci, objednávat taxi nebo donášku jídla. Můžete však s nimi přehledně kontrolovat i svou energetickou spotřebu. Protékal vám celou noc záchod? Na nadměrnou spotřebu vás obratem upozorní mobilní aplikace. Díky ní zjistíte, kde v domácnosti spotřeba (a případná závada) vznikla. Především se o ní dozvíte dříve než z ročního nedoplatku.

Takové technologie jsme před několika lety vyvinuli například my v BeiT. Tehdy jsme se tváří v tvář setkali s realitou panující ve správě bytových domů. Vězte, že nebyla nejrůžovější. Tlusté šanony, excelové tabulky a manuální práci jsme se rozhodli nahradit systémem dálkových odečtů měření a jednoduchou mobilní aplikací, ve které si svou spotřebu zkontrolujete každou hodinu stejně snadno jako transakce na bankovním účtu.

Díky neustálému přehledu totiž můžete část nákladů ušetřit. Dobrým příkladem může být studie uskutečněná týmem vědců na univerzitě v Nice, která ukázala, že takový přístup může vést k úspoře až 30 % nákladů za energie.

Šetřit chytře

Osobně soudím, že ve 21. století můžeme šetřit náklady za energie důmyslněji než prostým omezením svého komfortu. Stejně jako můžeme každý kilometr jízdy sledovat palivo ve své nádrži, můžeme sledovat i svou spotřebu v domácnosti – a v případě potřeby pak odpovídajícím způsobem zakročit. Stejně jako jsme začali před více než sto lety důvěřovat automobilu, je třeba, abychom se dnes začali spoléhat na moderní technologie a nebáli se je použít. Nakonec nám totiž mohou pomoci ušetřit nemalé částky.

Autor: Miro Hachlinec, zakladatel a CEO BeiT

Foto: Pixabay