Pavel Baroch: Prezident Pavel má jedinečnou šanci stát se zeleným lídrem země

Pro Petra Pavla byla ochrana životního prostředí jednou z priorit jeho prezidentského volebního programu. Až se ujme Pražského hradu, má jedinečnou šanci stát se zeleným lídrem země. Záleží na něm.

Pavel Baroch

6. 2. 2023

Deset let, co na Hradě sídlil Miloš Zeman, byly ekologie, klimatická krize nebo obnovitelné zdroje téměř zakázaná slova, za něž hrozil nedobrovolný pobyt v Daliborce. Když už se o těchto klíčových otázkách budoucnosti mluvilo, tak především hanlivě ve smyslu „zeleného šílenství“ nebo „solárních baronů“.

S Petrem Pavlem očekává většina společnosti zásadní změny ve fungování prezidentské funkce. Týkají se také přístupu k životnímu prostředí. Pro Pavla byla ekologie jedním z nejdůležitějších témat jeho volebního programu – například spolu se vzděláním, nezávislou a efektivní energetikou nebo inovativní ekonomikou, které mimochodem také přesně zapadají do koncepce trvale udržitelné společnosti.

V pohledu na životní prostředí včetně ochrany klimatu se Pavel správně odvolává na vědce, kteří před postupujícím klimatickým rozvratem dlouhodobě varují na konkrétních údajích. „Spoléhejme na vědu. Začněme konat,“ říká a vlastně také „obhajuje“ ekologii a nepřímo i lidi, kteří k ní přistupují aktivně, jako důležité téma. „Ochrana životního prostředí pro mě není extremismem, ale praktickým úkolem.“

Vzhledem k mimořádně velké prestiži, kterou prezidentský úřad v české společnosti dlouhodobě má, si Pavel jasně uvědomuje, že by to měla být právě hlava státu, kdo by se měl stát jakýmsi zeleným lídrem, příkladem pro ostatní.

Ve svém programu k tomu konkrétně píše: „Znečišťování ovzduší ohrožuje kvalitu našeho života a krásu naší krajiny. Proto se v rozumné míře musíme podílet na omezování produkce skleníkových plynů, lépe pečovat o naše lesy, vracet zeleň do měst a pomáhat půdě, aby udržela vodu a nevysychala. Začít může každý u sebe. A prezident by v tom měl jít příkladem.“

Jestli tato slova myslí vážně, se nepochybně ukáže už velmi brzy. Například se to projeví se složení jeho poradního týmu. Už v prezidentské kampani se Pavel obklopil renomovanými odborníky z různých oborů včetně životního prostředí a je velmi pravděpodobné, že tito experti budou ve své poradenské práci v nějaké formě dál pokračovat.

Van der Bellen ukázal, že to jde

Petr Pavel několikrát hovořil o tom, že by chtěl být takovou hlavou státu, jako je například rakouský prezident Alexander Van der Bellen, který byl mimo jiné také zvolen v přímé volbě. Van der Bellen, někdejší předseda rakouských Zelených, patří mezi nejaktivnější zelené hlavy státu v Evropě. Stačí připomenout některé jeho aktivity.

Například v roce 2018 stál v čele výzvy šestnácti evropských prezidentů a premiérů, kteří ve společném prohlášení vyzvali k výrazně většímu úsilí v boji proti klimatické země. Vedle Rakouska se pod výzvu podepsali například představitelé Německa (prezident Frank-Walter Steinmeier), Nizozemska, Portugalska, Švédska, Slovinska, Litvy nebo Maďarska. Stojí za připomenutí, že český podpis se pod dokumentem neobjevil – tedy ani prezidenta Miloše Zemana, ani premiéra Andreje Babiše (ANO).

Spočítejte si úsporu a získejte střešní elektrárnu do několika týdnů

Už v roce 2017 založil Van der Bellen spolu s hollywoodskou hvězdou Arnoldem Schwarzeneggrem klimatický summit, který každoročně slouží ke sdílení dobré praxe v oblasti budování obnovitelných zdrojů energie či ochraně biodiverzity. V roce 2019 se vídeňského summitu zúčastnila i tehdy šestnáctiletá Greta Thunbergová. „Víme, že nám běží čas – klimatický nouzový stav tady máme už dlouho,“ prohlásil rakouský prezident na úvod konference.

Vloni v létě zase Van der Bellen rozšířil svůj poradní tým o špičkové odborníky na energetiku, aby mu pravidelně předkládali svou expertizu pro hodnocení návrhů na zvládání energetické krize. Sám rakouský prezident apeloval na tamní vládu, aby našla takové řešení, které zajistí dostupnou cenu energií pro domácnosti a průmysl, ale současně posílí energetickou nezávislost země na ruských palivech.

Bude Pavel jezdit elektromobilem?

Do určité míry může být Pavlovou výhodou, že za sebou nemá žádnou ekologickou minulost – tedy především tu negativní. Může tedy začít jako nepopsaný list. Bude-li skutečně chtít naplnit své ambice a vydat se coby příklad k následování zeleným směrem, má nepochybně mnoho možností, jak toho docílit.

Těžko si samozřejmě představit, že se na střechu Katedrály svatého Víta nechal namontovat fotovoltaické panely, ale mohl by například jezdit elektromobilem. V současnosti nabízejí vozidla do zásuvky prakticky všechny významné automobilky včetně tuzemské Škody Auto.

Hrad může také odebírat energie z čistě zelených zdrojů. Nebývalé možnosti nabízí také poměrně rozsáhlé lesní pozemky v Lánské oboře. Pak tu je celá oblast recyklovaných a recyklovatelných výrobků, které může Hrad odebírat. Poradní tým mu může připravit celý seznam takových ekologických opatření.

Samotnou kapitolou je zelená legislativa, ve které má prezident sice hodně omezené možnosti, ale váhou své osobnosti může ovlivnit vyznění klíčových zákonů a dalších strategických dokumentů. Stejně jako jeho rakouský vzor může Petr Pavel pořádat nebo zaštítit různé ekologické konference a podobné akce.

Vše by mělo směřovat k tomu, aby především mladí lidé, kteří mají kvůli klimatické krizi oprávněné obavy o svou budoucnost, konečně získali nějaké zastání u věrohodného politického reprezentanta a mohli se do dalších let dívat aspoň s mírným optimismem.

Autor: Pavel Baroch

Foto: Martin Strachoň, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons