Kamion od Tesly je překvapivě levný. Možná až moc!

Tesla oznámila ceny, za které prodává své nové kamiony. Ty jsou pro dopravce velmi sympatické, nicméně je otázkou, jestli výrobce svoje vozy výrazně nedotuje.

Lukáš Bašta

24. 11. 2017

Minulý týden Elon Musk představil svůj dlouho očekávaný kamion Tesla Semi, s nímž chce změnit logistiku. Kamion zaujal svými technickými specifikacemi natolik, že několik společností (většinou velcí dopravci a obchodní řetězce) nové vozy objednaly, ačkoliv se do výroby dostane až v roce 2019.

Více se o samotném odhalení a jednotlivých specifikacích dočtete v navazujícím článku (stačí jen sjet níže na této stránce), zajímavostí ale určitě je nejen originálně řešená kabina, ale i jízdní vlastnosti, kdy Tesla Semi disponuje brutálním výkonem a zrychlením a velmi zajímavý je i dojezd – na jedno nabití má Semi dojet až 800 kilometrů!

A co je ještě zajímavější, známá je i cena, kolik jeden takový vůz stojí. Podle velikosti baterie a výbavy vyjde jeden kamion od Tesly na 150 až 180 tisíc dolarů. Zahraniční servery tak podotýkají, že je sice dražší než dieselová konkurence, ale díky úspoře na palivu se tento rozdíl maže – provoz kamionu je o zhruba o 20 procent levnější.

O Tesla Semi projevily zájem společnosti Walmart, Loblaws a další. Předobjednávky se již pohybují ve stovkách kusů (viz v dalším článku). Server Electrek přitom spekuluje, že cena kamionu je překvapivě nízká a jen samotná baterie by měla stát nějakých 400 tisíc dolarů. Je tak otázkou, jestli má Tesla nějakou novou technologii, nebo kamion výrazně dotuje.

Zdroj: Engadget, Electrek