První český test prodeje bylinek pěstovaných přímo v prodejně. Vyrostou bez pesticidů a půdy

Organizace spojených národů varuje, že do roku 2050 bude nutné zvýšit produkci potravin asi o 70 procent, aby bylo možné nasytit celý svět. V polovině století by totiž mělo na Zemi žít už okolo 10 miliard lidí. Orné půdy je přitom omezené množství a kvůli klimatickým změnám ji navíc může ubývat. Jednou z možností, jak se s tím vyrovnat, je hydroponie, kdy rostliny rostou bez půdy, jen z organického roztoku. Tato moderní technologie se nyní rozšiřuje v Česku a například hypermarket Albert se stane prvním maloobchodním řetězcem, který otestuje pěstování rostlin pomocí hydroponie přímo v prodejně.

Pavel Baroch

31. 8. 2022

Novinku připravuje ve spolupráci s českým start-upem GreeenTech v hypermarketu na pražském Chodově. Spustit testovací provoz chce v září. V nabídce by se měly objevit různé druhy bazalky, kopr, máta či červený salát. „Bylinky vyrostou v naší prodejně díky technologii hydroponie, kdy rostou z organického roztoku. Zákazník tak dostane nejčerstvější možné bylinky pěstované přímo v místě. Jedná se o další z inovací, kterou se zákazníkům snažíme nabídnout lokálnější a čerstvější jídlo,“ konstatoval Jiří Mareček, ředitel komunikace obchodů Albert.

Na prodejní ploše se tak objeví hydroponická zahrádka, kde se rostliny pěstují za speciálních podmínek a ideálního světla. Hydroponie umožňuje pěstování kdekoliv. Díky organickému roztoku se živinami není nutná půda a o ostatní se starají moderní technologie. Není potřeba postřiků nebo genetických modifikací.

„Zákazníkům nabízíme super lokální plodiny, které jsou nejenom udržitelně vypěstované s ohledem na šetření uhlíkové stopy, prostoru nebo vody, ale také skvěle chutnají. Dáváme jim tak možnost vybrat si, jaké produkty zvolí,“ řekl Dmitrij Lipovskij, zakladatel společnosti GreeenTech, která svou technologii představila také na EXPU v Dubaji a farmy mimo jiné instalovala i v jednom z mezinárodních hotelových řetězců. „Jsem velice rád, že právě Albert nám umožnil koncept pěstování v prodejně převrátit do skutečného projektu,“ dodal.

Ve městě i na poušti

Společnost GreeenTech se vývoji hydroponických pěstebních kontejnerů věnuje už od července 2020, kdy ji spolu s Lipovskijem založili ještě Karolína Pumprová a Milan Souček. Tvrdí, že jejich řešení umožňuje pěstovat plodiny kdykoli a kdekoli – nejen ve městě, ale třeba také na poušti. „Přinášíme jedinečný a moderní přístup k zemědělství. Pomocí vertikální hydroponie nastartujeme potravinovou soběstačnost nejen České republiky,“ konstatovala před časem spoluzakladatelka Karolína Pumprová.

Vedle bylinek je možné pomocí hydroponie pěstovat zeleninu nebo drobné ovoce. Umožňuje se tak přístup lidem k lokálním potravinám, a to bez ohledu na počasí a další nepříznivé vlivy. V souladu s touto vizí začala GreeenTech jako první v republice vyrábět hydroponické kontejnery a vyvíjí také vlastní systém pro řízení pěstebních procesů. Tuto technologii už využívá městská farma HerbaFabrica, která zastřešuje pěstební divizi GreeenTech.

Plodiny se pěstují zásadně bez postřiků. Dostává se jim přesně tolik živin, kolik potřebují. Díky tomu si po celý rok zachovávají výraznou chuť a vysoký obsah vitamínů. Docílí se toho pomocí pěstování v kontrolovaném prostředí. Na městské farmě je proto stále slunečno a bylinky mají ty nejlepší podmínky k růstu.

HerbaFabrica pěstuje lokální zeleninu a bylinky v pražském Vnitroblocku, kde si je mohou zákazníci také zakoupit. Farmu založila Karolína Pumprová už v roce 2018. Čerstvé plodiny dodává do pražských restaurací a bister a v rámci služby HerbaShare je nabízí také do firem jako zdravé občerstvení pro pracovníky. Společnost se dále rozšiřuje – například o další farmu v Hostivaři. Všechny plodiny se balí do recyklovatelných papírových obalů a semínka se vysazují do kompostovatelné konopné pěstební rohože.

Inovativní technologie

Mikrobylinky, které se pomocí hydroponie také pěstují, jsou výhonky rostlin ze semínek dorůstající do maximální výšky 10 centimetrů. Podle Greeen.Tech jde o superpotravinu, která se výborně kombinuje. Pro představu: 100 gramů klíčků ředkve obsahuje stejné množství vitamínů A a C jako 1 900 gramů vzrostlých ředkviček.

Spoluzakladatel společnosti Dmitrij Lipovskij strávil před založením GreenTech rok na pracovním pobytu v Číně, kde se věnoval otázkám ekologie a udržitelnosti. „Dlouhodobý pracovní pobyt v Číně mi ukázal, jak fungovat neudržitelně. Po návratu do Čech jsem si vzal za cíl vytvořit technologii, která bude přispívat k zelené budoucnosti a zdravé urbanizaci,“ vysvětlil Lipovskij.

Jedinečnost projektu GreeenTech spočívá v technologicky velmi pokrokovém způsobu pěstování plodin. Celý proces je postavený na řešeních IoT. Ta umožňují vzdálenou správu pěstebního procesu a simulaci ideálních podmínek pro růst rostlin nezávisle na vnějších klimatických podmínkách. Vše od konstrukce kontejnerů až po softwarové řešení se vyvíjí interně. Část technických zařízení dodává Siemens ČR, který je také dlouhodobým technologickým partnerem.

Zásadními výhodami hydroponie jsou až 95procentní úspora vody, výrazné zkrácení dopravních vzdáleností, možnost pěstování bez ochranných postřiků a rychlý růst rostlin. Pěstování probíhá v kontrolovaném prostředí – na farmách nebo v plně automatizovaných hydroponických pěstebních kontejnerech, kde je možné regulovat teplotu, vlhkost, osvětlení i složení živného roztoku. Vnitřní klimatické podmínky se dokonale přizpůsobují potřebám plodin. Výsledkem je opakovaná sklizeň lokální zeleniny plné vitamínů a intenzivní chuti. Vzhledem k tomu, že plodiny neprošly ochranným postřikem, jsou vhodné pro děti i alergiky.

Autor: Pavel Baroch

Foto: GreenTech