Blízký východ chystá masivní investice do obnovitelných zdrojů energie. Sází na slunce, vítr a zelený vodík

Saúdská Arábie plánuje v letošním a příštím roce zdvojnásobit objem výběrových řízení na výstavbu obnovitelných zdrojů. Neméně ambiciózní cíle mají v následujících letech i další blízkovýchodní a severoafrické země, upozorňuje ve své analýze agentura S&P Global. Poptávku po domácí čisté energii ale kromě samotné snahy reagovat na éru globálních změn klimatu pohání i růst evropské poptávky po alternativních dodavatelích kvůli válce na Ukrajině.

Ondřej Novák

20. 8. 2022

Blízkovýchodní region, závislý na těžbě a exportu fosilních paliv, doposud v oblasti obnovitelných zdrojů platil za spáče. Objem kapacit čistých zdrojů v oblasti za poslední rok vyrostl jen o 5,4 %, což je poloviční tempo oproti globálnímu průměru, a celková kapacita dnes činí 23,962 gigawattů. Nejvyšším instalovaným výkonem se může pochlubit Írán, který provozuje 11,929 GW čistých zdrojů, přičemž většinu kapacity obstarávají vodní elektrárny a solární energie se na celkovém výkonu podílí jen z 3,8 %. Dále jsou největšími blízkovýchodními producenty čisté energie Izrael s 2,615 GW a Spojené arabské emiráty s 2,579 GW instalovaného výkonu.

Saúdské cíle jsou agresivní, říká analytik

Zmíněná Saúdská Arábie dnes provozuje odhadem 2,5 GW obnovitelné energie. Země má ale v plánu kapacity zněkolikanásobit. Už nyní má podle analytiků vypsané tendry na instalace o výkonu 7,1 GW a výběrová řízení na dalších 15 GW chce země vypsat do konce příštího roku.

„Pro některé země Rady pro spolupráci arabských států v Zálivu (GCC), jako je Saúdská Arábie, může současná situace obnovit snahy o náhradu ropy v energetickém mixu plynem a solární energií. A to proto, aby získaly kapacity pro hodnotnější export a upevnění svého postavení jako klíčových partnerů pro evropské trhy procházející energetickou transformací prostřednictvím zeleného vodíku,“ upozorňuje analytik Miguel Brito z organizace Platts Analytics.

Snížení domácí spotřeby tak, aby země měly více ropy na export, podle Brita souvisí i s válkou na Ukrajině, kdy ruská agrese nutí evropské státy hledat alternativní dodavatele fosilních paliv. A řada z nich se obrací právě na státy Blízkého východu. „Toto by mohlo podnítit aktivity k budování solární kapacity dostatečné pro dosažení agresivního národního cíle do roku 2030 pokrývat polovinu spotřeby obnovitelnými zdroji,“ dodává Brito.

Zjistěte, zda se vyplatí investice do solárních panelů i Vám.



Místo černé ropy zelený vodík

Trend odklonu blízkovýchodních zemí od domácí spotřeby fosilních paliv potvrzuje v loňské studii i organizace MEED Insight. Analytici připomínají, že v první polovině loňského roku nebyl v zemích Blízkého východu a severní Afriky uzavřen žádný kontrakt na výstavbu ropných nebo plynových elektráren. Přitom státy ve stejném období uzavřely kontrakty na projekty obnovitelné energetiky ve výši 2,8 miliard amerických dolarů.

Státy, které své bohatství získaly díky prodeji ropy a zemního plynu, se začínají připravovat na dobu, kdy díky dekarbonizačním projektům poptávka po „černém zlatu“ klesne na minimum. Podle autorů studie jsou v celém regionu MENA (Blízký východ a severní Afrika) naplánovány projekty v hodnotě 104 miliard amerických dolarů.

Velký potenciál země spatřují právě v zeleném vodíku, který lze produkovat bezemisně pomocí obnovitelných zdrojů, a zároveň je tento plyn technologicky možné transportovat na větší vzdálenosti a teoreticky může pomoci dekarbonizovat stávající plynové elektrárny. Napříč MENA regionem jsou v plánu projekty zeleného vodíku v hodnotě 42 miliard dolarů.

Klimaticky šetrná diplomacie

Významným hráčem v oblasti obnovitelných zdrojů v regionu MENA je také Izrael. Agentura Bloomberg upozorňuje, že izraelské společnosti Enlight Renewable Energy a plynařská firma NewMed Energy oznámily záměr společně investovat do projektů čisté energie napříč celým regionem, a to i v Saúdské Arábii nebo v Ománu, se kterými Izrael nemá oficiální diplomatické styky.

„Tento podnik využije to, co vidíme jako velmi velkou příležitost v regionu, který začal se zemním plynem, jehož rozvoj vedla do značné míry společnost NewMed,“ řekl Gilad Yavetz, výkonný ředitel firmy Enlight zaměřené na rozvoj obnovitelných zdrojů. Jeho společnost chce využít kontaktů plynařské firmy NewMed, aby mohla investovat do projektů čisté energie v Saúdské Arábii, Maroku, Spojených arabských emirátech, Bahrajnu, Ománu, Jordánsku nebo Egyptě.

Bloomberg připomíná, že v minulých dekádách Izrael využíval technologie jako diplomatický nástroj. Například díky pokročilému zavlažování země utužila vztahy s řadou afrických zemí. Teď by podobnou roli mohly hrát obnovitelné zdroje, jejichž technologii Izrael taktéž ovládá.

„Pro mnohé z těchto zemí byla po řadu let klíčem k úspěchu, silné ekonomice a budoucnosti ropa. Ale teď vidí, že do budoucna už to tak možná nebude a upínají své zraky k Izraeli, který dokázal být po většinu své existence silný i bez nerostných zdrojů,“ vysvětluje Yonatan Freeman, odborník na mezinárodní vztahy z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě. Záměr na společné podnikání izraelských firem ale musí ještě schválit akcionáři NewMedu.



Autor: Ondřej Novák

Uvodní ilustrační foto: Pixabay