Drtivá podpora pro řešení nezávislá na dodávkách z Ruska, ukazuje exkluzivní výzkum

Výsledky výzkumu veřejného mínění od společnosti YouGov dávají jasně znát, že většina české společnosti není spokojená s trvající závislostí na dodávkách ruských fosilních zdrojů. Silný hlas Čechů a Češek ukazuje, že vláda může najít velkou podporu pro realizaci konkrétních kroků, které posílí energetickou bezpečnost Česka.

Martin Prax

3. 4. 2022

82 % respondentů považuje za důležité podporovat domácnosti v zateplování a instalaci tepelných čerpadel. 59 % upřednostňuje zavřít existující uhelné a plynové provozy, nestavět nové a nahradit je obnovitelnými zdroji. 40 % lidí plánuje v nejbližších 5 letech přejít k dodavateli elektřiny z čistě obnovitelných zdrojů, 9 % již tak učinilo.

Zároveň je ale 65 % pro to, aby co nejvíce evropských firem přerušilo obchodní styky s Ruskem. Většina respondentů podporuje zastropování cen ropy a plynu, aby se minimalizovaly dopady na domácnosti.

Nebojíme se sami zapojit

Průzkum také ukázal, že polovina lidí je ochotná snížit jejich domácí termostat o 1 stupeň Celsia a mít zapnuté topení méně času. Modely ukazují, že i takováto akce by dokázala snížit import zemního plynu do Česka o 6 %.

Lidé také přemýšlí o tom, jak mohou snížit svou spotřebu nebo nahradit její část pomocí čistých zdrojů energie. Během nejbližších 5 let by si svůj dům zateplilo přes 40 % respondentů. Stejný počet by si také přidal tepelné čerpadlo. Ještě větší zájem je o instalaci střešní fotovoltaiky: více než polovina lidí plánuje v následujících 5 letech instalovat solární panely, čtvrtina již v nejbližším roce. Každý desátý respondent tak učinil již v průběhu minulého roku.

„Fakt, že každý druhý respondent v nejbližších letech uvažuje o solární elektrárně a každý pátý přemýšlí už příští rok o zateplení domu, to je skvělá zpráva a současně jasný signál pro vládu, že by měla posílit financování programu Nová zelená úsporám. Společně můžeme dokázat, že se Česko obejde bez ruského plynu,“ uvádí k výsledkům výzkumu a současné situaci Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky. Právě Svaz moderní energetiky spolu s dalšími asociacemi stojí za společenskou výzvou BezPutina.cz, která apeluje na vládu, aby podnikala jasné kroky ke snížení závislosti na dodávkách fosilních zdrojů z Ruska. Portál Energetickasvoboda.cz pak přidává možnost bezplatného zprostředkování řešení pro posílení energetické nezávislosti pro firmy, obce a domácnosti.

Vládní voliči podporují zelenou

Průzkum také zkoumal, jak se k zeleným řešením, která posilují nezávislost na ruském plynu a ropě, staví voliči parlamentních stran. Zelená řešení jednoznačně vyhrála u voličů koalice SPOLU složené z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

Například zateplení domů podporuje až 87 % respondentů, kteří patří mezi voliče SPOLU. U tepelných čerpadel je to pak 88 %. Až 80 % voličů SPOLU pak považuje za nejlepší řešení masivní investice do solární a větrné energie, jako cesty pro náhradu fosilních zdrojů dovážených z Ruska.

„Rozvoj obnovitelných zdrojů energie u nás v minulých letech brzdila neochota Babišovy vlády podpořit řešení nezávislá na importech z východu. Česko tak pomáhalo financovat ruskou armádu místo budování naší energetické bezpečnosti. To musí skončit a rozvoj domácích obnovitelných zdrojů se vedle využití potenciálu úspor musí stát prioritou vlády Petra Fialy. Průzkum ukázal, že podobnými kroky může pozitivně oslovit právě své voliče,“ dodává Martin Sedlák.

Autor: Martin Prax

FOTO: iStock