Ruští okupanti kradou na Ukrajině solární panely, tvrdí tamní asociace

Ruské válečné síly neničí na Ukrajině jen města, ale také kritickou infrastrukturu. Některé oblasti jsou proto bez dodávek elektrické energie. Ta je však klíčová také pro udržení dodávek plynu. Ukrajinská vláda proto začala využívat pro zajištění potřebných dodávek solární energii. Na obsazených územích však čelí elektrárny ohrožení ze strany okupačních vojsk.

Martin Prax

31. 3. 2022

„Válka poškodila nebo úplně zničila přenosové linky. Navzdory tomu, že pracovníci provozovatele přenosové soustavy Ukrenergo statečně a rychle opravují elektrárenská vedení, často s rizikem vlastních životů, zůstávají úseky kritické infrastruktury bez dodávek elektřiny,“ uvedl pro PV-magazín Oleksandr Kozakevyč, předseda Ukrajinské asociace obnovitelné energie. Výhodu mají podle něj ty části vedení sítí, které využívají solární energii.

Ukrajinský provozovatel přepravní soustavy plynu začal instalovat fotovoltaiku během loňského roku. Hlavním cílem bylo zajistit úsporu nákladů na rostoucích cenách energie právě pomocí kombinace fotovoltaických panelů a baterií. Právě díky kombinaci lokální výroby a akumulace energie umí toto řešení zabezpečit výrobu pro vlastní spotřebu kritické infrastruktury. Decentralizované systémy posilují energetickou bezpečnost země.

Na ukrajině provozuje své solární parky například norská společnost Scatec. Jde o pět fotovoltaických elektráren s celkovým výkonem 336 megawattů. Dvě z těchto zařízení se však nacházejí oblasti Mykolajiv na jihu, kde probíhají tvrdé boje mezi ukrajinskými silami a ruskými okupačními vojsky. Další zařízení se nachází v oblasti Kyjeva. „V současné době se stav našich zařízení nemění, jsou v provozu a stále je můžeme dálkově ovládat," uvedla společnost 23. března pro norský portál EnergiogKlima.

Zelená energie dotčená válkou

Jiné instalace obnovitelných zdrojů však takové štěstí neměly. Pokud se však dostaly do válečné zóny, nehrozí – mimo samotného zničení těchto technologií – masivní ohrožení životů a poškození životního prostředí, jako je tomu v případě jaderných elektráren. Ty se již přímo do centra dění konfliktu dostaly a svět zažil vůbec poprvé v historii civilního využívání atomu přímé ostřelování jaderné elektrárny.

Dopady války se tak nevyhýbají ani obnovitelným zdrojům. V době před válkou měla Ukrajina v obnovitelných zdrojích nainstalováno 9 500 megawattů výkonu. Ukrajinská asociace pro obnovitelnou energii před nedávnem uvedla, že až 47 procent z těchto projektů se nachází v oblastech přímo dotčených boji nebo v jejich sousedství. Přímo pro solární energetiku platí, že jde o zhruba třetinu všech pozemních a střešních instalací na Ukrajině. Hrozbou však pro obnovitelné zdroje není jen možný zásah ruským dělostřelectvem. Ukrajinská asociace uvedla, že „vojáci ruských okupačních sil kradou ze stanic veškeré vybavení, vše, co lze ukrást a odnést“. Do některých solárních elektráren je umístěna ruská vojenská technika, s cílem využít je pro odstínění pozornosti ukrajinských ozbrojených sil.

„Škody způsobené ruskými okupanty všem ukrajinským a mezinárodním podnikům na území Ukrajiny musí být kompenzovány prostřednictvím mezinárodního soudního sporu,“ doplnila Ukrajinská asociace pro obnovitelnou energii.

Provozovatelům ukrajinských obnovitelných zdrojů všan nyní nejde o jejich majetek. Podle vyjádření ukrajinské asociace nyní řada z jejich členů pomáhá ukrajinské armádě. Vyrábí například pověstné 'ježky', protinkové zábrany, které dobře známe z předválečného Československa.

Autor: Martin Prax

FOTO: Anton Holoborodko (ruské okupační síly u ukrajinské vojenské základy, ilustrační foto)

PS: Ukrajině můžeme pomoci i zvýšením nezávislosti Česka na dodávkách plynu a ropu. Česko pomohlo Ukrajině necelou miliardou korun ve vojenském materiálu. Hrozí však, že Rusku zaplatíme jen letos za dodávky zemního plynu přes 200 miliard korun. Pojďme to změnit: bezputina.cz