Bývalí klienti padlých dodavatelů přechází na běžný ceník. Dodavatel poslední instance není řešení

Skupina ČEZ v sobotu 6. listopadu oznámila, že se podařilo již polovinu bývalých klientů Bohemia Energy či Kolibříku převést na standardní ceníky. Jde o nejrychlejší opatření, které pomůže vyhnout se vysokým platbám zálohových faktur v rámci režimu dodavatele poslední instalace.

Martin Prax

6. 11. 2021

Skupina ČEZ prostřednictvím tiskové zprávy uvádí, že jim v tuto chvíli přibližně 190 tisíc lidí zatím oznámilo úmysl odejít na jeden ze standardních produktů u ČEZ či u jiných dodavatelů. Pro hladký přechod spustil ČEZ webové stránky (www.cez.cz/prepisdpi), které zkrátí čas a pomůže vyhnout se čekání na přetížených zákaznických linkách.

„ČEZ Prodej začal před třemi týdny v roli dodavatele poslední instance zajišťovat bezpečné dodávky elektřiny pro 374 tisíc zákazníků nespolehlivých dodavatelů. Asi polovina z nich nám od té doby oznámila, že chtějí režim DPI opustit. Tito zákazníci dostanou v blízké době rozpis záloh u standardních produktů od svého nového dodavatele, ať už jím je ČEZ Prodej nebo někdo jiný,“ říká generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec. Při odchodu z DPI prosí ČEZ zákazníky o trpělivost. Samotná změna dodavatele si vždy vyžádá určitý čas, v tuto chvíli minimálně tři týdny. Tato lhůta zahrnuje standardní termíny na zpracování přechodu u operátora trhu nebo u distributora.

Právě rychlý přechod od dodavatele poslední instalace doporučují i experti. Například minulý týden v Otázkách Václava Moravce to uvedl Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky: „A co nejdříve, protože právě dodavatel poslední instalace musí posílat vysoké částky, které klientům bývalých dodavatelů, jako je Bohemia Energy nebo Kolibřík Energie, chodí,“ sdělil. Jde o zálohy například ve výši jednadvaceti tisíc korun měsíčně za plyn, o něco méně pak u elektřiny.

„Pokud se klient rozhodne uzavřít smlouvu na jeden rok, pak to může být určitá jistota, která mu sníží zálohové platby zejména za období zimy, kdy některé domácnosti budou muset platit vysoké částky kvůli vytápění zemním plynem,“ dodal.

Pád Bohemia Energy postihl zhruba 900 tisíc odběrných míst. Podle předběžných odhadů se může jednat o zhruba 500-600 tisíc domácností (některé měly od bývalých dodavatelů elektřinu i plyn).

Pád dodavatelů vyvolal zájem o zelenou energii

Bývalí klienty energetických firem, které ukončily svou činnost, hledají nové dodavatele také mezi alternativními produkty. Například společnost Nano Energies oznámila, že eviduje zvýšený zájem o jejich produkt zelené elektřiny. Proto v předstihu publikovala nové ceny na rok 2022, aby noví i stávající klienti měli včas všechny potřebné informace. „Prémiový tarif Elektřina Nazeleno může česká firma do konce roku nabídnout ještě několika tisícům nových zákazníků. Oznámené ceny jsou i nadále konkurenceschopné, a to nejen k běžným dodavatelům elektřiny z fosilních paliv," uvedla společnost Nano Energies.

„Přicházejí k nám teď noví zákazníci a nás zájem o zelenou těší. Říkají, že když už mění dodavatele, tak to využijí pro změnu k lepšímu a rozhodnou se pro elektřinu, která je vyrobena šetrně k přírodě,” komentuje aktuální situaci Stanislav Chvála, CEO Nano Energies. Hned ale doplňuje, že o přestupu by se měli lidé rozhodnout co nejrychleji. „Nově příchozím firmám a domácnostem dodáme jen to, co máme nakoupeno – pracujeme na tom, abychom čisté elektřiny vykoupili od lokálních výrobců co nejvíce, na trhu ji ale není neomezené množství.”

Nové ceny Elektřiny Nazeleno pro rok 2022 reagují na meziroční skokový růst ceny elektřiny na velkoobchodním trhu, rostoucí výkupní ceny od zelených producentů a nepřímo je bohužel ovlivňují i ceny emisních povolenek a ekonomická situace. Nově tak bude například nejběžnější sazba pro domácnost (D02d) stát 3 390 Kč bez DPH za 1 MWh. Od 1. listopadu 2021 mohou nově příchozí klienti uzavírat smlouvy na tarif Elektřina Nazeleno 2022. Pro stávající zákazníky začne stejná cena platit od 1. ledna 2022. Stávající zákazníci tak mají informace s předstihem a dostatek času na úpravu výše svých záloh.

„Pokud se v následujících týdnech kapacita vyčerpá, nové klienty budeme připojovat až od nového roku. Do té doby budeme pracovat na tom, abychom měli nasmlouváno co největší množství zelené energie. Na rozdíl od jiných dodavatelů neriskujeme, máme dodávku pevně zajištěnou přímo od zdroje. Nechceme konkurovat cenou, ale opravdovostí a kvalitou naší zelené elektřiny,” říká Chvála.

Autor: Martin Prax

FOTO: Pixabay