Větrné elektrárny v amerických hurikánech uspěly šokujícím způsobem. Ropa selhala

Texaské větrné turbíny si poradily s hurikánem Harvey. Bouře vyřadila ropné rafinérie.

Tomáš Vondra

11. 10. 2017

Na Spojené státy udeřily na začátku září dva hurikány té největší síly – nejprve Harvey na Texas a po něm Irma na Floridu. Zastánci i odpůrci větrných elektráren netrpělivě čekali, jakým způsobem se projeví dopad této přírodní katastrofy především na turbiny samotné – měly by být přece logicky tak silným větrem snadno poškoditelné. 

U hurikánu Irma příliš poznatků nemáme, lesnatá a bažinatá Florida nemá příliš větrných kapacit; zato rovinatý Texas se v posledních letech stal místem, kde vzniká jedna větrná farma vedle druhé. A zdá se, že ani hurikán Harvey tomuto rozvoji příliš nezabrání – spíše naopak.

Šlo o první hurikán takové síly, který v dějinách USA zasáhl oblast bohatou na větrníky, jednalo se tedy o zásadní historickou zkoušku: podle předpovědí klimatologů budou podobné bouře s oteplující se planetou přicházet stále častěji, takže je důležité vědět, jak se s nimi potenciální energetický zdroj budoucnosti vyrovná.

Pro větrníky to dopadlo nečekaně skvěle, zejména pak ve srovnání s „klasickými“, tedy fosilními zdroji energie. Zatímco drtivá většina ropných rafinérií v americké části Mexického zálivu byla během bouře i po ní vyřazena z provozu a celková ropná produkce USA kvůli tomu poklesla o pětinu, větrné turbíny jely většinou dál – pochopitelně na plný výkon.

Na webu CommonDreams.org se této otázce věnoval Dr. Juan Cole, klimatolog z University of Michigan. Na základě analýzy dat dospěl k závěru, že pro drtivou většinu větrných turbín ani vítr o síle hurikánu nepředstavoval větší komplikaci, naopak jim pomohl vyrábět maximum energie.

Texas je ve Spojených státech naprostou výjimkou, jedná se totiž o stát, který díky příhodným povětrnostním podmínkám získává z větru celou čtvrtinu své energie. Při hurikánu Harvey to však bylo ještě více.

Jak je možné, že to vydrží?

Větrné turbíny jsou navržené a konstruované tak, aby vydržely extrémní nápory vzduchu. Díky moderním materiálům a vhodným tvarům mohou zvládnout fungovat i ve větru o rychlosti kolem 225 kilometrů v hodině. Harvey, který v maximu dosáhl čtvrté kategorie, se pohyboval přibližně touto rychlostí.

Naopak hurikán Irma, který se stal zřejmě vůbec nejsilnějším hurikánem, který kdy USA zasáhl, dosáhl kategorie 5 a v nárazech se v něm vítr pohyboval až rychlostí kolem 300 kilometrů v hodině.

Deník Wall Street Journal varoval, že kdyby bouře takové síly zasáhla větrné farmy, zničila by jich více než tři čtvrtiny – na takový nápor zkrátka nejsou konstruované.