Obliba tepelných čerpadel u českých domácností roste. Nainstalováno je 130 tisíc jednotek

Jen loni přibylo podle dat Ministerstva průmyslu a obchodu 24 tisíc nových instalací tepelných čerpadel. To je 16krát více než v roce 2005. Využití nízkopotenciální energie země pomáhá v domácnostech nahrazovat spalování uhlí a na rozvoji čistého zdroje tepla tak vyděláme všichni díky lepšímu ovzduší.

Martin Prax

26. 8. 2021

Atraktivitu zvyšuje možnost získat podporu z programu Nová zelená úsporám. „Investice do tepelného čerpadla jako náhrady starého kotle na tuhá paliva usnadní domácnostem starost o tepelný komfort domu. Navíc výměnu kotle na uhlí za čistý zdroj tepla například právě v podobě tepelného čerpadla poznají také sousedé: odpadne štiplavý dým z komínů,“ představuje výhody tepelných čerpadel Martin Sedlák ze Svazu moderní energetiky.

Systémů tepelných čerpadel je více. Účinná jsou tepelná čerpadla využívající teplo země. Jsou ale dražší, zejména kvůli nutnosti hloubkových vrtů. Ne každé podloží tyto vrty umožní. V poslední době jsou tak nejčastější čerpadla pracující s venkovním vzduchem. Existují také tepelná čerpadla, která umí využít teplo vody. Tato řešení jsou nejefektivnější, ovšem lze je realizovat, pouze pokud je u domu vhodná vodní plocha nebo potok. Mezi výhody tepelného čerpadla patří například fakt, že jím lze v létě chladit dům. Na rozdíl od klimatizace, která má vysoké provozní náklady, spotřebovává tepelné čerpadlo elektřiny opravdu málo.

Cena kvalitního tepelného čerpadla je nyní až 200 tisíc korun. Návratnost pak mezi 6 a 8 roky. Tepelné čerpadlo pak dokáže snížit výdaje domácnosti za teplo až o ⅔. Jako ilustrační příklad může sloužit domácnost, která za vytápění elektřinou utratí ročně 50 tisíc korun. Pomocí tepelného čerpadla může ušetřit i přes 30 tisíc korun ročně. Životnost tepelného čerpadla je až 30 let. Během využívání této technologie tak může domácnost ušetřit po splacení vstupní investice přes 600 tisíc korun. V praxi to však bude ještě více, protože ceny energie v čase rostou.

Podpora z Nové zelené úsporám se liší podle toho, zda domácnost udělá pro snížení spotřeby energie v domě zateplení obálky budovy nebo ne. Pokud dům zateplí, může získat až 100 tisíc korun podpory, bez zateplení je podpora o 20 tisíc korun nižší.

Tepelné čerpadlo lze také kombinovat se solární elektrárnou na střeše domu. Spojí se tak výhody těchto dvou čistých zdrojů energie. Fotovoltaika pokrývá spotřebu elektrické energie od jara do podzimu a tepelné čerpadlo vytápí dům přes zimu. Nová zelená úsporám podporuje tento mix zelených zdrojů částkou 170 tisíc korun.

Vyplatí se vám pořízení solární elektrárny na střechu domu? Ročně může přinést do rodinného rozpočtu úsporu i 12 tisíc korun.

Autor: Martin Prax

FOTO: Marie Bartošová/AliES (Tepelná čerpadla v zázemí objektu Otevřená zahrada, ilustrační foto)