Rekordní miliardy na fotovoltaiku. V Česku startuje evropský Modernizační fond

Instalovaný výkon fotovoltaických elektráren by se do roku 2030 mohl zvýšit až šestinásobně ze současných 2,2 gigawattu až na 14 gigawattů. Pomoci by k tomu měl Modernizační fond Evropské unie. První 4,5 miliardy korun začne rozdělovat Ministerstvo životního prostředí. Dotace by se ale měly postupně zvyšovat.

Pavel Baroch

4. 6. 2021

Podstatné zvýšení podílu čisté energie vyrobené z obnovitelných zdrojů je podle ministerstva prioritou Česka na další desetiletí a právě Modernizační fond v tomto plánu hraje klíčovou roli. V následující dekádě přinese do země minimálně 150 miliard korun, ale vzhledem k neustále rostoucím cenám emisních povolenek to může být podstatně více, možná až dvojnásobek. Na rozvoj obnovitelných zdrojů přitom půjde podstatná část, bezmála 40 procent.

„Stojíme na prahu revoluce ve využívání obnovitelných zdrojů, které urychlí modernizaci našeho hospodářství a významně přispějí ke snížení škodlivých emisí. To je také důvod, proč do nich v následujících letech půjde rekordní množství peněz,“ sdělil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Dodal, že podpora bude čistě investiční, proto na rozdíl od solárního boomu v roce 2009 a 2010 podpořené instalace nezatíží státní rozpočet provozními dotacemi. „V předregistračních výzvách jsme obdrželi přes devět tisíc projektových záměrů a devadesát procent z nich se týká právě fotovoltaiky. Takže čekáme opravdu velký zájem a jsem zvědavý, kolik projektů se do ostrých výzev nakonec přihlásí,“ dodal Brabec.

12. července ve 12 hodin

Už na konci dubna ministerstvo a jeho Státní fond životního prostředí vyhlásily první dvě ostré výzvy na 6,4 miliardy korun z Modernizačního fondu pro teplárny, nyní je doplní dvě pro fotovoltaické elektrárny. Miliardu korun si rozdělí v průběžné nárokové výzvě projekty s instalovaným výkonem elektrické energie do jednoho megawattu (MWp), další 3,5 miliardy korun jsou připraveny pro větší elektrárny s výkonem nad jeden MWp, které se mohou hlásit do jednokolové soutěžní výzvy. V závislosti na velikosti podniku a typu instalace elektrárny mohou zájemci dosáhnout na dotaci ve výši až poloviny celkových výdajů na projekt.

Elektronický příjem žádostí bude v obou výzvách zahájen v poledne 12. července. Žádosti mohou podávat všichni zájemci, kteří se už dříve zapojili do předregistrační výzvy. V případě průběžné výzvy pro malé projekty bude možné žádosti podávat do 15. listopadu, soutěžní výzva pro velké projekty bude uzavřena 29. října. Díky těmto prvním výzvám by mělo být postaveno asi 230 menších a zhruba 45 větších projektů.

„K tomuto rozdělení jsme přistoupili, abychom nastavili rovnocenné podmínky a malé projekty nemusely soupeřit s velkými. Nyní podpoříme pouze fotovoltaické elektrárny. S ostatními obnovitelnými zdroji počítáme v dalších letech, až skončí jejich podpora z dotačních programů Ministerstva průmyslu a obchodu,“ poznamenal ministr Brabec. Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) nedávno uvedl, že nové obnovitelné zdroje budou mít v nejbližších sedmi letech z evropských fondů typu Modernizačního fondu a Plánu obnovy k dispozici kolem 100 miliard korun.

Zatímco nyní tvoří zelená energie přibližně 15 procent celkové spotřeby energie v Česku, v roce 2030 by to mělo být nejméně 22 procent, což je národní cíl v oblasti energetiky a klimatu. Úřady věří, že se díky Modernizačnímu fondu podaří tento záměr překonat.

Investiční podpora je však pouze částí restartu rozvoje obnovitelných zdrojů v Česku. Evropská komise již dlouho upozorňuje Česko na fakt, že pro rozvoj obnovitelných zdrojů energie by měla také zavést aukční podporu. "Modernizační fond je skvělá zpráva pro restart moderní energetiky v Česku. Nejlevnější řešení pro navýšení podílu obnovitelných zdrojů v elektřině je fotovoltaika. Investiční podpora je ideální pro malé a střední projekty na střechách budov. Aukční podporou by šlo zaměřit na velké instalace například na brownfieldech. Pokud zůstane jen investiční podpora, lze čekat tenze o balík peněz, který nemusí stačit pro všechny," okomentovat rozběh fondu Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

Pro fotovoltaiku na rodinných domech dál běží podpora. Rodině s běžnou spotřebou uspoří až 12 tisíc korun za rok.

Pomoc městům a vesnicím

Ekologické Hnutí Duha sdělilo, že o úvodní 4,5miliardové dotace mohou rovněž žádat města a vesnice. Z celkové částky je ale jen jedna miliarda vyhrazena pro malé projekty do 1 MW, které obce využijí nejčastěji při montáži elektráren na školy, obecní úřady nebo čistírny odpadních vod. Pro obce podle organizace zároveň platí omezení, že není možné podávat žádosti o jednoduché instalace na jedné budově, ale musí to být sdružené projekty více elektráren na přípojných místech.

Hnutí Duha proto od 1. června spustilo informační portál venkovvbaliku.cz, kde větší města i menší obce najdou příklady úspěšných projektů i návody, jak projekt snadno připravit dříve, než bude dotace vyčerpána. Vzhledem k poměrně nízké nabízené částce jedné miliardy musí podle sdružení jednat radnice rychle.

„Města a obce teď mají jedinečnou příležitost, jak ušetřit za elektřinu ve školách nebo úřadech. Sestavit projekt, aby vyhovoval podmínkám otevřené výzvy, ale nebude úplně snadné. Každému, kdo chce stihnout podat žádost dříve, než prostředky dojdou, proto nabízíme pomoc,“ řekl Ondřej Pašek, expert Hnutí Duha na dotace v energetice.

Některé obce jsou přitom už poměrně dobře připravené, protože už podaly předregistrační výzvu a připravují projekty. Podle podmínek fondu ale můžou projekty podávat také další 2,8 tisíce měst a obcí, které samy předregistrační výzvu nepodaly, ale jsou součástí takzvaných Místních akčních skupin.

Městům a regionům je připraven poradit také Svaz moderní energetiky. Možnosti moderních projektů pro města, obce a firmy představí série konferencí Svazu moderní energetiky. První proběhne on-line 11. června 2021 od 10:00. O svůj pohled na zdravý rozvoj měst se podělí Vít Šimral, radní hl. m. Prahy pro školství, Kamil Čermák, generální ředitel ČEZ ESCO, Jan Palaščák, zakladatel skupiny Amper a Jan Řežáb, zakladatel JRD development. Dále zazní zkušenosti s plánováním energeticky nezávislé čtvrti nebo s dekarbonizací výroby automobilů ve Škoda AUTO. Bude se také debatovat o možnostech příprav našich měst a obcí na horko a sucho. Více informací o akci a registrace na modernienergetika.cz.

Naváže moravská edice konference, která proběhne také on-line 29. června 2021 od 10:00 pod záštitou a za osobní účasti hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha. V rámci úvodního bloku vystoupí programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák. Představí se první energeticky soběstačná čtvrť v ČR Chytré Líchy. O využití solární energie na městských budovách bude mluvit energetická manažerka Prostějova Kateřina Vosičková. Posluchači se opět mohou těšit také na projekty, které poradí, jak bojovat proti suchu a přehřátým městům. Informace o akci a registrace na modernienergetika.cz.

Úskalí u akumulace energie

Solární asociace uvítala, že podpora nemíří pouze na podporu malých instalací na střechách rodinných domů. „Vypsání výzvy pro podporu velkých solárních elektráren, které mají vzniknout především na brownfieldech, je důkazem toho, že fotovoltaika za posledních deset let ušla obrovský kus cesty,“ uvedl Jan Krčmář, předseda představenstva Solární asociace. Dodal, že tato výzva může být impulsem, který moderní energetika v Česku nutně potřebuje k dekarbonizaci ekonomiky.

„Zároveň ale platí, že forma investiční podpory, která je z Modernizačního fondu poskytnuta, není z pohledu investorů ideální. I proto doufáme, že v rámci novely zákona o podporovaných zdrojích energie přeci jen budou do budoucích aukcí vpuštěny solární elektrárny,“ dodal Krčmář.

Jistá úskalí přináší Modernizační fond i v případě akumulace energie. Podle výkonného ředitele Asociace pro akumulaci energie AKU-BAT Jana Fouska není možný větší rozvoj obnovitelných zdrojů bez krátkodobého i dlouhodobého ukládání energie.

„Proto vítáme, že bateriové systémy a v blízké budoucnosti i vodíková úložiště budou moci být součástí každé fotovoltaické či větrné elektrárny. Co však vnímáme velmi negativně, je prodloužení takzvané doby udržitelnosti projektu z původně uvažovaných pěti na deset let, během nichž se provozovatel obnovitelného zdroje s akumulací nemůže účastnit žádných komerčních služeb, jako je například stabilizace elektrizační soustavy ve formě podpůrných služeb či trhu s flexibilitou,“ řekl Fousek. To podle něho může velmi negativně ovlivnit chuť investorů stavět čisté zdroje i akumulaci.

Fotovoltaický ČEZ

Na peníze z fondu cílí mimo jiné rovněž společnost ČEZ. Firma nedávno oznámila, že plánuje do roku 2030 vybudovat obnovitelné zdroje o výkonu 6 tisíc megawattů – převážně solárních parků. „Dominantní technologie budou fotovoltaické elektrárny. Už dnes, do první vlny této výstavby, kterou připravujeme, počítáme s pozemky, které dnes máme kolem Severočeských dolů a obecně v severních Čechách na brownfieldech,“ uvedl místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani. Jen do solárů chce firma investovat desítky miliard korun.

Už do roku 2025 plánuje firma postavit 1,5 tisíce megawattů obnovitelných zdrojů. Nyní má skupina 1,7 tisíce megawattů, z toho tisícovku v Česku. Firma nedávno rovněž oznámila, že do roku 2030 sníží emise o 55 procent ve srovnání s rokem 2019. V roce 2025 pak plánuje vyrábět z uhlí pouze čtvrtinu veškeré své produkce elektřiny, v roce 2030 pak už jen 12,5 procenta.



Autor: Pavel Baroch

Ilustrační foto: Pixabay