Celebrity bojují za životní prostředí, DiCaprio podpoří obnovu Galapág a Jolie včelařky

Poslední týdny přinesly zprávy o hollywoodských celebritách, které podporují různé projekty z oblasti životního prostředí. Herec Leonardo DiCaprio prohlásil, že věnuje 43 milionů dolarů na obnovu souostroví Galapág. Herečka Angelina Jolie se zase stala tváří kampaně National Geographic na podporu žen včelařek.

Hollywoodský herec Leonardo DiCaprio se věnuje podpoře projektů na ochranu životního prostředí již mnoho let. Do různých grantů a projektů investoval více než 100 milionů dolarů a nyní se zavázal přispět 43 milionů dolarů, ve spolupráci s dalšími organizacemi, na obnovu ekosystému na souostroví Galapág. Peníze bude využívat organizace Re:wild, jenž DiCaprio založil společně s odborníky na ochranu životního prostředí, ředitelstvím Národního parku Galapágy, neziskovou organizací Island Conservation a místními komunitami.

Ochrana ohrožených druhů a obnova těch již vyhynulých

Hlavním záměrem Re:wild je obnova přírody na ostrovech, a to i na ostrově Floreana, kde žije 54 ohrožených druhů a 13 místně vyhynulých, jež by měl projekt přivést zpět. Jedná se například o drozdce galapážského, kterého poprvé popsal Charles Darwin. „Při cestě na Galapágy jsem se setkal s Paulem Castañem, což je jeden z environmentálních hrdinů, kteří v Ekvádoru den za dnem pracují na záchraně nenahraditelných míst na naší planetě. Divoká příroda po celém světě přitom ustupuje a již nyní se lidem podařilo zničit tři čtvrtiny divokých míst na Zemi a více než milion živočišných druhů přivést na pokraj vyhynutí. Pokud nezačneme jednat, mohla by během dalších desetiletí více než polovina planety, která ještě zůstává v původním stavu, zmizet,“ uvedl americký herec pro The Guardian a dodal, že svět již má své environmentální hrdiny a teď se k nim jen musíme přidat a čelit této výzvě společně.

Peníze, které hvězda filmu Titanic na obnovu Galapág věnuje, půjdou také na financování programu určenému k řízenému chovu leguána růžového a na posílení ochrany mořských živočichů před dopady ekoturistiky na ostrovech.

Včelařky z celého světa budou chránit včely v čele s americkou herečkou

Herečka Angelina Jolie je rovněž známá svou dlouhodobou humanitární prací zaměřenou na podporu žen a ochranu dětí ve válečných oblastech. Nyní se stala tváří kampaně National Geographic na Světový den včel, jejímž cílem je upozornit na potřebu ochrany včel. Jolie byla zachycena na fotkách, na nichž její tělo pokrývají včely. „Mou hlavní obavou byla bezpečnost. Všichni na focení, kromě Angeliny, museli mít ochranné obleky. V ateliéru bylo úplné ticho a tma, abychom udrželi včely v klidu. Angelina přitom stála bez hnutí a včely po ní lezly celých 18 minut, přičemž nedostala žádné žihadlo,“ uvedl fotograf kampaně Dan Winters v oficiální zprávě National Geographic.

Jolie se stala také kmotrou pětiletého programu Ženy pro včely (Women for Bees), který pod záštitou organizace UNESCO, jež je součástí OSN, a za finanční podpory kosmetické firmy Guerlain, bude podporovat ženy včelařky. Guerlain přispěl do programu 2 miliony dolarů, jež půjdou na vzdělávání a podporu 50 žen včelařek a podnikatelek ve 25 biosférických rezervacích označených UNESCO po celém světě.

Ženy by do roku 2025 měly vytvořit 2500 původních včelích úlů, které poskytnou ochranu pro 125 milionů včel. V letošním roce budou vyškoleny ženy z Bulharska, Kambodži, Číny, Etiopie, Francie, Ruska a Rwandy. V příštím roce se budou ve včelařství školit ženy z Peru, Indonésie, Slovinska a dalších zemí.

„Opylovači jsou zásadní pro náš život a životní prostředí a musíme pochopit, co se stane, pokud je ztratíme. Je to však něco, na čem můžeme pracovat. Proto jsem nadšená, že místo toho, abychom se s tím smířili a nechali včely vyhynout, dokážeme je ochránit. Musíme si uvědomovat dopady chemizace a odlesňování, ale můžeme se zapojit, i když nemáme vlastní pozemek. Přicházíme proto s řešením, které podpoří ženy i jejich živobytí a přitom pomůže včelám,“ uvedla Angelina Jolie v rozhovoru pro National Geographic.

Herečka se také zapojí do vzdělávacího programu, kterého se zúčastní v rámci akceleračního 30denního kurzu s dalšími deseti ženami ve francouzském Provence a sama se stane vyškolenou včelařkou.

Autorka: Kristýna Vobecká

Foto: Siebbi / Creative Commons / CC-BY-SA