Česká začínající firma umí dát druhý život plastu s puncem inovace i tradice

Přetvoření odpadu v další produkt je ideálním řešením do doby, kdy se z plastového odpadu stává strašák pro celý svět. Plast je sice dobrý sluha, ale špatný pán, kterého se velmi těžko zbavuje a postupně zahlcuje i odlehlá místa světa. Nová česká značka PLASTLO proto vyrábí designový nábytek z recyklovaného plastu. Zatím můžete koupit jejich stoly s různobarevnými deskami, ale těmi to teprve začíná.

„Myšlenka přišla asi před rokem při plánování vlastního domu, kdy jsem hledala udržitelnější varianty materiálů a interiérového designu. Při tom jsem narazila na holandské recyklační hnutí Precious Plastic a nadchlo mě, jak elegantně se dá plastový odpad zpracovat,“ vysvětluje zrod myšlenky na značku PLASTLO její zakladatelka Tereza Suntychová. O tématiku udržitelnosti, designu i architektury se Tereza zajímala dlouhodobě, ale spíše teoreticky psaním článků pro média. Byla však také velkou fanynkou designu, zejména toho českého. „Máme tu spoustu inspirativních projektů. sbírám třeba věci od Maxima Velčovského. S tvorbou nábytku jsem předtím ale neměla žádné zkušenosti, učila jsem se za pochodu a snažím se stále zlepšovat. Baví mě ale, že po vší „neviditelné“ práci na počítači mi pod rukama vzniká něco reálného,“ říká k důvodům, proč se pustila do výroby minimalistických stolů s plastovými deskami vyrobenými z recyklovaného plastu.

Stolky vyrobené v Praze brzy doplní i zrcadla a další produkty

Značka PLASTLO zákazníkům aktuálně nabízí odkládací stolky a projekty na míru. „Někdo chce například recyklát použít jako pracovní desku nebo poličku, říká Suntychová. Brzy se však sortiment značky rozšíří také o zrcadla, odkládací podnosy a stojany na rostliny. A v plánu zakladatelky je také nabízení odřezků plastových desek pro „do it yourself“ domácí projekty, aby byl využit opravdu každý kousek materiálu.

Stolky s různobarevnými deskami se vyrábí v dílně v Praze. „Ze začátku jsem desky odebírala z Holandska, abych materiál otestovala. Nyní už mám k dispozici vlastní lis pro lokální výrobu. Na některé desky potom využíváme dodavatele z Brna,“ komentuje postup výroby Tereza. Kovové nohy stolků potom dodává česká firma, která se výrobě nábytku věnuje od roku 1908. Podle oficiálního webu PLASTLO, se tak mísí inovace s tradicí.

Zákazníci oceňují smysluplný a líbivý design

Ze strany zákazníků se Tereza setkává s velmi pozitivními reakcemi na své výrobky. „Lidé mi píšou, že jim to dává smysl a design se jim navíc líbí. Přijde mi, že teď když doma trávíme o hodně více času, chceme si prostor kolem sebe zvelebovat.“ Myslí si také, že za úspěchem jejího nábytku je rostoucí důraz na uvědomělou spotřebu. Svět se teď důsledkem koronavirové pandemie zpomalil a lidé si podle jejích slov uvědomují, že by kvalita měla mít přednost před kvantitou. Výrobky PLASTLO také odpovídají principům cirkulární ekonomiky, z odpadového materiálu, který by jinak skončil na skládce nebo v tom lepším případě v popelnici na třídění odpad, vzniká nový produkt. Cyklus se tak uzavírá a odpad, který nevzniká, již není problémem.

Plast pro výrobu vlastních stolků získává značka PLASTLO několika způsoby. Přímo od lidí, kteří se sami nabízejí s darováním nasbíraného odpadu. „Získaný plast se roztřídí vyčistí, nadrtí, roztaví v peci a vylisuje se,“ vysvětluje k procesu výroby plastových desek. Nebo vykupuje recyklovaný plastový granulát přímo od firem. Pro tyto účely využívá Tereza digitální odpadové tržiště Cyrkl a dodává, že o odpad opravdu není nouze.

Autorka: Kristýna Vobecká

FOTO: se souhlasem PLASTLO