Solární energie v US Army: na základnách šetří peníze, v misích životy vojáků

Solární energie pomáhá americké armádě v boji s terorismem. Na základnách šetří stovky tisíc dolarů ročně a v samotných misích i životy amerických vojáků.

Martin Sedlák

17. 9. 2017

Někoho to může překvapit, ale americká armáda je jeden z největších investorů do obnovitelných zdrojů na světě. Na vojenských základnách v USA využívá energii z větrných nebo solárních elektráren. Cílem využití zelené energie je snížení závislosti na ropě i emisí, které negativně přispívají ke změně klimatu.

Solární energie pro základnu

Koncem srpna zveřejnil Pentagon nový projekt: na vojenské základně Redstone Arsenal (Alabama) začne využívat 10megawattovou solární elektrárnu doplněnou o 1megawatthodinovou baterii. Využití obnovitelné energie a akumulace energie povede k posílení energetické bezpečnosti.  Aktivita zapadá do koncepce armády Spojených států, neboť povede ke snížení výdajů za elektřinu a zároveň posílí jejich energetickou nezávislost. „Neustále hledáme způsoby, jak zvýšit výkon a současně snížit náklady, tak abychom zajistili účinnější obranu národa,“ uvedl při představení investice armády do obnovitelných zdrojů plukovník Thomas Holliday, velitel základny Redstone Arsenal.

Obnovitelné zdroje však najdeme také na dalších vojenských základnách v USA. Zřejmě vůbec největší projekt využití obnovitelných zdrojů je na texaské základně Fort Hood. Mix solárních a větrných elektráren zde pokryje až polovinu spotřeby základny. „Základna získala udržitelný zdroj energie, ale dodávky elektřiny budou také za nižší cenu než energie vyrobená fosilními palivy,“ uváděl při představení projektu v roce 2016 generálmajor John Uberti.

Dále jde například o leteckou základnu Davis-Monthan ve státě Tucson, kde solární elektrárna s výkonem 16,4 megawattů pokryje 35 procent celkové spotřeby elektřiny a ušetří až půl milionu dolarů ročně. Základna vojenského letectva Cape Cod je pak první stanicí, která se dostala ve spotřebě energie bilančně na nulu. Díky větrným turbínám uspoří ročně milion dolarů za elektřinu. Na základně Fort Riley v Kansasu lze najít také 510kilowattovou solární elektrárnu, doplněnou o pět vertikálních větrných turbín a baterie. Tento systém přibližuje armádní velitelství základny k nezávislosti na dodávkách elektřiny ze sítě.

Nové energetické zařízení na vojenské základně Redstone Arsenal je symbolem plnění aktuálního cíle americké armády, který počítá s dosažením 25% podílu energie z obnovitelných zdrojů do roku 2025. Americká armáda je největším vládním spotřebitelem energie v USA. Pentagon utratí za energie miliardy dolarů ročně. Závislost na dodávkách nafty nebo benzínu však představuje také bezpečnostní riziko – přímé ohrožení životů vojáků například během zásobovacích konvojů. Ministerstvo obrany USA se snaží změnit způsob využívání energie při vojenských operacích a zásobování svých základen směrem k větší udržitelnosti i soběstačnosti.

Nezávislost, která chrání životy i prostředky

Využití obnovitelných zdrojů v nestabilních oblastech má mimo úsporu prostředků za dovoz nafty ještě jeden zásadní rozměr: ochranu životů. Například zkušenosti z bojových misí americké armády ukázaly, že na každých 29 zásobovacích cest připadá smrt jednoho vojáka. Právě využití polní fotovoltaiky nebo mobilních energetických kontejnerů zásobovaných energií z obnovitelných zdrojů může snížit spotřebu paliva z 20 galonů na pouhých 2,5 galonu za den. Instalace obnovitelných zdrojů byla již vyzkoušena během operací v Afghánistánu. Jen využití solárních panelů pomohlo americké armádě uspořit asi 20 milionů galonů paliva, což znamená, že nemuselo vyjet sedm tisíc kamionů.

České želízko v ohni, které zůstalo zatím nevyužito

S myšlenkou, jak by šlo nahradit hlučné dieselagregáty využívané armádou v polních leženích, přišly také v roce 2014 české firmy. Jejich projekt nazvaný Aflons Mobile Energy Container spojil výhody fotovoltaických modulů, větrné elektrárny a baterií, diesel by pak byl využit jako záložní zdroj. Celý systém nezávislých mobilních elektráren byl umístěn v kontejneru, díky tomu šlo zařízení na místo dopravit pomocí nákladního vozu, letadlem nebo v podvěsu pod vrtulníkem.

Energeticky soběstačné mobilní centrum Alfons Mobile Energy Container se úspěšně představilo poprvé v Česku v září 2014 na Dnech NATO a Dnech Vzdušných sil AČR v Ostravě. Tři mobilní jednotky Alfons zde sloužily jako oficiální energetická podpora. Kontejnery Alfons tak pomohly pokrýt spotřebu polní nemocnice, ukázek leteckých trenažerů ve stanu vzdušných sil AČR a dalších součástí zázemí jedné z největších bezpečnostních akcí v Evropě. V průběhu Dnů NATO byl také projekt Alfons slavnostně pokřtěn brigádním generálem Liborem Štefánikem, velitelem vzdušných sil AČR. Zařízení si prohlédl také armádní generál Petr Pavel, předseda vojenského výboru NATO, a generálporučík Josef Bečvář, náčelník Generálního štábu Armády České republiky.

„Jde vlastně o stavebnici, kterou lze upravit podle konkrétního zadání pro daný způsob využití. Mobilní elektrárny Alfons jsou vhodné nejen pro vojenské operace, ale lze je využít také během řešení následků přírodních katastrof. Potřebnou energii dodají polním nemocnicím nebo táborům pro evakuované osoby. Alfons vyrobí elektřinu všude tam, kam nevedou sítě, a sníží tak potřebu zásobování naftou,“ uvedl při představení energeticky soběstačného mobilního centra Alfons hlavní koordinátor projektu Pavel Patřičný ze společnosti Decci a. s.

Zajímavé řešení zůstalo bohužel pro nezájem ze strany armády nevyužito. Mohlo se stát přitom vydatným pomocníkem na zahraničních misích obdobně, jako obnovitelné zdroje nachází svou roli v americké armádě.

Zdroj: PRNewswire.com, Alfons-Container.com