Lékaři vyzvali Babiše k útlumu uhlí: čistý vzduch znamená méně onemocnění

Před pátečním zasedáním Uhelné komise se obrátili zástupci iniciativy lékařů a zdravotníků Za zdravé srdce Evropy na premiéra Andreje Babiše, ministra průmyslu Karla Havlíčka či ministra životního prostředí Richarda Brabce i členy Uhelné komise s výzvou k co nejrychlejšímu ukončení těžby a spalování uhlí. Uhelná komise má právě na svém zasedání 4. prosince rozhodovat o tom, jaký termín konce uhlí v ČR doporučí vládě - ve hře jsou roky 2033, 2038 a 2043.

Za zdravé srdce

3. 12. 2020

Iniciativa Za zdravé srdce je aktuálně tvořena 65 lékaři a lékařkami, a další přibývají. Výzvu, kterou představitelům vlády a Uhelné komise poslala lékařka a gerontoložka docentka Iva Holmerová, dále podepsali například známý chirurg profesor Pavel Pafko, anesteziolog a bývalý olympionik Lukáš Pollert, ekotoxikolog Radim Šrám (podepsal výzvu jménem Komise pro životní prostředí Akademie věd ČR), lékařky specializující se na plicní onemocnění Jana Skřičková a Irena Opletalová či spoluzakladatelka iniciativy Doctors for future Česká republika Anna Kšírová a šest desítek lékařů a lékařek, jenž denně bojují za naše zdraví nejen nyní během pandemie koronaviru.

„Znečištěné ovzduší zvyšuje rizika nejen plicních chorob. Nedávné studie prokázaly například i zvýšené riziko vzniku demence a dalších onemocnění. A proto se obracíme na vládu, poslance, senátory, hejtmany, těžební společnosti, energetické firmy a všechny další zúčastněné - ukončete těžbu a spalování uhlí v roce 2033 a přejděme na moderní a čisté zdroje energie. Jako lékaři potřebujeme znát konkrétní fakta: termíny a odpovědnosti, které povedou k rychlému řešení, “ uvedla Doc. MUDRr. Iva Holmerová, Ph.D.

Možné scénáře útlumu uhlí - pro rok 2033, 2038 a 2043 - propočítala státní firma ČEPS, která zajišťuje bezpečný a spolehlivý provoz a rozvoj elektroenergetické přenosové soustavy v rámci propojených evropských soustav. Postupné snižování a ukončení současné výroby elektřiny z uhlí je v modelech vyřešeno ukončením produkce přebytku elektřiny (v současnosti vyvážíme velké množství elektřiny) a nasazením nových obnovitelných zdrojů, plynových tepláren či elektráren, nového jaderného reaktoru i posílení ukládání energie.

Lékaři a lékařky upozorňují, že jejich posláním je zlepšení zdraví lidí v zemi, která má jedno z nejvíce znečištěných ovzduší v Evropské unii. Škodliviny jsou původci, rapidně zhoršují a komplikují průběh nemocí respiračního ústrojí, kardiovaskulárních či onkologických onemocnění. Ročně kvůli nim zemřou tisíce lidí. Náklady na léčbu či pracovní neschopnost jdou do desítek miliard korun.

Více na: https://www.zazdravesrdce.cz/

FOTO: Andreas Felske