Pod pokličkou solárních elektráren v Česku: solární střechy nebo parky s ovcemi

V Česku je více než 28 tisíc solárních elektráren. Politici bohužel v posledních letech udělali z majitelů těchto obnovitelných zdrojů energie tzv. solární barony. Solární asociace ve spolupráci se svými členy proto pomáhá ukazovat reálný obraz provozovatelů fotovoltaických elektráren.

Martin Prax

30. 9. 2020

Majítelé solárních elektráren to nemají v Česku snadné. Většina těchto zařízení vznikla v letech 2009 a 2010, kdy stát vyzval domácnosti, podnikatele či města a obce, aby mu pomohly zvýšit podíl obnovitelných zdrojů vlastními investicemi výměnou za garantovanou návranost. Soukromé projekty pak mohly České republice naplnit závazek zvýšení podílu obnovitelné elektřiny do roku 2010 na 8 %.

To je však dnes již pro mnoho politiků i veřejnosti historie a v solární energetice vidí jen zkratkovitou nálepku solárních baronů, kteří vydělávají na podpoře. Zapomínají přitom, že řada solárních parků stále splácí své investice bankám. Solární asociace proto každoročně ve spolupráci se svými členy otevře "dveře" a transparentně ukáže možnosti výroby čisté energie. Akce proběhla během slunečného víkendu v září a těšila se velkému zájmu veřejnosti. Možnost exkurzí využily žáci základních i středních škol, ale také řada rodin. Pokud jste výlet za slunečními elektrárnami nestihli, přinášíme vám alespoň výběr zajímavých míst, která vás mohou inspirovat do nového ročníku dnů otevřených dveří v roce 2021.

Ostravská solární domácnost

Letos mohli zájemci o využití energie šetrné k životnímu prostředí navštívit například rodinný dům v Ostravě-Plesné. Moderní domácnost pana Burkoviče využívá solární panely o celkovém výkonu 3,6 kW, která na domě přibyla již v září 2009. Díky vhodné jižní orientaci vyrobí fotovoltaické panely během roku v průměru 4 500 kilowatthodin elektřiny, kterou přednostně spotřebovávají spotřebiče v domě. „Zatím se nám daří využít polovinu naší solární elektřiny. Zbytek odchází do veřejné sítě jako přebytky. Přestože roční výroba naší sluneční elektrárny hravě pokryje naši celoroční spotřebu,“ komentoval chod domácnosti pan Burkovič v roce 2015, kdy získal za svůj projekt ocenění v rámci Obnovitelného desetiletí. Ročně domácnosti zůstane díky solární elektrárně v průměru okolo 10 tisíc korun za energii, kterou nemusí nakoupit ze sítě. Zajímavostí je i nadšení domácnosti pro čistou mobilitu. Před domem stojí veřejná nabíjecí stanice pro elektromobily. Domocnost také sama elektromobil využívá.

Logistický areál se sluneční energií

Střechy logistického areálu Southpoint ve Strančicích pokrývá 62 tisíc solárních panelů. Fotovoltaická elektrárna vznikla v roce 2010 a v době svého uvedení do provozu šlo o jednu z největších solárních instalací na střeše ve střední Evropě. Zajímavostí jsou vlastní patentované nosné konstrukce i vlastní řešení pasivního a aktivního zabezbečení FVE (požární ochrana a monitoring).

Panely, které se otáčí za Sluncem

Unikátní instalací na zelené ploše je solární elektrárna Myštěves. Celkový výkon panelů je 1,8 MW. Většina panelů se nachází na dřevěných konstrukcích vlastní výroby. Pozornost však upoutají solární trackery, tedy polohovací zařízení, které umožňují natáčení panelů podle polohy Slunce. Jejich výkon ještě umocňují koncetrátory, které na paleny přivádí více slunečních paparsků. I přesto, že elektrárna stojí na zelené ploše, nadále je zde živo. O trávu se totiž postará početné stádo ovcí.



Sýry s energií Slunce

Do své solární elektrárny investovala také rodinná Farma Pěnčín. Vyrábí zde sýry, které můžete najít u řady zavedených on-line prodejců nebo v síti Sklizeno. Fotovoltaiku využívají od roku 2008 a druhá instalace přibyla v roce 2009. Farmu lze tedy považovat za průkopníky solární energetiky v zemědělství v Česku.



Foto: Solární asociace

Zdroj: Solární asociace