V Havířově vyjedou do ulic elektromobily. V dresu města budou jezdit dva vozy Hyundai IONIQ

Více než čtyři tisíce elektromobilů na silnicích v České republice už dávno udělaly z této někdejší alternativy zcela běžnou součást provozu. Aktivně zahrnuje e-auta do svých vozových parků také státní správa a samospráva. Posledním příkladem je Havířov, kde zaměstnanci Městského úřadu budou moci při svých služebních cestách využívat dvou elektromobilů Hyundai IONIQ. Tříletý pronájem vozu zajistila na základě vítězství ve výběrovém řízení města společnost ČEZ ESCO. Ta v oblasti elektromobility nabízí širokou paletu souvisejících služeb a produktů pro firmy, municipality a kraje.

TZ ČEZ

25. 8. 2020

„Nástup alternativních pohonů ve veřejné i individuální dopravě je celoevropským trendem a my touto cestou rádi pomůžeme dalšímu rozvoji. V dopravních prostředcích na elektrický pohon vidíme velkou budoucnost pro naše město i region, kde je boj o čistší ovzduší každodenním velkým tématem. Rychlý technologický vývoj, klesající pořizovací náklady a zahušťování sítě dobíjecích stanic jsou dostatečnou garancí, že elektromobily jsou už dnes smysluplnou alternativou ke klasickým vozidlům. Naši zaměstnanci elektrická auta využijí pro cesty za služebními povinnostmi zejména po městě, ale i v širším okolí,“ řekl primátor Havířova Josef Bělica.

„Vážíme si přístupu města Havířova, které díky této aktivitě jde v propagaci elektromobility příkladem i dalším subjektům z oblasti státní správy a samosprávy. Právě ty jsou typickými uživateli této formy čisté dopravy. Věříme, že právě v regionech je dostatek prostoru pro silnější využití elektrických vozidel. Pronajaté elektromobily budou mít samozřejmě neomezený přístup k celé síti veřejných dobíjecích stanic ČEZ. Těch momentálně provozujeme už více než 220 po celé České republice, z toho přes 160 rychlodobíjecích. Moravskoslezský kraj pokrýváme 30 dobíjecími stojany a výstavbu dalších v blízké budoucnosti připravujeme,“ uvedl David Martinek, manažer public affairs ČEZ ESCO.

Zapůjčené elektromobily Hyundai IONIQ disponují dojezdem na jedno dobití cca 280 km a maximální rychlostí 165 km/h. Celková kapacita lithium-iontové baterie je 28 kWh, spotřeba energie na sto ujetých km činí 11,5 kWh.





Nové dobíjecí stanice rostou v celém regionu

Společnost ČEZ ESCO ze Skupiny ČEZ souběžně v oblasti elektromobility nabízí širokou paletu souvisejících služeb a produktů pro firmy, municipality a kraje. Jde například o návrh a instalaci dobíjecích stanic na klíč, elektrifikaci automobilových flotil, platformy pro dobíjení, včetně IT řešení, pronájmy či prodeje elektromobilů nebo wallboxy a kabely pro dobíjení. Pro samosprávy ČEZ nabízí realizaci a provoz dobíjecích stanic pro elektrobusy či návrhy konceptu elektromobility pro jednotlivá města a regiony.



V lokalitách Moravskoslezského kraje úspěšně funguje 30 veřejných dobíjecích stanic ČEZ, z toho 18 rychlodobíjecích. Stanice umožňující rychlé dobití jsou řidičům e-aut k dispozici vedle Ostravy také v Bohumíně, Bruntále, Frýdku-Místku, Klimkovicích a Třinci. V přípravě jsou v dohledné době některé další stanice. Aktuální mapa lokalit s dobíjecími stanicemi a komplexní set informací je k dispozici na www.elektromobilita.cz

Díky dvojici grantů z evropského programu CEF buduje ČEZ postupně více než 100 veřejných rychlodobíjecích stanic na hlavních tazích napříč Českou republikou. Souběžně jsou veřejné dobíjecí stanice stavěny i díky Operačnímu programu Doprava a z vlastních prostředků Skupiny ČEZ. Objem elektřiny odebrané v síti veřejných rychlodobíjecích stanic Skupiny ČEZ v průběhu 1. pololetí letošního roku meziročně vzrostl o více než 31 %, na téměř 1,1 milionu kWh. V Moravskoslezském kraji e-auta načerpala na stojanech ČEZ celkem 56 745 kWh elektřiny, což je 35,7% meziroční růst a současně „palivo“ pro 11 cest elektromobilem kolem světa. Odběrovou křivku směrem vzhůru táhnou i letos především rychlodobíjecí stanice schopné díky svému výkonu 50kW doplnit většinu kapacity baterií v řádu desítek minut.

V České republice je aktuálně registrováno více než 4000 elektromobilů. V roce 2018 přibylo 725 vozů na elektrický pohon, loni 789 elektromobilů a jen do konce letošního července 1395 e-aut. Odhady dalšího vývoje hovoří o ročních prodejích v řádu tisíců elektromobilů a plug-in hybridů. Podobně jako v dalších vyspělých zemích Evropy, i v České republice se elektrická auta definitivně stávají běžnou součástí zejména městského provozu. Vyšší dojezd nových typů elektrických vozů v kombinaci s hustší sítí veřejných dobíjecích stanic také definitivně otevírají pro elektromobilitu cestování mezi městy.

FOTO, Zdroj: ČEZ